علمی و پزشکیکسب و کار برتر ایرانی

ارتودنسی ثابت برای چه افرادی مناسب است؟

همه چیز درباره ارتودنسی ثابت

یکی از روش های ارتودنسی پرطرفدار و رایج که برای صاف و منظم کردن دندان‌ها استفاده می‌شود، ارتودنسی ثابت است. داشتن دندان‌های سالم، صاف و یکدست، تاثیر فوق‌العاده‌ای در زیبایی افراد دارد؛ از این‌رو بسیاری از افراد از سنین پایین  برای رفع این مشکل به دندان‌پزشک مراجعه می‌کنند. امروزه در شاخه اصلاح دندان، روش‌های متعددی وجود دارد که یکی از آنها ارتودنسی با براکت ثابت است. در ادامه توضیحات کاملی به نقل از دکتر مبینا ملایی پیرامون ارتودنسی ثابت دندان ارائه می‌دهیم.

ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی ثابت یکی از انواع ارتودنسی است که در آن، تمام لوازم و تجهیزاتی که برای اصلاح و از بین بردن نامنظمی‌ دندان‌ها به کار برده می‌شوند، باید از ابتدا تا انتهای دوره درمان، به دندان‌ها متصل باشند. تا زمانی که دندان‌ها کاملا منظم نشده‌اند و تا ارتودنتیست تشخیص نداده، این تجهیزات یا همان سیم‌کشی‌ها، باید به دندان‌های فرد متصل باقی بمانند.

این روش درمانی را می‌توان به عنوان یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای زیبا و مرتب کردن دندان‌ها معرفی کرد که تأثیر فوق‌العاده‌ای در این زمینه به دنبال دارد. همچنین از این روش برای هم‌راستا کردن دندان‌ها و فک‌ها نیز استفاده‌شده که باعث از بین رفتن تمام  ناهنجاری‌ها در این زمینه می‌شود.

اجزا و تجهیزات ارتودنسی ثابت چیست؟

درمان و اصلاح دندان با این روش شامل یک سری تجهیزات و اجزای مشخص است که در زیر به توضیح آنها پرداخته‌ایم:

  • براکت ها: در این روش براکت های مختلفی وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. هر کدام از این براکت ها روی دندان قرار میگیرند و باعث جایه‌جایی دندانها می‌شوند. در ادامه انواع براکت ها را توضیح می‌دهیم.
  • سیم‌های ارتودنسی: سیم ها، براکت ها را روی دندان به هم متصل می‌کنند.
  • بندها: حلقه‌های فلزی هستند که دور دندانهای آسیای بزرگ برای کمک به جابه‌جایی دندانها پیچیده می‌شود.
  • الاستیک ها: قلاب‌های فلزی هستند که به براکت ها متصل شده و از آنها برای بندهای پلاستیکی استفاده می‌شود.
  • لیگاچور: حلقه های کوچکی هستند که دور براکت ها قرار میگیرند تا به کمک آنها، سیم ارتودنسی به براکت متصل شود.

آشنایی با انواع ارتودنسی ثابت

در این قسمت قصد داریم با انواع دستگاه های ارتودنسی به روش ثابت آشنا شویم تا شما بتوانید بهترین و مناسب‌ترین گزینه را از بین آن‌ها برای دندان‌های خود انتخاب کنید. به صورت کلی دستگاه‌های مختلف و متعددی در این زمینه جود دارند که مزایا و معایب و ویژگی‌های هر کدام از آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. به چند نمونه از رایج‌ترین دستگاه‌ها در این قسمت اشاره می‌کنیم:

·         ارتودنسی سرامیکی

این روش نیز کاملا مشابه با روش فلزی است با این تفاوت که در آن از براکت‌های سرامیکی استفاده می‌شود. براکت‌های سرامیکی هم‌رنگ دندان‌ها هستند به همین دلیل جلوه بدی ایجاد نمی‌کند؛ به همین دلیل ارتودنسی سرامیکی نزد افراد محبوب است، چرا که به وضوح بر روی دندان‌ها قابل‌مشاهده نیستند.

·         ارتودنسی فلزی

قدیمی‌ترین و در عین حال شایع‌ترین روش و دستگاه ارتودنسی را می‌توان ارتودنسی فلزی دانست. در این روش متخصص ارتودنسی، براکت‌های فلزی را بر روی دندان‌ها نصب کرده تا از طریق آن‌ها نیروی موردنظر به دندان‌ها وارد شده تا در نهایت بعد از اتمام دوره، در موقعیت درست خود قرار بگیرند.

·         ارتودنسی دیمون

اگر بخواهیم یکی از جدیدترین انواع دستگاه‌های ارتودنسی ثابت را که امروزه به کار برده می‌شود معرفی کنیم، بدون شک باید به سراغ ارتودنسی دیمون برویم. براکت های دیمون، دارای سیستم خودکار باز و بسته شدن هستند و یک تکنولوژی کاملا پیشرفته در ساخت آن‌ها به کار برده شده است. وجود این سیستم پیشرفته باعث شده تا دفعات مراجعه به مطب در صورت استفاده از این دستگاه به مراتب کاهش پیدا کند.

همچنین در صورت استفاده از این دستگاه، دیگر نیازی به استفاده از براکت‌های ارتودنسی نبوده و به همین دلیل بهداشت دهان و دندان به میزان قابل‌توجهی، افزایش پیدا می‌کند. به صورت کلی هزینه این دستگاه به مراتب بیشتر از سایر مدل‌ها بوده، اما مزایای متعدد آن باعث شده تا تبدیل به یک انتخاب به صرفه و مناسب شود.

