علمی و پزشکیکسب و کار برتر ایرانی

درمان خلط پشت حلق دکتر خیراندیش

بیماری ها با علائم متعددی به سراغ ما می آیند و سرفه های پیاپی همراه با خلط هم یکی از ناراحت کننده ترین آنهاست. اشتباه نکنید: خلط همیشه هم چیز بدی نیست.

در واقع بدن خلط پشت حلق را برای به دام انداختن ذرات و میکروب ها و کمک به حفظ سلامتی ما تولید می کند. با این حال خلط خیلی زیاد معمولا نشانه یک عفونت است و می تواند دردسرساز باشد.

اگر بیش از حد خلط دارید، راههایی وجود دارد تا بدن شما به حالت عادی گذشته بازگردد.

در اینجا به بحث درباره درمان خلط گلو پرداخته و راهکارهای طبیعی حذف آن، روش ها خانگی و گزینه های دارویی را مورد بررسی قرار می دهیم. کرم رازیانه اصل رو از کجا تهیه کنیم؟

چگونه از شر خلط پشت حلق راحت شویم؟

اگر خلط گلوی شما زیاد است برخی روشهای خانگی می تواند به شما کمک کند تا بدن خود را به حالت عادی بازگردانید. در اینجا به برخی درمان های رایج علمی برای درمان خلط می پردازیم:

1- محیط را مرطوب نگه دارید

مرطوب نگه داشتن هوای اطراف خود می توانید به پیشگیری از تحریک مجاری بینی کمک کرده و باعث رقیق شدن خلط شوید که این در راحت تر سرفه کردن شما موثر است.

پس از دستگاه بخور سرد به ویژه در جایی که می خوابید استفاده کنید تا رطوبت هوایی که تنفس می کنید افزایش یابد. برای تهیه کرم های گیاهی اصل کلیک کنید.

2- آب نمک غرغره کنید

با اینکه تحقیقات زیادی درباره این روش انجام نشده، عبور دادن آب نمک از گلو می تواند در کاهش التهاب موثر باشد. با افزودن نصف قاشق چایخوری نمک به یک فنجان آب ولرم و غرغره کردن آن در پشت گلو می توانید به کاهش گلودرد خود کمک کنید. کرم اعجاز باسلام چیست؟

3- آب بدن خود را حفظ کنید (هیدراته بمانید)

بدن خود را کاملا هیدراته نگه دارید تا مخاط آن رقیق بماند. به ویژه مصرف نوشیدنی های گرم و سوپ به پاکسازی بدن از خلط کمک می کند.

اگر چای دوست دارید به آن عسل اضافه کنید تا های زیاد هم بهبود یابند.

4- از داروهای بدون نسخه استفاده کنید

برخی از داروهای بدون نسخه هم در درمان خلط موثرند، اما میزان مصرف آنها باید متعادل باشد چون خلط آوری یک روش طبیعی بدن برای مبارزه با عفونت هاست و مصرف داری زیاد این کارکرد را دچار اختلال می کند.

  • اکسپکتورانت ها : داروهای اکسپکتورانتی مثل گایفنسین (موسینکس) با رقیق کردن خلط ، خارج کردن آن و یا سرفه کردن را آسان می کنند.
  • مالش بخار : استنشاق بخار یا همان بخور گرفتن می تواند گرفتگی قفسه سینه و سرفه کردن را تسکین دهد.
  • داروهای ضداحتقان : این داروها که حاوی سودوافدرین هستند (مثل سودافد) می توانند مخاط را در قفسه سینه، بینی و گلو خشک کنند.

5- داروهای تجویزی پزشک را مصرف کنید

اگر روش های طبیعی برای درمان خلط موثر نبودند به پزشک مراجعه نمایید تا یک نسخه دارویی تجویز کند. ضداحتقان هایی که پزشک تجویز می کند قوی تر از آنهایی هستند که بدون نسخه عرضه می شود.

