عمومیکسب و کار برتر ایرانی

مزایای فوم بتن نسبت به پوکه

مزایای استفاده از فوم بتن

فوم بتن به عنوان یکی از جدیدترین مصالح قابل استفاده در صنعت ساخت وساز کشور، از محبوبیت مناسبی نیز برخوردار است که علت این محبوبیت را می توان در ویژگی های زیر جست وجو کرد. برای اجرای عملیات و پروژه های عمرانی از انواع داربست ها استفاده می کنند. یکی از انواع این محصول داربست اسکافلد می باشد. این داربست مناسب برای کار در ارتفاعات زیاد می باشد.

۱. عایق مناسب صوتی و حرارتی

فوم بتن به علت متخلخل بودن و داشتن بافت یکپارچه یک عایق حرارتی عالی است که با کاهش چگالی بتن افزایش چشمگیری خواهد داشت. فوم بتن قابلیت عایقی در برابر سرما و گرما داشته و علاوه بر این مسئله ازجمله عایق های صوتی مناسب به خصوص در ساختمان های چندطبقه به شمار می رود.

۲. یک عایق رطوبت کارا

ازآنجایی که فوم بتن دارای قشرهایی با سطوح متخلخل فراوان است، طبیعتاً دارای شکاف های مویین و درزهای کمتری نیز در سطح بوده و اگر پوشش فوم بتن باضخامت کافی استفاده شود، در مقابل نفوذ باران و رطوبت مقاومت مطلوبی نشان خواهد داد.

۳. سرعت بالا در اجرا

با بهره گرفتن از بتن سبک در اجرای پروژه ها می توان از هدر دادن وقت در اجرای کف سازی جلوگیری کرد و در کمترین زمان به بهترین نتیجه دست یافت. دستگاه های فوم بتن روزانه می توانند ۶۰ تا ۹۰ متر مکعب بتن تولید کنند که این مسئله بدین معنی است که سرعت اجرای فوم بتن حدود ۷ برابر بیشتر از روش سنتی می باشد درواقع اگر با روش سنتی ۸۰ مترمربع، کف سازی را اجرا کنیم با فوم بتن می توانیم حدود ۵۶۰ مترمربع در همان زمان اجرا کنیم.

۴. ارزان تر بتن سنتی

ازجمله مهم ترین دلایل انتخاب فوم بتن توسط کارفرمایان، قیمت کم آن در مقایسه با بتن سنتی است چراکه فوم بتن ارزان تر می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان قالب گستر سپنتا در ارتباط باشید.

۵. مقاومت فشاری بالا

مقاومت فشاری پارامتر مهمی در صنعت ساخت وساز می باشد چراکه قابلیت تحمل فشار و بار را بر روی سطح نشان می دهد؛ بنابراین در حال حاضر مقاومت فشاری و کششی مطلوب فوم بتن سبب شده است در بسیاری از کشورهای پیشرفته علاوه بر ساختمان سازی از بعضی انواع فوم بتن حتی در کف سازی معابر و زیرسازی راه ها نیز استفاده شود. درواقع وجود مقاومت فشاری بالا در این نوع بتن با افزایش مقاومت تقریباً نامحدود همراه است.

۶. مقاومت در برابر حریق

فوم بتن آتش نمی گیرد و با افزودن ضخامت و یا کاهش چگالی آن می توان تا حد زیادی مقاومت ایجاد کرد. به طور مثال، قطعه ای از فوم بتن با وزن مخصوص ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم در متر مکعب که حداقل ۸ سانتی متر ضخامت داشته باشد، می تواند تا دمای ۱۲۷۰ درجۀ سانتی گراد گرما را تحمل کند که نسبت به بتن معمولی یا سنتی بسیار کاراتر است.

۷. وزن کم

فوم بتن وزن سبکی در حدود ۴۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم در مترمکعب دارد و همین مسئله می تواند عاملی برای کاهش وزن کل سازه ساخته شده باشد.

