در گفتگو با آنا اعلام شد
یک کارشناس ارشد حوزه انرژی گفت: مقادیر سود برای صادرات گاز به کشورهای منطقه در قیمتهای پایین و بالای نفت ۱۰ تا ۳۵ سنت بر متر مکعب است. بنابراین، میتوان گفت صادرات گاز به اروپا آورده اقتصادی چندانی ندارد.
امین نوربخش، پژوهشگر ارشد گروه انرژی اندیشکده سیاستگذاری امیرکبیر در گفتگو با خبرنگار آنا با اشاره به اینکه برای محاسبه سود اقتصادی ناشی از صادرات گاز به اروپا باید توجه داشت قیمتهای بالای کنونی در اروپا مقطعی است و برای ارزیابی بهتر درآمد حاصل از صادرات گاز به این قاره، باید متوسط قیمتهای چند ساله اخیر را مبنا قرار داد، گفت: علت اینکه باید چنین بررسی شود این است که در صورت تصمیم به صادرات گاز به اروپا در حجم بزرگ، این کار نیازمند سه تا پنج سال زمان است و قیمتها در آن زمان به قیمتهای بلندمدت نزدیکتر است.
وی افزود: قیمت گاز در اروپا همواره در یک همبستگی قوی با قیمت نفت تغییر یافته و طی دو دهه اخیر بین ۱۰ تا ۴۰ سنت بر متر مکعب نوسان داشته است که رقمی نزدیک به قیمت صادراتی گاز ایران به ترکیه است. بنابراین، میتوان انتظار داشت در شرایط غیر بحرانی در آینده نزدیک، قیمت گاز در اروپا حدودا در همین بازه قرار گیرد.
به گفته نوربخش در مجموع طبق محاسبات انجام شده که طی گزارشی با عنوان «مقایسه صادرات گاز به روش خط لوله و ال. ان. جی» در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر شد، سود صادرات گاز ایران به اروپا از طریق خط لوله برای فواصل نزدیک (بلغارستان)، در قیمتهای پایین گاز صفر و در قیمتهای بالا حدود ۲۰ سنت است. این مقادیر برای صادرات به کشورهای دورتر اروپایی (فرانسه) برابر با منفی ۵ و ۱۵ سنت است. بنابراین، صادرات گاز به اروپا بازه سود منفی ۵ تا ۲۰ سنت بر مترمکعب برای ایران دارد.
این کارشناس ارشد حوزه انرژی با تاکید بر اینکه محاسبات انجامشده نشان میدهد صادرات گاز به اروپا صرفا در قیمتهای بالای نفت سودآوری دارد، تصریح کرد: این در حالی است که مقادیر سود برای صادرات گاز به کشورهای منطقه در قیمتهای پایین و بالای نفت ۱۰ تا ۳۵ سنت بر متر مکعب است. بنابراین، میتوان گفت صادرات گاز به اروپا آورده اقتصادی چندانی ندارد. همچنین، در مقام مقایسه دو بازار اروپا و منطقه، عدم جذابیت اقتصادی گزینه صادرات گاز به اروپا بیشتر نمایان میشود.
انتهای پیام/