بازگشایی زاینده رود قطعی است

باراناخبر؛ عاطفه آلیان: بازگشایی رودخانه زاینده رود در روزهای آینده قطعی است اما تخصیص تخصیص آب کشاورزی به کشاورزان شرق و غرب و راه بردن این آب به دورترین نقطه شرق اصفهان!

گرچه گرمترین تابستان سالهای اخیر را پشت سر می گذاریم ، بستر زاینده رود تقریباً یک سال است خشک است. ذخایر سد زاینده رود 500 میلیون متر مکعب و نیاز آشامیدنی اصفهان ، یزد و کاشان سالانه 400 میلیون متر مکعب برآورد شده است.

اگرچه منبع آب آشامیدنی همیشه خط قرمز است و خط سد زاینده رود نباید کمتر از 200 میلیون متر مکعب باشد. اما در حال حاضر نگرانی های مربوط به تقسیم آب در جامعه مطرح شده است.

این نگرانی که 39 کیلومتر اول جاده زاینده رود همیشه از کاربران اصلی هستند و اینکه آبی که در نهایت تقسیم می شود می تواند منبع آبرسانی به درختان را فراهم کند و همین کافی است. برخی از کارشناسان معتقدند که بازگشایی رودخانه زاینده رود در این زمان از سال از نظر اقتصاد کشاورزی مقرون به صرفه نیست و اگر این بازگشایی برای کشت پاییزه انجام شود ، می توان کشاورزی ایمن را به دور از تنش های اجتماعی انجام داد.

نگرانی های مطرح شده باعث شد تا ما با اسفندیار امینی ، دبیر اجرایی اتحادیه کشاورزی اصفهان که در حال حاضر به طور منظم در جلسات رسمی با مسئولان است ، به گفتگو بنشینیم:

آقای امینی ، شما روز پرکاری را سپری می کنید و از شما برای انتخاب باراناخبر برای اعلام بازگشایی زاینده رود متشکرم. چه زمانی رودخانه زاینده رود افتتاح می شود؟

آخرین نتیجه اتحادیه کشاورزی استان اصفهان با دولت این است که بازگشایی رودخانه زاینده رود نهایی است و 250 میلیون متر مکعب آب برای کشاورزی در غرب و شرق و محیط زیست رهاسازی می شود. این اطلاعیه کشاورزان را به تکمیل جلسات ترغیب کرد و ما در حال برنامه ریزی هستیم که چگونه این مقدار آب با کیفیت ترشح شود.

متأسفانه در کارگروه سازگاری کمبود آب ناگهان عنوان شد که باید 30 میلیون متر مکعب آب برای باغات در غرب استان اصفهان اختصاص یابد که مورد اعتراض همه اتحادیه های کشاورزی غرب و شرق استان اصفهان قرار گرفت. . رئیس حوضه آبریز زاینده رود نیز در این جلسه حضور داشت و مطرح شد که شما به عنوان رئیس حوزه زاینده رود باید مشکلات بالادست رودخانه زاینده رود را برطرف کنید و همچنان می گویید راه حل این مشکل از همه مقامات کشور دلیل معتبری نیست.

آقای امینی آیا از مهرماه سال گذشته برنامه ای برای توزیع آب در نظر گرفته شده است؟

خیر از اکتبر گذشته ، هیچ برنامه ای برای توزیع آب وجود نداشته است و همه پمپ های بالادست آب از بالادست چم آسمان در دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری کار می کنند.

در اعتراض به اتحادیه کشاورزی ، فرماندار دستور داد 250 میلیون متر مکعب آب برای کشاورزی و محیط زیست رهاسازی شود و به زودی با انتشار خبر بازگشایی زاینده رود طرحی برای نحوه توزیع آب اعلام خواهد شد. در مسیر پایین سد زاینده رود تا چم آسمان در استانهای اصفهان و چهارمحال و بختیاری ، زاینده رود در تمام طول سال مورد بهره برداری قرار می گیرد و ما همیشه نسبت به این اتفاق اعتراض داریم.

آقای مهندس ، با توجه به اینکه تابستان گرم داریم. آیا اختصاص آب کشاورزی منجر به کاهش کمی و کیفی آب آشامیدنی نمی شود؟

تأمین آب آشامیدنی همیشه خط قرمز ماست و در تمام برنامه های گذشته ، نوشیدن قرمز در برنامه های ماست. متأسفانه ، آنها تابویی را به نام آب آشامیدنی در جامعه آغاز کردند ، در حالی که تأمین آب و فاضلاب اصفهان هرگز میزان برداشت آب آشامیدنی را به روشنی بیان نکرده است. از این آب آشامیدنی در صنعت ، کارگاه های کوچک و بزرگ صنعتی ، کارواش ، استخرهای شنا ، ادارات به فروش می رسد.

سالهاست که ما از اداره آب و فاضلاب در اصفهان خواسته ایم که آماری جداگانه برای آب آشامیدنی از آب غیر آشامیدنی منتشر کند ، که محقق نشده است. در همین حال ، اگر ما نگران نوشیدن هستیم ، چرا باید تمام ایستگاه های پمپاژ در استان همسایه آب را به آسمان پمپاژ کنند؟ اگر قرار بود این مباحث در یک بحث زنده مطرح شود ، جامعه ملتهب نمی شود که تأمین آب کشاورزی کیفیت آب آشامیدنی را به خطر می اندازد! این در حالی است که مقدار خط آشامیدنی تعیین شده 200 میلیون متر مکعب است و با تأمین آب کشاورزی ، این مقدار تا پایان ماه سپتامبر در سد باقی می ماند.

اما این روزها دائما شاهد افت کیفیت و کمیت آب هستیم؟

دلیل این امر این است که تصفیه خانه آب باباشیخ علی نمی تواند نیاز آب اصفهان بزرگ را تأمین کند. توجه داشته باشید که 29 متر مکعب در ثانیه آب از سد زاینده رود خارج می شود و تا 12 متر مکعب در ایستگاه باباشیخ علی تصفیه می شود. بقیه آب کجا می رود؟ سوال این است که آیا پمپاژ آب بالادست در این مدت متوقف شده است؟!

از طرف دیگر ، سیاست وزارت نیرو تأمین برق رایگان به بخش کشاورزی است. آیا این امر باعث نمی شود برداشت پمپاژ در ساعات کم مصرف بدتر شود؟

دقیقا؛ این واقعیت که کشاورز پمپ خود را به مدت 4 ساعت خاموش کرده و 20 ساعت برق رایگان می گیرد سیاستی است که منجر به برداشت بی رویه آب از پمپ شده است. این بدان معناست که وزارت نیرو نه تنها محدودیتی اعمال نکرده ، بلکه با اتخاذ سیاستی غیر معقول ، باعث پمپاژ 20 ساعت برق از استان همسایه شده است. به نظر شما در شرایط فعلی آیا باید برق این پمپ قطع شود یا باید با برق رایگان تقویت شود؟

دو معاون وزیر نیرو ، یکی در زمینه برق و دیگری در زمینه آب ، با هم هماهنگی ندارند. در شرایط فعلی ، که وی فکر می کند مشکل کمبود آب آشامیدنی است ، آیا باید 20 ساعت برق رایگان تحویل داده شود تا 4 ساعت پمپاژ آب در بخش کشاورزی غیرفعال شود؟ این در حالی است که من ، به عنوان یک کشاورز ، اعلام می کنم که اگر چنین سیاستی وجود نداشته باشد و پول برق محاسبه شود ، در این شرایط ، پمپ ها بیش از 12 ساعت خاموش می شوند و آنها دائماً با هزینه رایگان آب جمع نمی کنند برق! من بارها از رئیس حوزه زاینده رود خواسته ام تا از ایستگاه های پمپاژ متصدی وزارت نیرو بازدید کرده و برق رایگان دریافت کند و اینکه آیا این باعث صرفه جویی در مصرف آب و برق شده است یا خیر.

و سوال آخر؛ چرا در این شرایط گرما و تبخیر و پرش از روی آب منتظر آب پاییز نیستیم؟

این سوال خوبی است؛ اگر کشاورزی در غرب و شرق استان اصفهان آب کامل دریافت نمی کند ، می توان از این حداقل آب برای برداشت گندم در پاییز استفاده کرد ، اما کشاورزی در غرب استان اصفهان اعلام کرده است که برای جلوگیری از خشکسالی باید آب بگیریم. و قسمت كامل آبي كه دريافت مي كنيم. در صورت به دست آوردن سهم کامل ، آب موجود قادر به تأمین نیاز آب کشاورزان شرق شاه برای کشت پاییزه در پاییز نخواهد بود.

آنچه من ارائه می دهم حاصل ساعتها بحث است. به همین دلیل ، در شرق اصفهان ، از آبان ماه هیچ آبی تخصیص داده نشده است و درختان در باغات و گیاهان ریشه ای مانند یونجه در معرض نابودی قرار دارند که این می تواند در کمبود علوفه و از بین رفتن دام های سنگین مشاهده شود.

اکنون چاه های شرق اصفهان آنقدر خشک و تلخ شده اند که با مخازن آب خریداری می شوند تا گلخانه ها و واحدهای مرغداری حساس به آب از بین نرود. این مسائل پیچیده است و باید در مورد آنها به طور مفصل بحث شود. منطقی نیست که این منطقه تقریباً یک سال خشک بوده و باید منتظر بمانیم تا شاید 17 ماه دیگر آب برای کاشت پاییز اختصاص یابد. علاوه بر این ، حتی اگر دو دوره آب به شرق اصفهان برسد ، از تخریب منطقه در اثر خشکسالی جلوگیری می کند و هزاران میلیارد دلار به دولت بدهکار است.

48

دکمه بازگشت به بالا