۸. حذف ماهیچه کشی محیط

به طورکلی در عملیات ساختمان سازی حمل مصالح، پوکه و رفت وآمد کارگران و استفاده از ابزارهای مختلف، احتمال خسارت زدن به تأسیسات کف ساختمان را به شدت افزایش می دهد. این در حالی است که باید مطرح کنیم اجرای فوم بتن، از طریق پمپ به طبقات منتقل می شود و نیازی به هیچ گونه رفت وآمد و طبیعتاً خسارتی نیست. همچنین فوم بتن به علت روان بودن و داشتن حباب های ریز، می تواند عایق تأسیسات کف ساختمان باشد و نیازی به ماهیچه کشی ساختمان وجود ندارد.

همان طور که میدانید، هر محصولی همان طور که مزایایی دارد، دارای معایبی نیز می باشد؛ بنابراین در ادامه ی مقاله پیش رو شما را با معایب فوم بتن آشنا می کنیم.

  1. بهتر است در محیط های کوچک و بسته از فوم بتن استفاده نشود، چراکه با افزایش حرارت ماده ی درون فوم بخار می شود و باعث آسیب به سلامت اشخاص می شود.
  2. قطعات پیش ساخته این محصول بسیار گران قیمت می باشند.
  3. نیاز به متخصص برای نصب قطعات پیش ساخته وجود دارد و امکان نصب این قطعات بدون متخصص با مشکل روبه رو است.
  4. متخلخل تر شدن در لایه سطحی به دلیل اینکه حجم ماده ی درونی ۴۰ درصد بوده و نیروی گرانشی نیز بر آن تأثیر دارد. بااین حال لایه کفی متخلخل آن نسبت به لایه سطحی کمتر است.
  5. به مرور زمان بر سطح فوم بتن ترک ایجاد می شود که در صورت عدم نگهداری مناسب این ترک های موجود بروی سطح فوم بتن بر اثر گذر زمان بزرگ و بزرگ تر می شوند به طوری که فوم تکه تکه می شود.
  6. فوم بتن در برابر تغییرات دما مقاومت زیادی نداشته به طوری که ممکن است در فصل زمستان از بین برود و آسیب جدی به ساختمان وارد کند.
  7. به کار بردن فوم بتن در دیوارچینی یک ساختمان موجب افزایش مصرف ملات می گردد چراکه این فوم از قدرت چسبندگی پایینی برخوردار بوده و به همین دلیل به ملات فراوانی جهت چسبندگی نیاز است.

کاربردهای وسیع فوم بتن

به دلیل فنّاوری مورد استفاده در این نوع بتن، فوم بتن جایگشت و کارکردهای زیادی پیدا کرده است که این کاربردها شامل:

کف سازی طبقات از مهم ترین و وسیع ترین کاربردهای فوم بتن است. با جایگزین کردن فوم بتن به جای پوکه ریزی، وزن سازه به شدت کاهش میابد و سه برابر عایق بندی حرارتی و صوتی بهتری را در کف طبقات شاهد هستیم. چون فوم بتن وزن سبک و سرعت بالای اجرا دارد، می توان به سرعت کف همۀ طبقات ساختمان را بعد از اتمام کار های تأسیساتی با آن پوشاند.

به دلیل مقاومت زیاد، نفوذناپذیری حرارتی و رطوبتی و نیز سبک بودن فوم بتن، بهترین روش برای شیب بندی بام با استفاده از این محصول است. درواقع می توان بعد از اجرای فوم بتن در پشت بام، مستقیم و بی هیچ گونه عملیات اضافی روی آن را عایق بندی یا ایزوگام کرد که همین مسئله مزیت بسیار مهمی برای این محصول به حساب می آید.

لازم به ذکر است که اجرای فوم بتن روی سقف های شیروانی علاوه بر اینکه می تواند کاهش ۵۰ درصدی انتقال حرارت و صوت از طریق سقف را سبب شود، موجب محکم شدن ورق های سقف می شود و از لرزش های اضافی آن ها جلوگیری می کند. درواقع فوم بتن بتنی است که علاوه بر کاهش بار مردۀ ساختمان، نیروی وارد به سازه بر اثر شتاب زلزله را نیز کاهش می دهد و در صورت تخریب، وزن آوار نیز کم می شود.

از کاربردهای دیگر این بتن تولید بلوک های سبک می باشد که باعث کاهش وزن سازه در ناحیه دیوارهای جداکننده می شود.