·         ارتودنسی لینگوال

بزرگسالانی که قصد ارتودنسی دندان‌های خود را دارند، اما از ظاهر براکت‌ها خوششان نمی‌آید، می‌توانند از دستگاه ارتودنسی لینگوال برای این کار استفاده کنند. در این روش براکت‌های فلزی ارتودنسی در پشت دندان‌ها قرار می‌گیرند؛ به همین دلیل می‌توان این سبک را به نوعی ارتودنسی نامرئی به شمار آورد.

عملکرد این سبک از ارتودنسی کاملا مشابه با ارتودنسی فلزی است؛ اما نوع سیم‌پیچی و نحوه نصب آن‌ها تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند. هزینه‌ این براکت، بالاتر از مدل‌های فلزی و یا سرامیکی بوده و علت این امر نیز روش دشوار و پیچیده اجرای آن است. به صورت کلی تنها حسنی که این روش برای فرد به دنبال دارد، مشخص نبودن براکت‌های نصب شده است.

۵ چیزی که حتما باید درباره ارتودنسی ثابت بدانید

1. بعد از درمان با انواع ارتودنسی ثابت، نظم و انظباط افراد به شدت بیشتر می شود

مادامی که ارتودنسی ثابت دارید، پس از هر بار مصرف نوشیدنی و مواد غذایی، مهم است که دهان و دندان خود را با آب شستشو داده و تمیز کنید. ممکن است در طول روز نیاز به انجام این کار تا سه بار وجود داشته باشد. اما به دلیل اینکه مسواک زدن ممکن است با وسایل ثابت دشوار باشد، افراد باید زمان بیشتری را برای این عمل اختصاص دهند. همچنین، زمانی که درمان ارتودنسی برای شما صورت می‌گیرد و مدت زمان آن می‌تواند بین 6 تا 18 ماه متغیر باشد، شما می‌توانید یک عادت خوب برای بهبود سلامت دهان و دندان خود ایجاد کنید.

2. دستگاه های ثابت بیشترین جذابیت را برای کودکان و نوجوانان دارند

کودکان بیشتر از هر قشر دیگری از دستگاه های ثابت ارتودنسی استقبال می کنند. این امر مخصوصا زمانی که آن ها بتوانند از انواع کش های رنگی ارتودنسی موسوم به ارتودنسی رنگی استفاده کننده صادق تر خواهد بود.

3. برای هر نوع مشکل ارتودنسی همه دندان ها باید ارتودنسی شوند

نکته جالب درباره ارتودنسی ثابت این است که چه شما یک دندان کج داشته باشید و ه همه دندان ها کج باشند شما باید تمام فک را ارتودنسی کنید. یعنی باید به هر دو فک دستگاه ارتودنسی متصل شود.

4. ارتودنسی دیمون بهترین روش ارتودنسی ثابت است

ارتودنسی دیمون بهترین روش برای صافت کردن دندان ها است. با این روش دندان ها در کمترین زمان ممکن، با کمترین درد و در کوتاه ترین زمان ممکن صاف و منظم می شوند.

5. در این شرایط نمی توانید با بریس های ثابت درمان شوید

چنانچه قبل از انجام ارتودنسی با مشکلات زیر مواجه باشید یا هر کدام از موارد زیر شامل حال شما شود نمی توانید درمان ارتودنسی انجام دهید:

  • بیماری لثه
  • پوسیدگی شدید دندان
  • پوکی استخوان
  • زخم و ضایعات مختلف داخل دهان مخصوصا اگر عفونی باشند
  • تحلیل لثه
  • و …

معایب و مشکلات ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی ثابت در کنار مزایا، مشکلاتی هم دارد و به همین دلیل برخی افراد از انجام ارتودنسی منصرف می‌شوند. از مهم‌ترین مشکلات بریس‌های ثابت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • میزان نیروی وارد شده به دندان‌ها قابل‌مدیریت نیست.
  • فشار به دندان‌ها بدون وقفه ادامه دارد.
  • ظاهر بریس ثابت به‌خصوص برای افراد بزرگسال ناخوشایند است.
  • تمیزکردن آن کمی دشوار بوده و به همین دلیل خطر پوسیدگی دندان‌ها بالا است.
  • باید هر چند وقت یک‌بار وضعیت دندان‌ها با رادیوگرافی بررسی شود.

روش انجام ارتودنسی ثابت، ارتودنسی ثابت دندان چگونه انجام میشود؟

در ارتودنسی ثابت دندان‌پزشک براکت‌ها را با چسب مخصوص چسبانده و از اشعه فرابنفش برای نصب براکت‌ها استفاده می‌کند. سپس سیم ارتودنسی به این براکت‌ها وصل شده تا به دندان‌ها فشار وارد کند. ممکن است براکت از نوع خودتنظیم شونده باشد. در غیر این صورت باید از حلقه‌های الاستیکی برای وصل کردن سیم به براکت‌ها استفاده کرد.

شما باید از ۶ یا ۸ هفته یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا سیم ارتودنسی سفت شود. به‌مرور با فشار بریس ثابت، دندان‌ها جابه‌جا شده و در موقعیت مناسب قرار می‌گیرند.

آتوسا خوش خواهد

من آتوسا، خبرنگاری که تعهدی عمیق به خدمت به مردم دارم. در این سایت، با تمرکز بر مسائل مهم اجتماعی و اقتصادی، تلاش می‌کنم تا صدای گروه‌ه‌های نادیده گرفته شده را به گوش شما برسانم و برای ایجاد عدالت و برابری در جامعه تلاش کنم.
دکمه بازگشت به بالا