طی کمتر از ۸۰ روز گذشته شماری از مدارس استان قم شاهد بروز مسمومیتهای گروهیِ دانشآموزان بودند که موجی از نگرانی را در میان خانوادهها رقم زد و در نهایت واکنشهایی در سطح ملی به همراه داشت تا جایی که روز گذشته وزیر بهداشت به عنوان نماینده دولت به این استان سفر کرد و کارگروهی برای رسیدگی به این موضوع تشکیل شد.
به گزارش باراناخبر، هرچند بروز مسمومیتهای ناشی از گاز مونوکسید کربن در ایام سرد سال در اماکن مختلف از جمله مدارس اتفاق تازهای نیست و در سالهای گذشته نیز تکرار میشد، اما پاییز و زمستان امسال بروز مسومیتهایی به صورت سریالی در مدارس یک استان، رنگ دیگری به حوادث زمستانه داد به گونهای که استنشاق گازی با منشاء نامعلوم تا کنون هشت مرتبه و در بیش از ۱۲ مدرسه تکرار و بالغ بر ۲۰۰ دانشآموز را گرفتار خود کرده است.
بروز علائم مشکوک به مسمومیت اعم از بی حالی، ضعف، مشکلات تنفسی، گرفتگی عضلانی و … دانش آموزانی را در روزهای ۹ آذر، ۲۲ آذر، ۸ بهمن، ۱۲ بهمن، ۱۶ بهمن ،۱۷ بهمن و ۲۳ بهمن ماه راهی بیمارستان کرده و طبق اظهارات سخنگوی قوه قضائیه شکایت ۳۰ خانواده را به همراه داشته است و والدین دانش آموزان در قم در تجمعهایی که مقابل فرمانداری قم داشتند خواستار غیرحضوری شدن مدارس این استان تا زمان مشخص شدن علت بروز حادثه شدهاند.
در این میان مواردی چون ماندگاری علائم، فلج شدن یا مرگ دانش آموزان نیز نقل می شد که به نگرانی خانوادهها دامن زده بود که وزیر آموزش و پرورش روز گذشته این شایعات را رد کرد و گفت که «شایعات موجهای رسانهای خارج از کشور در این موضوع نگرانی برخی خانوادهها را به همراه داشت. در این خصوص تلفات جانی نداشتیم، اما برخی شایعه کردهاند که دانشآموزان فوت کردهاند یا دچار عوارضی همچون فلجی شدهاند که این شایعات تکذیب میشود. هیچ دانشآموزی در این ماجرا فوت نکرده است. برخی خانوادهها نیز به علت انتشار شایعات نگران عواقب و اثرات بعدی مسمومیت و استشمام بو بودند که این موضوع هم رد شده است».
اما در ۱۰ روز گذشته، مسئولان در این باره چه گفتند و نتیجه پیگیریها به کجا رسیده است؟
احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده قم در مجلس شورای اسلامی در روز هجدهم بهمن ماه با مشکوک خواندن مسمومیت سریالی دانش آموزان قم گفته بود که همه دستگاه های امنیتی و انتظامی و بهداشت و درمان و مجموعه کلانتری و آتش نشانی پیگیر هستند که مبدا این مساله را پیدا کنند. با وجودی که چندین جلسه برگزار شده اما هنوز نتوانستند علتی را برای اطلاع رسانی اعلام کنند و هنوز مبداء این موضوع مشخص نشده است.
این عضو هیئت رئیسه مجلس اضافه کرد: نظرات مختلفی بیان می شود؛ وزیر آموزش و پرورش به بنده گفت که موضوع درباره استمشاق گاز آمونیاک و دیگری می گوید علت استنشاق دی اکسید کربن است که از سیستم های گرمایشی مدارس است اما هنوز علت قطعی به ما نگفتهاند. ما از وزرای بهداشت و درمان و آموزش و پرورش و اطلاعات برای پاسخ به مجلس سوال کردیم اما درباره بحث های کلی، دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی و درمانی استان جلسات مستمر داشته و پیگیری می کنند اما هنوز نتیجه قطعی بدست نیامده است.
همچنین مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه در روز ۲۵ بهمن با بیان اینکه تا این مرحله متاسفیم از شرایطی که در قم ایجاد شده است اظهار کرد: برخی از خانواده ها در خصوص مسمومیت دانش آموزان شکایتی را در دادسرای قم مطرح کردند و دادستان و بازپرس با همکاری ضابطین مربوطه و با مساعدتی که آموزش و پرورش داشته در حال بررسی ابعاد آن هستند. مراکز امنیتی و اطلاعاتی و قضایی و پزشکی قانونی در این خصوص جلسات خوبی گذاشتند و کار با دقت پیگیری می شود و به محض حصول نتیجه اعلام می شود.