·        پر کردن حفره های تونل ها و فاضلاب ها

به دلیل ویژگی روان بودن فوم بتن، از این نوع بتن جهت پر کردن حفرها و پایدارسازی آن ها بر روی انواع لوله ها، تونل ها، مخازن و نقاطی استفاده می شود که به پرکنندۀ سبک به عنوان جایگزین خاک نیاز باشد.

ازجمله دیگر کاربردهای فوم بتن می توان به فوم بتن به عنوان ماده ای جهت پر کردن حفاری های انجام شده در خیابان ها و به جای مصالح دانه ای اشاره کرد و درواقع همین مزیت است که عملکرد فوم بتن را در صورت استفاده در لایه های زیرین راه، به خصوص در مناطق غیرقابل دسترس به منابع مصالح دانه ای مناسب، تضمین می کند.

 مزایای فوم بتن نسبت به پوکه ريزی

فوم بتن نسبت به پوکه دارای مزایایی می باشد که باعث می شود تا استفاده از فوم بتن بر پوکه ارجحیت داشته باشد:

  • وزن فوم بتن 250 کیلوگرم در هر مترمکعب و پوکه 550 کیلوگرم در هر متر مکعب می باشد.
  • اجرای فوم بتن 60 مترمکعب در روز می باشد در حالی که اجرای پوکه 20 متر مکعب در روز می باشد.
  • فوم بتن عایق صوتی ، حرارتی و رطوبتیبهتری نسبت به پوکه می باشد.
  • فوم بتن اصطلاحاً خاصیت Self Leveling دارد، که تمامی سوراخ ها و درزها را گرفته و سطحی کاملاً ‌صاف ایجاد می کند. در حالی که اختلاط پوکه و سیمان کاملاً یکدست نمی باشد و پوکه هایی که به سیمان آغشته نشده اند می لغزند و فضای خالی ایجاد می کنند.
  • در زمان وقوع زلزله فوم بتن به دلیل سبک تر بودن خسارت کمتری نسبت به پوکه وارد می کند.
  •  حمل پوکه و رفت و آمد اغلب باعث آسیب در تأسیسات می شود که این موضوع در مورد فوم بتن وجود ندارد .
  • هزینه های فونداسیون در فوم بتن وجود دارد و در پوکه این هزینه ها وجود ندارند.

نکاتی که در اجرای فوم بتن باید توجه کنید

  •  وزن هر متر مکعب فوم بتن، در حدود 300 الی 400 کیلوگرم است.
  • هر دستگاه فوم بتن، روزانه به طور متوسط، 50 مترمکعب فوم بتن را اجرا می کند.
  • ملات فوم بتن،سیال بوده و توسط خود دستگاه،به طبقات بالا،پمپاژ می شود.
  • نیاز به دپوی محصول نداشته و اختلاط مواد، درون دستگاه انجام می شود.
  • در این روش نیازی به ماهیچه کشی روی لوله ها، وجود ندارد.
  • روان بودن فوم بتن، باعث پرشدن کلیه درزها و منفذهای موجود در کف ساختمان شده و فوم بتن،به صورت مستقل، عایق لوله های تاسیساتی، به حساب می آید.

نکاتی که در اجرای پوکه باید توجه کنید

  • وزن هر مترمکعب پوکه ی اجرا شده به طور میانگین،600 الی 1000 کیلوگرم می باشد.
  • قابلیت اجرای پوکه، روزانه حدود 10 مترمکعب است.
  • جهت بالابردن پوکه و مصالح مربوطه، نیاز به یا خرید کلایمر و بالابر است.
  • نیاز به فضایی جهت دپوی پوکه و مخلوط کردن ماسه و سیمان دارد.
  • نیاز به ماهیچه کشی دارد.
  • اختلاط پوکه،ماسه و سیمان کاملا یکدست نیست و با وارد شدن نیرو، احتمال لغزش پوکه ها و آسیب به تاسیسات، وجود دارد.

مقایسه فوم بتن و پوکه ریزی

با اینکه در انواعی از فوم بتن هم از پوکه معدنی استفاده میشود و از ویژگیهای منحصر بفرد پوکه معدنی استفاده میشود اما در کل دارای وزن کمتر مقاومت بیشتری نسبت به فوم بتن دارد و همچنین از نظر اقتصادی قیمت پوکه معدنی قروه از فوم بتن بسیار کمتر می باشد. در سایت ویکیپدیا در بحث کف سازی و شیب بندی استفاده از پوکه معدنی را نسبت به انواع بتن کارا تر و بصرفه تر اعلام میکند:

این مصالح از نوع بسیار معمول و متداول بوده که علاوه بر مقاومت، دارای هزینه کمتر نسبت به انواع دیگر می‌باشد.دارای حفره‌های فراوان بوده که در نتیجه حجمی با وزن بسیار کم نسبت به سنگ معمولی دارا می‌باشد.دارای حفره‌های فراوان بوده که در نتیجه حجمی با وزن بسیار کم نسبت به سنگ معمولی دارا می‌باشد. مصالح را خرد کرده به صورت درشت دانه و با رعایت ریزدانه و با اضافه کردن سیمان و آب در شیب سازی مورد استفاده می‌باشد.

نحوه اجرای فوم بتن

برای ساخت فوم بتن ابتدا باید ماسه بادی یا ماسه نرم را با سیمان و در نهایت آب در میکسر مخلوط کرد. سپس فوم کفزا را در محفظه فوم ساز دستگاه با آب رقیق نموده و با استفاده از پمپ هوا از لوله مخصوص خروجی‌های ریز همراه با فشار زیاد برای تولید کف عبور می‌دهند.

در مرحله بعدی کفی که در میکسر به وجود آمده است با دوغاب سیمان و آب مخلوط شده و باعث می‌شود که حباب‌های ریز در کل ملات پخش شوند. حالا ملات آماده است و باید آن را روی طبقات پمپاژ نمود و به ضخامت حدودا 10 سانتی متر روی سطح پخش و تسطیح نمود. بعد از اینکه اجرای آن کامل شد باید حداقل برای 3 روز روی سطح بتن مرطوب بماند.

معایب فوم بتن چیست؟

هر محصولی هم دارای مزایا وهم معایبی نسبت به دیگر محصولات مشابه خود می‌باشد. در این قسمت معایب فوم بتن را بیان می‌کنیم:

  • احتمال به وجود آمدن پدیده انقباض یا افت بتن که بعد از مدتی همانطور که بتن حرارت خود را از دست می‌دهد، مقداری از آب خود را نیز از دست داده و همین باعث کاهش حجم بتن می‌شود، وجود دارد و باعث ترک خوردگی می‌گردد. اما با استفاده از عمل آوری دقیق و خوب از به وجود آمدن این مشکل جلوگیری می‌کنند.
  • فوم بتن دارای عمر کوتاهی است که در برخی منابع دو سال عنوان شده است، به همین دلیل این ماده را ضعیف نشان می‌دهد.
  • قطعات پیش ساخته این محصول بسیار گران اند.
  • از فوم بتن بهتر است در محیط‌های کوچک و بسته استفاده نشود زیرا با افزایش حرارت، ماده درون فوم، بخار شده و باعث آسیب رساندن به سلامت اشخاص می‌گردد.
  • برای نصب قطعات پیش ساخته نیاز به متخصص است و امکان نصب آن‌ها بدون متخصص با مشکل همراه است.
  • این فوم قدرت چسبندگی پایینی دارد و به کار بردن آن در دیوارچینی یک ساختمان باعث مصرف بیشتر ملات می‌شود.
  • در برابر تغییرات دما مقاومت زیادی ندارد به همین دلیل در زمستان از بین می‌رود یا به ساختمان آسیب جدی وارد می‌کند.

چرا باید معایب فوم بتن را در نظر بگیریم؟

  1. در هنگام ساخت و ساز یک ساختمان به وسیله فوم بتن هنگامی که فوم را روی یک دیوار قرار می‌دهند، این فوم بتن کم‌کم به پایین می‌ریزد.
  2. همچنین فوم بتن برای مکان‌هایی که از دستگاه‌های با قدرت بالا، دستگاه‌های تحت فشار، دستگاه‌های بدون اینورتر و غیره استفاده می‌کنند، مناسب نیست.
  3. از دیگر معایب فوم بتن می‌توان به مصرف سیمان اشاره کرد. مصرف سیمان در هنگام ساخت یک دیوار بتنی نسبت به سایر مصالح دو برابر است.
  4. بر روی سطح فوم بتن حباب‌های هوا موجود است. این حباب‌ها هنگام بالا رفتن یا وارد شدن ضربه بسیار کم می‌شکنند و حجم فوم بتن را کم خواهند کرد.
  5. ساختن یک ساختمان توسط فوم بتن مصرف مصالح را دو برابر می‌کند و این هزینه بسیار سنگینی برای کارفرما به دنبال دارد.
  6. در ساختمانی که از فوم بتن ساخته شده است به هیچ وجه از ماشین آلات استفاده نکنید. زیرا با یک لحظه غفلت ممکن است ساختمان از هم فرو بپاشد.
  7. فوم بتن به دلیل نبودن تخلخل در آن در مدت زمان کمی فرسوده می‌شود. امکان یخ زدگی، آتش سوزی در ساختمان‌هایی که با فوم بتن ساخته شده‌اند بسیار بالا است.
  8. فوم بتن زمانی که بصورت کامل خشک می‌شود حدوداً 20 درصد کاهش سایز می‌دهد.

پوکه معدنی چیست؟

اگر مقالات متعدد ما در زمینه را مطالعه کرده باشید می دانید که پوکه معدنی سنگی آتشفشانی است که بر اثر فعالیت های آتشفشان ها و راه یابی مواد درون آتشفشان ها به پوسته زمین و سرد شدن آنها به وجود می آید.پوکه معدنی به سبب ویژگی های باورنکردنی که دارد در زمینه های مختلف بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از جمله ویژگی های پوکه معدنی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. تخلخل بالا و بافت اسفنجی.
  2. وزن بسیار کم.
  3. مقاومت بالا و تحمل فشارهای خارجی.
  4. درجه سختی بالا.
  5. عایق صوت.
  6. عایق گرما.
  7. چگالی کم.

نحوه ساخت کف ساختمان با پوکه معدنی چگونه است؟

کف سازی با فوم بتن بهتر است یا پوکه معدنی؟

یکی از کف سازی ساختمان ها با پوکه است.در مقاله ، روش شیب بندی با پوکه معدنی را شرح داده ایم. به طور مختصر باید بگوییم که شیب بندی با پوکه معدنی به دو روش قابل اجراست. در روش اول پس از انجام عملیات کروم بندی،پوکه های ریز و متراکم را به طور یکنواخت پخش نموده و ملات سیمان و ماسه را بر روی آن پخش می کنند تا مراحل شیب بندی به صورت کامل انجام گیرد.در روش دوم پوکه های مخلوط با دانه بندی های متفاوت را با سیمان و آب ترکیب کرده و سپس ملات حاصل را بر روی کف پخش نموده.

مقایسه فوم بتن با پوکه معدنی

استفاده از پوکه معدنی پیشینه ایی تاریخی دارد و در طول تاریخ نواقص و کاستی های پوکه معدنی در ساختمان سازی رفع شده است اما برای اینکه بتوانیم مقایسه فوم بتن با پوکه معدنی را انجام دهیم و به سوال مهم کف سازی با فوم بتن بهتر است یا پوکه معدنی؟ پاسخ دهیم، باید معایب و مزایای هر دوی آنها را بررسی نماییم.

  • از جمله برتری بزرگی که پوکه معدنی نسبت به فوم بتن دارد وزن سبک آن است.
  • یکی از نقاط قوت کار با فوم بتن کاهش زمان انجام کار در مقایسه با پوکه معدنی است.
  • مقاومت پوکه معدنی بسیار بیشتر از فوم بتن است بنابراین مقاومت فشاری کف ساختمان نیز بیشتر است.
  • عملیات اجرایی فوم بتن توسط شلنگ و پمپاژ انجام میگیرد که در زمان و هزینه حین اجرا صرفه جویی می شود.
  • عملیات حجم آب کمتری نسبت به فوم بتن احتیاج دارد.
  • در طرح اختلاط فوم بتن باید دقت بسیاری داشت تا کیفیت آن کاهش پیدا نکند در غیر این صورت مشکلات بسیار بزرگی در ساختمان به وجود می آورد به گونه ایی که مجبور به جمع کرن کامل کف سازی می شود.
دکمه بازگشت به بالا