پزشک شما یا داروساز برایتان توضیح می دهد که چه زمانی باید داروها را مصرف نمایید.

اسپری های بینی نیز با نسخه ارائه می شوند. معمولا این اسپری ها برای مصرف کوتاه مدت هستند.  مصرف بیش از سه روز می تواند باعث بدتر شدن احتقان شود.

بیشتر بخوانید :

6- نوشیدن کافئین را محدود کنید

مصرف نوشیدنی های کافئین دار موجب ادرار بیشتر شده و ادرار بیشتر باعث خارج شدن آب از بدن می گردد.

برای رقیق نگه داشتن خلط لازم است آب بیشتری را در بدن نگه دارید. پس میزان مصرف کافئین را محدود کرده و از سایر مایعات و نوشیدنی ها به جای آن استفاده کنید.

7- بینی خود را تخلیه کنید (فین کنید)

فین کردن آرام و منظم باعث می شود حرکت خلط ادامه یابد و از تجمع آن جلوگیری شود.

اینکار را به آرامی انجام دهید تا از آسیب به سینوس ها جلوگیری شود.

8- سرفه کنید

با آنکه اینکار می تواند آزاردهنده باشد، اما سرفه  کردن یکی از راههای بدن برای پاکسازی از خلط های اضافه است. بنابر این کمتر از داروهای ضدسرفه استفاده  کنید.

9- اکالیپتوس استفاده کنید

پمادها و اسانس های روغنی حاوی اکالیپتوس اغلب کمک به بهبود احتقان به کار می روند. مالیدن آن روی قفسه سینه یا استفاده از آن در یک حمام گرم یا دستگاه بخور می تواند باعث کاهش مخاط و فروکش کردن سرفه های زیاد باشد.

10- از سیگارکشیدن اجتناب کنید

سیگارکشیدن باعث تحریک مجاری هوا شده و ریه ها را وادار به تولید مخاط بیشتر می کند. سیگار کشیدن باعث افزایش قابل توجه بیماری هایی مانند بیماری مزمن انسداد ریه (COPD) و است که به تولید مخاط اضافه تر می انجامد.

11- مصرف الکل را محدود نمایید

نوشیدن الکل را به حداقل برسانید و یا بهتر اینست که به طور کامل آن را قطع کنید. مصرف الکل بیش از حد باعث کاهش آب بدن شده و پاکسازی بدن از خلط را دشوارتر می کند.

12- سر خود را بالاتر نگه دارید

تجمع خلط در پشت گلو وقتی صاف می خوابید مشکل ساز است.

به جای آنکه صاف بخوابید، سعی کنید یک بالش اضافه  کنید و یا با تعدادی کتاب زیر تشک سطح سر خود را بالاتر بیاورید. وقتی با سر بالاتر از بدن بخوابید تنفس هم راحت تر شده و سرفه کم می شود.

13- آلرژی های فصلی

بسیاری از افراد با آمدن فصل جدید به دلیل آلرژی که به آب و هوا یا ذرات معلق دارند، دچار آب ریز بینی و عطسه می شوند.

این آبریز بینی یا خلط بینی در بعضی از مواقع موجب بروز خلط پشت حلق خواهد شد که استفاده از داروهای ضد آلرژی می تواند به شما کمک کند.

14- مصرف بالای میوه

در صورتی که در رژیم غذایی و مواد خوراکی مصرفی خود در طول روز میوه بیشتری مصرف کنید، امکان کاهش خلط پشت حلق را به همراه خواهد داشت.

15- اجتناب از مصرف غذاهای بازگشت اسید معده به خصوص قبل از خواب

قبل از خواب، به خصوص خواب شب از مصرف غذاهایی که باعث بازگشت اسید معده می شود خودداری کنید. پرخوری قبل از خواب هم یک عامل مهم برای برگشت اسید معده محسوب می شود.

برای دریافت یک برنامه تغذیه مناسب جهت جلوگیری از بازگشت اسید معده با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

16- اصلاح مزاج

یکی از مهمترین رویکردهایی که می تواند خلط پشت حلق را به شدت کاهش دهد اصلاح مزاج است.

