هشدار شورای نظامی نیجر درباره مداخله نظامی در این کشور

در حالی که رهبران کشورهای غرب آفریقا امروز(یکشنبه) نشستی را درباره فشار بر ارتش نیجر برای بازگرداندن اختیارات قانون اساسی برگزار می‌کنند، رهبران نظامی در نیجر نسبت به هرگونه مداخله مسلحانه در این کشور هشدار دادند.

به گزارش باراناخبر، به نقل از خبرگزاری رویترز، رهبران کشورهای گروه اقتصادی غرب آفریقا (اکواس) که شامل ۱۵ عضو است و اتحادیه اقتصادی و پولی غرب آفریقا که هشت عضو دارد، می‌توانند عضویت نیجر در این دو سازمان را به حالت تعلیق درآورده و این کشور را از بانک مرکزی منطقه‌ای و بازار مالی اخراج کنند و مرزها را ببندند.

رهبران کشورهای غرب آفریقا همچنین می‌توانند برای اولین بار وارد مداخله نظامی برای بازگرداندن محمد بازوم، رئیس جمهور نیجر شوند که نظامیان او را برکنار کرده و عبدالرحمان چیانی را به جای او گماشته‌اند.

صبح چهارشنبه، بخش‌هایی از گارد ریاست‌جمهوری نیجر با محاصره کاخ ریاست‌جمهوری در نیامی، پایتخت و مسدود کردن دفتر و اقامتگاه محمد بازوم، شورش را آغاز کردند. نظامیان ارتش نیجر چهارشنبه شب به وقت محلی در تلویزیون ملی ظاهر شده و اعلام کردند که محمد بازوم از قدرت «حذف» شده، مرزهای این کشور بسته شده و منع آمد و شد در سراسر این کشور اعمال شده است. علاوه بر این، ارتش اعلام کرد که منع آمد و شد در نیجر اعمال شده است. گارد ریاست جمهوری به رهبری ژنرال عمر چیانی، ریاست جمهوری را به دست گرفت و رهبران منطقه را بر آن داشت تا یک مأموریت میانجیگری سریع را برای تلاش برای جلوگیری از کودتا سازماندهی کنند. چیانی حدود ۱۰ سال به‌ عنوان فرمانده گارد ریاست جمهوری نیجر خدمت کرده است.

ژنرال عمر چیانی، فرمانده گارد ریاست‌جمهوری نیجر به‌عنوان رئیس «شورای ملی دفاع» در تلویزیون این کشور ظاهر شد. چیانی پس از آن به این عنوان منصوب شد که محمد بازوم، رئیس‌جمهوری نیجر در پی کودتای مسلحانه از قدرت کنار زده شد.

نیجر یکی از فقیرترین کشورهای جهان است که سالانه کمک‌هایی را به ارزش دو میلیارد دلار دریافت می‌کند. همچنین شریک امنیتی اصلی برای برخی کشورهای غربی مثل فرانسه و آمریکا است که از آن به عنوان پایگاهی برای مهار خشونت افراد مسلح در منطقه ساحل در غرب و مرکز آفریقا استفاده می‌کنند.

قبل از نشست امروز اکواس، رهبران نظامی نیجر بیانیه‌ای را صادر کرده و در آن نسبت به هرگونه مداخله نظامی در کشورشان هشدار دادند.

آمادو عبدالرحمان، سخنگوی شورای نظامی نیجر گفت: هدف از نشست اکواس موافقت با طرحی برای تجاوز به نیجر از طریق مداخله نظامی قریب الوقوع در نیامی با همکاری کشورهای آفریقایی غیر عضو در اکواس و برخی کشورهای غربی است. ما بار دیگر به گروه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا یا هر ماجراجوی دیگری می‌گوییم که برای دفاع از وطنمان اراده راسخ داریم.

شورای نظامی شامگاه شنبه از شهروندان در پایتخت خواست وارد خیابان‌ها شده و به اکواس اعتراض کرده و حمایت خود را از رهبران نظامی جدید اعلام کنند. کودتای نظامی در نیجر با محکومیت گسترده‌ای از سوی همسایگان و شرکای بین‌المللی این کشور مواجه شده که با به رسمیت شناختن رهبران جدید مخالف و خواهان بازگشت بازوم به قدرت هستند.

از صبح پنج‌شنبه که بازوم در داخل کاخ ریاست جمهوری بازداشت شد هنوز هیچ‌گونه اظهار نظری نکرده است. اتحادیه اروپا، فرانسه و دیگر کشورها می‌گویند همچنان او را به عنوان رئیس جمهور قانونی نیجر می‌پذیرند. اتحادیه اروپا، فرانسه و آمریکا تهدید کرده‌اند که حمایت مالی از نیجر را قطع خواهد کرد.

جمعه اتحادیه آفریقا به کودتاچیان در نیجر ۱۵ روز فرصت داد تا اختیارات قانون اساسی را بازگردانند. در بیانیه این اتحادیه آمده است: ما کودتای نظامی در نیجر را محکوم می‌کنیم که رئیس جمهور منتخب دموکراتیک را سرنگون کرد. ما خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط رئیس‌جمهور نیجر و سایر بازداشت‌شدگان هستیم.

همچنین جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت، این اتحادیه به هیچ‌وجه کودتاچیان در نیجر را به رسمیت نمی‌شناسد و فورا همکاری خود با این کشور را در زمینه امنیتی متوقف می‌کند.

بورل گفت: محمد بازوم رئیس جمهور منتخب نیجر و تنها رئیس جمهور قانونی این کشور است و باید فورا و بدون هیچ شروطی آزاد شود.

وزارت خارجه فرانسه نیز شنبه اعلام کرد که این کشور کمک‌ها و حمایت مالی خود از بودجه نیجر را به حالت تعلیق در می‌آورد.

این وزارتخانه خواهان بازگشت فوری به نظام قانون اساسی در نیجر شد.

شورای امنیت جمعه در بیانیه‌ای تأکید کرد: ما به شدت تلاش‌ها برای تغییر قدرت در نیجر را محکوم می‌کنیم و خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط رئیس جمهور منتخب، خانواده و اعضای دولت او هستیم. ما از موضع شورای منطقه‌ای اکواس برای مقابله با تغییرات غیرقانونی، حمایت می‌کنیم و نگران تأثیر منفی تغییرات غیرقانونی حکومت در این منطقه هستیم.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا