بیگاری‌کشیدن به اسم کار دانشجویی

“سلام، من فروشگاه حیوانات خانگی را گرفتم!” “ببخشید من دانشجو هستم لطفا شرایط کارتون لطفا؟” پشت خط سگ ها و گربه ها زمین و زمان روی سرشان گذاشته اند. صاحب پت شاپ خیلی آرام صحبت می کند. صدایی نیست. زنی که خود را کاووسی معرفی می کند، ابتدا می پرسد: «بله، همین طور است. رشته تحصیلی شما چیست؟ “رابطه شما با حیوانات چگونه است؟”

به گزارش باراناخبر، روزنامه همشهری در ادامه می نویسد: تصور نمی شد رشته تحصیلی یکی از سوالات استخدام در فروشگاه حیوانات خانگی باشد: «جامعه شناسی. من جامعه‌شناسی می‌خوانم و حیوانات را دوست دارم». دوباره غوغایی به پا می شود. خانم کاووسی گفت: یک لحظه تلفن زنگ می زند. به سمت مشتری می رود. گویی زن یا شوهر حیوان خانگی برای نگهداری آورده اند که حیوانات دیگر حیوانات اصلا با آن موافق نیستند و به همین دلیل سروصدا به پا کرده اند.

دوباره گوشی را برمی دارد: «ببخشید قربان. جامعه شناسی هم خوبه! یک هفته آزمایش بیا ما 2 تورنمنت داریم. 6 صبح تا 12 بعد از ظهر ساعت 12 تا 6 بعد از ظهر جمعه ها هم تعطیل است. 2 تورنمنت با 5 میلیون ماهی، یک تورنمنت با 2.5. من یک سوال اساسی در گلویم مانده است. می خواهد تلفن را قطع کند: ببخشید خانم. لطفا به این سوال پاسخ دهید. «چرا تبلیغ کردید که فقط دانشجو هستند؟ این سوال برای او چندان عجیب و دور به نظر نمی رسد: «دانشجویان تحصیل کرده و جوان هستند. یا کاری را قبول نمی کنند یا اگر قبول می کنند دز و ترفندی در کارشان نیست. علاوه بر این، این افراد به حیوانات آسیب نمی رسانند. همکار سابق ما دانشجو بوده، آقایی مثل شما. او چند سال پیش برای ما کار کرد و بعد فارغ التحصیل شد و به زندگی خود ادامه داد. خدا رحمتش کند، ما با او خیلی خوشحال بودیم.

روزگار آنقدر سریع در حال تغییر است که گاهی حتی اجازه ثبت پدیده های عجیب را نمی دهد. مثلاً تا چند سال پیش «کار دانشجویی» فقط یک تعریف ثابت برای خودش داشت. برای اینکه دانشجو در همان پردیس در کتابخانه یا مکانی مانند مرکز تبلیغات دانشگاه کار فرهنگی انجام دهد. اما اکنون همه چیز تغییر کرده است. راستش این اینترنت کاری کرده که هیچ چیز سر جایش نیست. یکی از شگفتی های اینترنت آگهی های شغلی آن است. گاهی پدیده های شگفت انگیزی در آن دیده می شود که تحلیل منطقی ندارد. فقط وجود دارد و گاهی به اوج می رسد.

روز دانشجوست اوریمه به بهانه این روز به سراغ آگهی های استخدامی می رویم تا ببینیم دانشجویان این بار این آگهی ها چه خواب هایی دیده اند.

دبیر دانشجو؛ نصف قیمت

منشی پاره وقت شغل شناخته شده ای است که اتفاقا اغلب غیر پاره وقت است! شیفت کاری از ساعت 09:00 تا 15:00 یا از ساعت 15:00 الی 22:00 که نیمه وقت نیست، هر روز. حالا بگذریم که پاره وقت در جامعه ما به خوبی تجمیع نشده است، اما اکثر آگهی های استخدامی که می گویند دانشجویان عزیز در اولویت هستند، همان منشی پاره وقت هستند. به عنوان مثال یک دفتر مشاوره حقوقی واقع در مکان مناسبی در تهران، یکی از محله های بالای پایتخت که به «نیه» منتهی می شود، مانند زعفرانیه، کامرانیه، فرمانیه و …، یک کار به موقع و جزئی را تبلیغ کرده است. منشی از دانشجویی می خواهد که از ساعت 2 بعدازظهر تا 10 شب برای او کار کند توافق نامه حقوق ماهانه آهسته نوشته شده است. زنگی که به صدا در می آید می گوید “3 میلیون دلار”.

البته به یاد داشته باشید که اگر آقا باشید شانس منشی شدن پاره وقت تقریبا صفر است. جمله دیگری حساسیت را اضافه می کند. یک دختر دانشجوی جوان به دنبال کار پاره وقت است و نیازهای خود را در یک وب سایت اعلام کرده است. سالاری می گوید: زنان باید زیبا به نظر برسند. آنها چنین می نویسند، اما می خواهند هر طور که می خواهند لباس بپوشند. من 2 ماه است که دنبال کار منشی هستم. اما هنوز مکان مناسبی برای ایمن بودن پیدا نکرده ام.»

البته با نگاهی گذرا به پست های دبیر برای دانشجویان مشخص می شود که چرا برخی فقط دانشجو می پذیرند. مقایسه این آگهی ها با آگهی های مشابه نشان می دهد که حقوق دبیر دانشجو 30 تا 50 درصد کمتر از منشی غیردانشجو است! علت ناشناخته است. شاید با خود فکر می کنند که یک دانش آموز می تواند کافی باشد. آنها هیچ هزینه ای ندارند و برای تنوع کار می کنند. خانم کامور، دانشجوی جویای کار می گوید: «تا متوجه شوند ما دانشجو هستیم، وانمود می کنند که ما هیچ هزینه ای نداریم. آنها حقوق بسیار کمی ارائه می دهند. به عقیده آنها دانشجو کسی است که برای درس خواندن وقت دارد و کسی که درس می خواند باید ثروتمند باشد و در تجمل زندگی کند. نه واقعا. در این شرایط سخت اقتصادی کار می کنیم به این امید که بتوانیم باری را از دوش خانواده خود برداریم. کار دانشجویی جالب نیست. یک دانشجوی شاغل قطعاً باید، وگرنه تمام وقت خود را صرف درس خواندن می کرد».

نان و آب میوه

با این حال، نتایج تحقیقات باید علنی شود. همچنین اینطور نیست که آگهی های استخدامی دانشجویی فقط در مورد مشاغل غیر مرتبط باشد. بسیاری از آگهی‌ها محقق و تمرین‌کننده می‌خواهند، اما واقعاً نان و آب ندارند. یک موسسه تحقیقاتی دانشجویان را به صورت پروژه ای استخدام می کند. شرایط کار به شرح زیر است: “مسلط به SPSS، Word، Excel و …. تسلط به زبان انگلیسی و توانایی ترجمه متون، سابقه تحقیق مرتبط، مهارت تحقیق در هر زمینه و سبک، مهارت در فتوشاپ، تسلط به زبان آماری تجزیه و تحلیل داده ها و … »البته اینها بخش کوچکی از مهارت هاست که همه از حوصله این سایت خارج است. آقای بهزادی می گوید دانشجوی سال سوم دانشگاه تهران است و در حال انجام یک پروژه تحقیقاتی است. : “من حداقل 8 ساعت در روز را با لپ تاپ می گذرانم و کار می کنم. درآمد ماهانه من به سختی به 3 میلیون دلار می رسد. شرایط انجام کارهای مرتبط و آکادمیک بسیار دشوار است.” هیچکس برای تولید علم و دانش هزینه ای نمی پردازد.

یک آرایشگر تبلیغ می کند که دانشجو را استخدام می کند تا میخ و تیغ بزند! او می گوید درآمد فردی که در اینجا شاغل است بیش از 10 میلیون دلار است. البته تضمین نمی کند. می گوید باید بیاید آزمایشی انجام دهد و بعد خودش متوجه شود.

در جاهای دیگر تبلیغ می کنند که به نگهبان نیاز دارند. نیت را تماشا کن در اطلاعیه نیز دانشجو می پذیریم. آگهی دهنده می گوید: ساعت کاری 18 تا 6 صبح است. یک شب در میان حقوق ماهیانه 5 میلیون تومان.

رستورانی نیز وجود دارد که چلوکباب سرو می کند و جای خواب دارد. باید از سحر تا ساعت 9 شب کشیک باشید. نویسندگی دانشجو نیز پذیرفته می شود. پاره وقت صاحب رستوران می گوید: دانشجو فقط یک گارسون است. اگر خوش تیپ هستی و زبون داری بیا. شیفت ظهر از 11 صبح تا 4 بعدازظهر، شیفت شب از 7 صبح تا 9 بعد از ظهر هر کدام راحت تر است. چلوکباب رایگان هم می دهیم. “4 میلیون دلار در ماه.”

برخی از مشاوران املاک نیز مایل به استخدام مشاور زن و مرد هستند. آنها با درآمد بیش از 10 میلیون دلار نوشته اند. یک مشاور املاک می گوید: «مبتدی بودن اشکالی ندارد. ما به آنها آموزش خواهیم داد.» با این حال هیچ یک از مشاوران املاک نمی توانند درآمد مشخصی را تضمین کنند.

آقای موسوی، دانشجوی جویای کار، می‌گوید درآمد حاصل از کار غیرمرتبط بیشتر است. حداقل آنچه در تبلیغات است این را تایید می کند. او مانند سایر دانشجویان از تبعیض بین دانشجویان و سایرین در دوران اشتغال گلایه می کند: دانشجو در هر شغل و حرفه ای حقوق کمتری می گیرد.

برخی از دانشجویان که یا به دنبال کار یا اشتغال هستند، به شوخی از پدیده جدیدی به نام «دانشجویان شاغل» صحبت می کنند و خود را دانشجوی شاغل معرفی می کنند. عنوانی که برگرفته از کار کودکان است و در برخی موارد چندان دور به نظر نمی رسد.

انتهای پیام/

دکمه بازگشت به بالا