بعضی از مزاج ها خود به خود باعث بروز خلط گلو به خصوص در هنگام بیدار شدن از خواب شب می شوند.

برای درمان و اصلاح مزاج متخصصین طب سنتی و اسلامی می توانند به شما کمک بسیار زیادی کنند.

بیشتر بخوانید :

درمان های خانگی خلط پشت حلق

  • آب لیمو و نمک
  • آب لیمو عسل (سه بار در روز)
  • زنجبیل (همراه با آب جوش و عسل یک بار در روز)
  • قرقره زردچوبه و نمک با آب جوش
  • نوشیدن ترکیب یک قاشق زردچوبه و شیر یک بار صبح، یک بار قبل از خواب
  • سوپ مرغ (تاثیر بیشتر در صورت افزودن زنجبیل و سیر)
  • مصرف ناشتای روزانه ترکیب سیاه دانه و عسل (14 عدد سیاه دانه و یک قاشق عسل) با آب جوش
  • آب انگور
  • چای لیمو
  • جوشاندن شیرین بیان در یک فنجان آب و مصرف دو یا سه بار در روز

دمنوش هایی مثل پونه، آویشن و گل ختمی هم می توانند به کاهش خلط پشت حلق کمک کنند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

وجود خلط معمولا بدین معناست که بدن شما وظیفه خود در مبارزه با بیماری و عفونت را به خوبی انجام می دهد، اما گاهی اوقات لازم است پزشک مداخله نماید.

اگر راهکارهای ذکر شده را اجرا کردید اما همچنان خلط بیش از حد شما را اذیت می کند و این وضعیت بیش از دو هفته طول کشیده است به پزشک مراجعه کنید.

همچنین اگر در خلط خود رگه های قرمز، سیاه یا قهوه ای مشاهده کردید فورا با پزشک تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید :

پرسش و پاسخ های متداول درباره خلط گلو

آیا خلط پشت حلق به خودی خود رفع می شود؟

در بیشتر موارد وقتی مبارزه بدن شما با یک عفونت پایان یافته است، خلط رفع خواهد شد. اما در برخی موارد ممکن است خلط آوری به دلیل مساله جدی تری باشد که به درمان نیاز دارد.

اگر خلط آوری برطرف نشد چه باید کرد؟ 

اگر این وضعیت ادامه داشت با پزشک تماس بگیرید. آنها بیماری شما را بر اساس رنگ خلط و سایر علائمی که تجربه می کنید تشخیص می دهند.

اگر مشکل خلط پشت حلق را درمان نکرده رها کنید چه اتفاقی می افتد؟

مخاط زیاد می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی تر باشد که باید شناسایی شده و مورد رسیدگی قرار گیرد. باید به خلط آوری طولانی مدت و رنگ آن اهمیت دهید.

اگر پس از اجرای راهکارهای ذکر شده همچنان خلط زیادی دارید و این وضعیت بیش از دو هفته طول کشیده است بهتر است برای درمان اقدام کنید. کلینیک دکتر فرشاد خسروی در غرب تهران خدمات تشخیصی و درمانی را برای مشکلات گوارش، اختلالات بلع و بیماری های گوش و حلث و بینی ارائه می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک و
آدرس ما را در ما مشاهده کنید.

آذر ۱۴۰۱ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه

خلط یکی از مکانیسم‌های دفاعی بدن برای مبارزه با مواد خارجی است و اگرچه وجودش برای درمان و کنترل بیماری لازم است، اما می‌تواند حرکت هوا در مسیر تنفسی را مشکل کند. بعلاوه خارش دائمی گلو می‌تواند آزاردهنده باشد. خوشبختانه روش‌های زیادی برای کاهش خلط و علائم آزاردهنده‌اش وجود دارد که در ادامه این مطلب از در موردشان توضیح خواهیم داد.

 

دکمه بازگشت به بالا