موارد «معافیت» دائم و موقت از اهدای خون

گاهی بر اساس شرایط و برای حفظ سلامت اهداکننده و گیرنده خون و فرآورده های خونی، برخی افراد از اهدای خون به طور دائم یا موقت محروم می شوند.

به گزارش باراناخبر، خون و فرآورده های آن جان بسیاری از بیماران را نجات می دهد. هر روز افراد زیادی در سراسر جهان به خون و فرآورده های خونی سالم نیاز دارند. بارزترین مصداق آن نیاز به خون در حوادث و سوانح مختلف مانند تصادفات رانندگی، سوختگی و عمل هایی مانند جراحی قلب باز است. برخی از افراد نیز برای ادامه زندگی عادی خود نیاز به دریافت منظم خون یا فرآورده های خونی دارند، مانند بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور یا هموفیلی.

با وجود پیشرفت های بزرگ در علم پزشکی، ماده ای که بتواند به طور کامل جایگزین خون شود، هنوز ساخته نشده است. بنابراین برای درمان بیمارانی که به خون و فرآورده های آن نیاز دارند، باید از داوطلبان خون گرفته و پس از طی مراحل مختلف به دست بیماران برسد. از سوی دیگر، هر محصول را می توان برای مدت زمان محدودی نگهداری کرد. به عنوان مثال، پلاکت ها را فقط می توان به مدت سه روز در دمای 22 درجه سانتیگراد نگهداری کرد.

در عین حال باید توجه داشت که در تمام دنیا قوانین و مقرراتی برای اهدای خون به منظور حفظ سلامت خون و حفظ سلامت اهداکننده وجود دارد و بر اساس این قوانین بهداشتی بر سلامت افراد نظارت می شود. خون و فرآورده های خونی او، در برخی موارد از اهدای برخی افراد جلوگیری می شود. خون به طور موقت یا دائم آزاد می شود.

برخی از موارد محرومیت دائمی عبارتند از:

– مبتلا به بیماری های زمینه ای مانند بیماری های قلبی عروقی، بیماری شدید ریوی و آسم

– سکته

– دیابت ملیتوس وابسته به انسولین

– سابقه بیماری های عفونی مانند هپاتیت B، C و ایدز

– تزریق دارو

لازم به ذکر است که در استثنای دائمی، فرد نمی تواند در طول زندگی خود برای حفظ سلامتی خود و یا گیرنده خون اهدا کند.

برخی از استثناهای موقت عبارتند از:

– مبتلا به برخی بیماری ها مانند سرماخوردگی و آنفولانزا

– اقدامات دندانپزشکی اخیر حداکثر تا 72 ساعت

– مصرف برخی داروها مانند آنتی بیوتیک، آسپرین و … یا دریافت واکسن

– موقعیت های خاص مانند فشار خون بالا و پایین، بارداری، شیردهی، سقط جنین

– داشتن برخی رفتارهای پرخطر مانند رابطه جنسی محافظت نشده، حجامت، خالکوبی، طب سوزنی و سوراخ کردن گوش

بر اساس اطلاعیه سازمان انتقال خون ایران، لازم به ذکر است در معافیت موقت، افراد از اهدای خون به طور موقت معاف هستند. این بدان معناست که فرد در نوبت فعلی خود نمی تواند خون اهدا کند، اما می تواند پس از مدتی که مدت زمان آن بسته به دلیل محرومیت متفاوت است، برای اهدای خون مراجعه کند.

همچنین لازم به ذکر است سن مجاز برای اهدای خون از 18 تا 65 سال است و در برخی موارد بنا به نظر پزشک معاینه ممکن است برخی از داوطلبان بالای 65 سال مجاز به اهدای خون باشند.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا