علمی و پزشکیکسب و کار برتر ایرانی

آموزش قدم به قدم پیوند زدن بادام

فرایند پیوند زنی از جمله اقداماتی است که می‌تواند با ادغام خصوصیات برتر دو گیاه و جوش خوردن آن دو باعث تشکیل گیاهی با مقاومت و باردهی و بهره‌وری بالا شود و سوددهی و درآمد باغ را افزایش دهد. پیوند از جمله عملیاتی است که نیازمند سرعت عمل در حین کار، استفاده از تجهیزات مناسب و آشنایی با اصول و فنون پیوند زنی است.

 در کنار انتخاب  نهال مناسب برای پیوندک و پایه و کیفیت و سلامت بالای آن  توجه به فصل پیوند بسیار مهم است، این عملیات باید در زمانی که فعالیت گیاه بالا نبوده و جریان شیره کند است اتفاق بیفتد. از این رو توجه به فصل پیوند زنی بسیار مهم است، معمولاً در تابستان به دلیل دمای بالا و تبخیر شیره پیوندک و همچنین جریان زیاد شیره نباتی پیوند زنی توصیه نمی‌شود. بهترین تایم اواخر اسفند ماه و اوایل بهار در زمان آغاز فعالیت گیاه و اواخر تابستان و اوایل پاییز در بازه زمانی کند شدن فعالیت و جریان شیره نباتی است.

مراحل پیوند زدن درخت بادام

  • بعد از رسیدن زمان مناسب پیوند و پوست دهی مطلوب درخت باید شاخه مورد نظر جهت پیوندک انتخاب شود این شاخه باید از شاخه‌های جوان و یک ساله باشد.
  • سپس جوانه حاوی پوست باید از شاخه استخراج شود و انتهای آن به شکل اریب و سپری مانند برش داده شود، رطوبت و طراوت شاخه حاوی پیوندک باید حفظ شود.
  • چنانچه فاصله بین نطفه‌گیری و عمل پیوند زیاد باشد می‌توان آن را بین پارچه مرطوب در درون یخچال نگهداری کرد.
  • در طرف مقابل  روی طول قطر نهال پایه باید  یک شکاف ۵/۲ تا ۵ سانتی‌متری برای قرارگیری پیوندک ایجاد شود، این شکاف به وسیله نوک چاقوی پیوند باز شود تا نطفه به وسیله ساقه به خوبی در بر گرفته شود.
  • پس از قرار دادن پیوندک در شکاف پایه  باید تمام درزهای شکاف و محل پیوند با نوار پلاستیکی بسته شود تا رطوبت آن حفظ شود، زیرا رطوبت بین نهال پایه و پیوندک عامل جوش خوردن و ادغام آنها است.
  • بعد از اطمینان از موفقیت پیوند می‌توان نوار پلاستیکی را باز کرد و از جوش خوردن و پیوند آن اطمینان حاصل کرد.
  • پس از گرفتن پیوند باید بالای نهال را سربرداری کرد، زیرا این کار باعث می‌شود تمرکز مواد غذایی تماماً بر روی رشد پیوند قرار بگیرد.

پیوند درخت بادام چند نوع است؟

پیوند درخت بادام معمولاً  دو نوع پیوند جوانه و پیوند شاخه را شامل می‌شود، برای ارقام جوان و کم سن معمولاً از پیوند جوان استفاده می‌شود که باعث افزایش محصول و راندمان تولید می‌شود، از پیوند شاخه در جهت ترمیم تنه و شاخه‌های اصلی درخت و همچنین جوانسازی ارقام مسن و  تغییر ارقام استفاده می‌شود.

خصوصیات نهال پایه و پیوندی در فرایند پیوند درخت بادام

از جمله مهم‌ترین فاکتورهایی که در مراحل اولیه پیوند درخت بادام مطرح است، انتخاب درست نهال برای گرفتن پیوندک مورد نظر و نهال پایه است که اصلی‌ترین خصوصیاتی که باید نهال پیوندک و پایه داشته باشند موارد زیر است.

۱.تجاری بودن: استفاده از ارقام تجاری در پیوند به دلیل خصوصیاتی چون بازدهی و باردهی بالا و کیفیت بی‌نظیر میوه می‌تواند باعث ارتقا تراز تجاری باغ بادام و سوددهی بالای آن شود.

۲.سالم بودن: سلامت نهال انتخاب شده جهت پیوندک و پایه و عاری بودن آن از آفات و عوامل بیماری زا یکی از شروط اساسی در پیوند موفقیت آمیز است. چنانچه نهال انتخاب شده بیمار باشد این عوامل از طریق نهال پایه به باغ انتقال پیدا کرده و موجب درگیری و تنش دیگر درختان می‌شود.

