جدیدترین برآوردها از فرونشست زمین در استان تهران

از اوایل دهه 1980 ، بررسی های میدانی و اندازه گیری زمین لغزش ها توسط سازمان نظارت ملی و محققان در دانشگاه ها و م institسسات تحقیقاتی مختلف انجام شده و خوشبختانه علاوه بر انتشار نتایج در مجلات معتبر علمی ، یک رسانه است. اندازه زمین لغزش در حومه تهران حداکثر تا 40 سانتی متر در سال گزارش شده است.

آخرین اندازه گیری های انجام شده از نیمه دوم سال 1998 تا بهار 1400 نشان می دهد که حداکثر مقادیر فرود به ترتیب در منطقه ورامین و در منطقه شهریار در جنوب شرقی و جنوب غربی تهران به حداکثر 40 سانتی متر در سال می رسد! این پدیده به دلیل استقرار گسترده جوامع انسانی عمدتا مهاجر و استفاده گسترده از منابع آب زیرزمینی ، شهر تهران را به ویژه در مناطق جنوب غربی ، غربی و جنوبی تهران تحت تأثیر قرار داده است ، از این رو مشکل افزایش تمرکز جمعیت 13.5 میلیون نفر در استان تهران به روز شده اند ، همین جمعیت و زیرساخت های استان تهران تهدید می شود!
آخرین تحقیق و تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای در بازه زمانی 18 ماهه از ژانویه 1998 تا ژوئن 1400 نشان می دهد که اولاً در 18 ماه گذشته میزان فرود در منطقه ورامین حتی بیشتر از جنوب شهریار بوده است و دوم می تواند سقوط کند برای قسمتهایی از این محدوده حداکثر تا 25 سانتی متر در سال.
این موضوع در برنامه های توسعه استراتژیک توسعه شهری استان تهران بسیار حساس و قابل توجه است که برداشت زیاد آب زیرزمینی باعث رانش زمین با حداکثر سرعت 25 سانتی متر در سال در برخی مناطق استان تهران شده و این موضوع همچنان ادامه دارد. با تغییر شکل و آسیب به زیرساخت هایی مانند جاده ها ، پالایشگاه ها ، خطوط لوله آب ، نفت و گاز و بنزین ، خطوط راه آهن و مترو ، خطوط انتقال برق و مسیرها ، حوادثی که در طول برداشت و تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره رخ می دهد و همچنان رو به کاهش است. از این منطقه همراه است.

تیم تحقیقاتی ما در حال بررسی رابطه بین لرزه زمین ، به ویژه ثبت زمین لرزه های خرد ، از نظر اختلالات فعال در منطقه ، با مناطق تخریب در استان تهران است. اولین نتایج ما نشان می دهد که رانش زمین با این حداکثر میزان در استان تهران نیز می تواند در تحریک اختلالات فعال در استان تهران موثر باشد. در این زمینه خاص ، انشالله اطلاعات بیشتری در مورد نحوه اندازه گیری و میزان تغییر پس از انتشار نتایج در مجلات علمی نیز برای عموم و رسانه ها منتشر خواهد شد.

* استاد مهندسی لرزه نگاری ، انستیتوی تحقیقات بین المللی زلزله و عضو وابسته آکادمی علوم
* منتشر شده در روزنامه اعتماد

دکمه بازگشت به بالا