علمی و پزشکیکسب و کار برتر ایرانی

منتول کریستال چیست؟

به احتمال زیاد همه‌ی شما حتی بدون شناخت و خرید منتول، بو و طعم منتول کریستال را در مواد غذایی مختلفی حس کرده و چشیده‌اید. برای مثال آبنبات‌ها و آدامس‌هایی که طعم نعنا و اکالیپتوس دارند اکثرا دارای منتول کریستال هستند. آن احساس خنکی که پس از خوردن این آدامس یا آبنبات‌ها حس می‌کنید، به دلیل وجود منتول کریستال است. منتول با نام جوهر نعنا نیز شناخته می‌شود و می‌توان آن را در روغن‌های نعنافلفلی، نعنای وحشی، سوسنبر و دیگر انواع نعناع پیدا کرد و این طعم خنک نیز در آن‌ها حس می‌شود.

شاید فکر می‌کنید که این احساس خنکی به علت تبخیر اتفاق می‌افتد اما اینطور نیست. احساس خنکی ناشی از منتول کریستال به دلیل رویارویی کانال‌های کلسیمی در بدن ما با مولکول‌های منتول است. در واقع باید گفت که این کانال‌های کلسیمی مسئول دریافت حس سرما هستند. از منتول کریستال در صنایع مختلفی همچون صنعت غذایی، صنعت دارویی و آرایشی نیز استفاده می‌شود. اگر می‌خواهید به صورت کامل با این ماده شیمیایی آشنا و از کاربردهای آن در موارد مختلف و همچنین روش تولید آن باخبر شوید، تا پایان مقاله همراه ما باشید.

منتول کریستال چیست؟

منتول یک ماده شیمیایی است که از نعنا یا روغن نعنا قابل استخراج است. منتول را می‌توان به صورت طبیعی در گیاهانی مانند نعنا پیدا کرد. در مورد منتول باید گفت که یک ماده آلی است که در دمای اتاق به شکل جامد است و با افزایش دما و حرارت  دادن مثل یخ ذوب می‌شود. همچنین قابل ذکر است که این ماده بوی تندی داشته و به همین دلیل در موارد زیادی کاربرد دارد.

این ماده در سالهای خیلی قبل در ژاپن کشف شد و به جرات می‌توان گفت که در موارد مختلف و زیادی کاربرد دارد که در این مقاله حتما به آن‌ها خواهیم پرداخت. منتول کریستال که با نام جوهر نعناع نیز شناخته می‌شود، یک ماده مومی شکل است و شکل ظاهری آن کریستالی است و رنگ سفیدی دارد و حتی در بعضی موارد بی رنگ و کاملا شفاف است. منتول کریستال قابل تهیه از نعناع و اکالیپتوس است. منتول کریستال همانطور که پیش‌تر گفتیم نه تنها در صنعت غذایی بلکه در صنعت دارو و آرایشی نیز کاربرد دارد و در ادامه مقاله قصد داریم به سراغ کاربردهای این ماده شیمیایی برویم.

منتول کریستال چه کاربردهایی دارد؟

تا به اینجای مقاله سعی کردیم به صورت کامل این ماده را معرفی کنیم. پیش‌تر گفتیم که این ماده کاربردهای زیادی دارد و در صنایع مختلفی مصرف می‌شود که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

صنایع غذایی

از منتول کریستال در هر نوع ماده غذایی که از عطر نعنا و طعم تندی برخوردار است، استفاده می‌شود. برای مثال در آدامس‌های نعنایی، آبنبات‌های مکیدنی و جویدنی،شکلات‌ها، قرص‌های نعنا، شربت‌های نعنایی و موارد دیگر از این ماده استفاده می‌شود. همانطور که گفتیم این ماده همان حس خنکی است که به هنگام مکیدن آبنبات‌ها و جویدن آدامس حس تجربه می‌کنیم.

صنایع دارویی و پزشکی

منتول کریستال غیر از صنعت غذایی در صنایع دارویی و پزشکی نیز کاربرد دارد. از منتول در حوزه پزشکی برای تولید داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی و داروهای رفع گرفتگی بینی استفاده می‌شود. در واقع شخص با استنشاق این ماده از راه بینی می‌تواند به رفع گرفتگی‌ها و تنگی نفس شود.