به گفته وی، تاریخ این عارضه از ۹ آذرماه شروع شد و در هنرستانی در قم رخ داد و منجر به مسمومیت ۱۸ دانش آموز شد و ۲۲ آذرماه در همین مدرسه مجددا این اتفاق رخ داد و ۵۱ نفر دیگر دچار مسمومیت شدند. این موضوع در تعدادی از مدارس دخترانه قم رخ داده است و ۳۰ نفر از خانوادهها شکایت کردند.
بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در روز ۲۶ بهمن در حاشیه جلسه هیئت دولت در این باره گفت: با توجه به برخی مباحث درباره حوادثی که در تعدادی از دبیرستانهای دخترانه استان قم پیش از این ارائه شده بود و ماموریتی که به وزارت اطلاعات در این زمینه داده شده بود، وزیر اطلاعات گزارشی از بررسیهای اولیه در این زمینه ارائه کرد که البته فرضیههای مختلفی بود که در حوزههای پزشکی وجود داشت و برای بررسی آن به ویژه بر ظرفیت پزشکی خود استان قم و همکاری آنان تکیه داشت.
وی یادآور شد: وزیر بهداشت هم امروز به شکل میدانی و به عنوان نماینده دولت به قم رفت تا موضوع را مورد بررسی بهتر قرار دهد، البته خوشبختانه هیچ دانشآموزی در بیمارستان بستری باقی نمانده است. نمایندگانی از وزارت اطلاعات و آموزش و پرورش هم در این سفر با وزیر بهداشت همکاری خواهند داشت.
پس از آن، یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش بخشی از مشکلات به وجود آمده در این استان را ناشی از شایعات و ایجاد ترس در مردم دانست و اعلام کرد که هیچگونه آلودگی میکروبی گزارش نشده و یا هیچ عارضه ماندگاری در دانشآموزانی که مسموم شدند یا احساس مسمومیت کردند وجود نداشته است. شاید دچار شدن به یک سری اختلالات ناشی از همین شایعات مطرحشده باشد، اما دلیلی هم برای تعطیل مدارس وجود ندارد و وزیر بهداشت هم جلسهای نهایی را در این زمینه خواهند داشت.
به گفته وی دیروز هم در تعدادی از مدارس این بو احساس شده است و بعد تعداد زیادی از دانشآموزان به بیمارستان رفتند و از این میان تعدادی هم بیماری زمینهای دارند که پزشکان برای اینکه به این موارد رسیدگی کنند برخی را نگه میدارند اما باز این شایعه شکل میگیرد که یک دانشآموز فلج شد و مأموری که به آنجا رفت دچار عارضه شد و مواردی نظیر آن در حالی که چنین موردی را در مأموران خود نداشتهایم.
در نهایت نیز بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت روز گذشته به استان قم سفر کرد تا ابعاد مسمومیت سریالی دانش آموزان این استان را بررسی کند. او در این باره گفت که نمونههای زیادی از بیماران گرفته شد و به مراکز پیشرفته ما در انستیتو پاستور و … ارسال شد و خوشبختانه هیچ نوع میکروب و ویروسی در رابطه با ایجاد مسمومیت شناخته نشد. به طور کلی جمع بندی ما این است که این مسمومیت بسیار خفیف است و هیچگونه عارضهای از شروع مسمومیتها تا به امروز برای افراد ایجاد نکرده و هیچ گونه نگرانی در این رابطه وجود ندارد.
وی همچنین از تشکیل کمیته ملی ویژهای با حضور اساتید برجسته دانشگاههای علوم پزشکی کشور با مسئولیت معاون درمان وزارت بهداشت جهت تحقیق و بررسی ویژه در این زمینه خبر داد و گفت زمانی که به نتیجه برسیم این نتایج اعلام خواهد شد.
در اواخر شب گذشته نیز پدرام پاک آیین، سخنگوی وزارت بهداشت به تشکیل کمیته مذکور با ترکیبی از استادان برجسته دانشگاههای علوم پزشکی استانهای قم، تهران و برخی دیگر از دانشگاهها در سطح ملی اشاره کرد و گفت: مسئولیت این کمیته بررسی شواهد علمی و آزمایشگاهی مسمومیتهای شماری از دانش آموزان در قم است و یافتههای این کمیته علمی از طریق رسانهها در اختیار عموم مردم قرار میگیرد.
به گزارش باراناخبر، هرچند پیگیریهای جدی با تشکیل یک کمیته ویژه آغاز و ماجرای بررسی ممسومیتهای سریالی در این استان ابعادی ملی پیدا کرده است و باید منتظر حصول نتیجه از سوی این کمیته ماند، اما نمیتوان نگرانیهای ایجاد شده در میان خانواده ها را علی رغم بروز شایعات نادیده گرفت؛ نگرانیهایی که به نظر می رسد دستگاههای مسئول از جمله آموزش و پرورش باید کمی زودتر پاسخ روشنی به آن می دادند.
انتهای پیام