بنابراین در زمان انتخاب یا خرید نهال بادام باید گواهی سلامت نهال رویت شود، زیرا بسیاری از بیماری ها به ظاهر و چشم قابل تشخیص نبوده و نیازمند آزمایشات گیاه پزشکی است که تمامی این آزمایشات در نهالستان های معتبر همچون پالیز نهال سپری شده و نهال سالم و دارای تاییدیه تحویل باغدار می گردد.

۳. سازگاری و انطباق با شرایط اقلیمی: نهال انتخاب شده برای پیوندک و پایه باید از نظر اکولوژیکی و آب و هوایی با منطقه و اقلیم مورد نظر سازگاری مطلوبی داشته باشد، عدم تطابق نهال با شرایط آب و هوایی موجب عدم باردهی مطلوبی شده و عملاً پیوند را با شکست روبرو می‌کند. پس ارقام مقاوم به آفات و سازگار با منطقه در فرایند پیوند بسیار دخیل است.

۴.قرابت پایه و پیوندک

 در پیوند قرار گیری پایه و پیوندک بر روی هم تابع دقت بالایی است، یعنی طبقات مولد این دو باید مماس بر هم قرار بگیرد تا جوش خوردن این دو گیاه حاصل شود. اما این قرارگیری کافی نبوده و سازگاری و طبیعت دو گیاه با هم در کنار تطبیق طبقه مولد آن دو باید لحاظ شود، به عبارتی ساده‌تر قرابت و تجانس  بین دو درخت باعث عمر مفید درخت پیوندی شده و بازدهی و کیفیت باروری نهال پیوندی را بالا می‌برد.

همجنس بودن دو درخت لزوماً موفقیت عمل پیوندی را تضمین نمی‌کند، تجربه و آزمایش نشان می‌دهد  پیوند در زمان مختلف بودن دو جنس مشکل ساز بوده و باعث کاهش عمر و ضعیفی نهال پیوندی می‌شود. درختان با خانواده‌های مختلف را نمی‌توان با هم به آسانی پیوند زد، پس نزدیکی صفات خویشاوندی دو درخت و قرابت آنها از موارد تاثیرگذار در موفقیت پیوند و نهال اصلاحی است.

انواع نهال بادام پیوندی

پربار بودن و مقاومت نهال‌های پیوندی و بازدهی بالای آنها از جمله عوامل توجه باغداران به این گونه نهال اصلاحی است که از انواع پربار آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • نهال بادام آذرخوشه‌‌ای که میوه آن نیمه پوست است و مقاومت بالایی در برابر تنش‌های آبی و آفت زدگی دارد و دارای طول عمر اقتصادی بالایی است.
  • نهال بادام تونو نهال ایتالیایی با ۷۰ سال طول عمر اقتصادی و باردهی بالا است که در هر هکتار ۵ الی ۶ تن میوه‌دهی دارد.
  • نهال بادام مامایی مناسب‌ترین نهال برای مناطق با ارتفاع بالا و با زمستان‌های یخبندان و سرد است، این نهال دیرگل بوده و باردهی آن در سال اول و دوم کاشت آغاز می‌شود.
  • نهال بادام فرانیس نهالی بومی فرانسه با عمر اقتصادی بالا  که از جمله خصوصیات آن باروری بالا و بازدهی زود هنگام آن است.

کلام آخر

تمامی موارد گفته شده در عملیات پیوند در جهت ارتقاء خصوصیات نهال بادام و افزایش باردهی و بازدهی آن است، که هدف تمامی باغداران رسیدن به سود کلان و داشتن باغ بادام سالم با بهره‌وری بالا است. بدین منظور انتخاب نهالستان مجوزدار، معتبر، دارای پرسنل با تجربه و آشنا به متدهای گیاه پزشکی و تولید و پرورش نهال بادام در بهترین شرایط و خرید نهال بادام از این مجموعه می‌تواند سودآوری را تضمین کند.

 نهالستان پالیز نهال از جمله نهالستان‌هایی است که با چندین دهه فعالیت مستمر و موفق در زمینه تولید و فروش نهال‌ بادام پیوندی بسیار با کیفیت و مقاوم توانسته در راستای گسترش باغات با کیفیت و رونق اقتصادی بخش باغداری خدمت شایانی داشته باشد. قیمت نهال بادام در این مجموعه با توجه به پرورش درخت بادام در مناسب‌ترین و حاصل خیزترین بستر و گذراندن انواع آزمایشات و کسب تاییدیه‌های پزشکی در رنج مطلوبی بوده، باغداران عزیز می‌توانند بعد از راهنمایی متخصصان و گیاه پزشکان این مجموعه نهال بادام مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنند.

تماس با پالیز نهال: 09144501003

تماس با برتر نهال:  09141832393

دکمه بازگشت به بالا