همچنین منتول کریستال برای درمان مواردی دیگر همچون مشکلات سینوسی، حالت تهوع، رفع خارش، ضدعفونی‌کننده، ضد اسپاسم، سردرد و سرگیجه، اسهال، درد در ناحیه مفاصل، سوختگی، گرفتگی ماهیچه‌ها، رگ به رگ شدن و… استفاده می‌شود. همچنین این ماده کمک شایانی به کاهش نفخ، درمان مشکلات معده و روده و سوء هاضمه نیز می‌کند. در نهایت می‌توان برای خاصیت خنک کنندگی این ماده به استفاده برای کمک‌های اولیه و آفتاب سوختگی استفاده کرد.

صنعت آرایشی و بهداشتی

یکی دیگر از موارد استفاده منتول در صنایع آرایشی و بهداشتی است. به عنوان مثال از این ماده در محصولاتی مانند: خمیردندان، دهانشویه، شامپو، صابون و یا در موادی که برای حالت دادن به مو وجود دارد، استفاده می‌شود. همچنین این ماده‌ می‌تواند برای کاهش لکه‌های تیره روی پوست که پس از گذشت زمان و به دلیل در معرض آفتاب قرار گرفتن ایجاد شده موثر باشد.

همچنین از منتول کریستال می‌توان برای از بین بردن جوش‌‌های سر سفید و سر سیاه و رفع پیری پوست نیز استفاده کرد. علاوه بر این، منتول دارای خاصیت حفظ رطوبت بوده و به این ترتیب باعث حفظ طراوات و شادابی پوست می شود. در نهایت باید به این مورد نیز اشاره کرد که از این ماده برای ساخت و تولید عطر و ادکلن نیز استفاده می‌شود.

دیگر موارد مصرف منتول کریستال

منتول کریستال علاوه بر مواردی که اشاره شد، کاربردهای دیگری نیز دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • از این ماده برای بهبود جای نیش حشرات نیز استفاده می‌شود.
  • استفاده از منتول کریستال در استخرها و سوناها، تهویه را بهتر کرده و شرایط تنفسی را مساعدتر می‌کند.
  • در بسیاری از موارد از این ماده به عنوان الکل دوم نیز استفاده می‌شود.
  • از منتول کریستال به عنوان مشتقات تنباکو نیز استفاده می‌شود.

کریستال منتول چگونه تهیه می شود؟

برای تهیه این ماده لازم است که در ابتدا روغن، کنداکس و آب نعنا با به کمک عمل تقطیر و تبخیر از یکدیگر جدا کنید. بعد از جداسازی روغن لازم است تا نعنای خام به وسیله‌ی فیلتراسیون خلا مورد پالایش قرار گیرد تا آب و ناخالصی‌های موجود در آن از بین برود چرا که در صورت از بین نرفتن ناخالصی‌ها بلور‌های منتول کریستال تشکیل نخواهند شد. پس از اینکه جداسازی ناخالصی‌ها انجام شد باید روغن نعنا را منجمد کرد که این کار با کاهش دما بین ۵ تا ۱۰ درجه انجام می‌گیرد. در نهایت بلورها را خشک کرده تا منتول کریستال ایجاد شود.

نتیجه نهایی

منتول کریستال و حس خوب خنکی. سخت پیش می‌آید که ماده غذایی با عطر و طعم نعنا از این ماده دور باشد و می‌توان به جرات گفت که اکثر مواد غذایی با طعم نعنا یا اکالیپتوس از منتول برخوردار هستند. به عنوان مثال آدامس‌ها و آبنبات‌های نعنایی را به یاد بیاورید که به هنگام خوردن آن‌ها حس خنکی را در دهان خود تجربه می‌کنید. اگر یک شرکت دیگر آدامس‌های معمولی با طعم نعنا را تولید کنید، احتمالا دیگر طعم نعنا بدون آن حس خنکی برایتان جذاب نباشد پس باید گفت منتول کریستال به شدت با طعم نعنا مکمل خوبی هستند.

همانطور که متوجه شدید، منتول یک ماده افزودنی است که از نعنا تولید می‌شود. این ماده به دلیل دادن حس خنکی و عطر تندی که دارد، کاربردهای در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی و … دارد. در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل منتول را معرفی کنیم و روش تولید و کاربردهایش را بگوییم. رنگ در غذا هم یکی از موارد مهمی است که باید به آن توجه کرد پس اگر به رنگ های خوراکی نیز علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله مربوط به را نیز مطالعه کنید. آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ به نظر شما منتول کریستال در چه موارد دیگری کاربرد دارد؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان در زیر همین پست به اشتراک بگذارید.

دکمه بازگشت به بالا