رانندگی با درست است یا غلط؟ اگر لنز طبی استفاده میکنید، باید حتما هنگام رانندگی هم آن را در چشم داشته باشید. از این رو لازم است بدانید که برخی از لنزها برای رانندگی – بهخصوص رانندگی در شب – بسیار بهتر از دیگر گزینهها هستند.
هوایی که از دریچهها وارد اتاق خودرو میشوند یا باد از پنجرهها میتوانند سبب خشک شدن و ناراحت شدن لنز در چشم شوند. حتی ممکن است دید فرد را هم تار کنند. بنابراین، برای کسب اطلاعات مفید و کامل در رابطه با انتخاب گزینه صحیح برای رانندگی از شما دعوت میکنیم تا انتهای این مطلب با لوناتو همراه باشید.
پیشگیری از ناراحتیها
وقتی قرار است با لنز تماسی در چشم رانندگی کنید، توصیه میکنیم تا حتما شیشه سمت راننده را بالا بکشید و دریچههای سمت راننده را نیز ببندید. جریان هوایی که از این دو منبع ایجاد میشوند، سبب خشک شدن لنز و ناراحتی چشم راننده خواهند شد.
البته میتوانید با تغییر مسیر جهت بادی که از دریچهها بیرون میآید نیز به راحتی هر چه بیشتر چشمهای خود کمک کنید.
هنگام رانندگی از پوششی برای چشمان خود استفاده کنید. بدون شک منظورمان این نیست که چشم خود را ببندید، بلکه مثلا میتوانید در طول روز با پوشیدن از اصابت جریان هوا به سطح چشم و خشک شدن لنز پیشگیری کنید..
برای شب که نمیتوان از عینک دودی استفاده کرد، بهتر است از عینکهای پلاستیکی غیرطبی استفاده کنید. این عینکها اگرچه خاصیت درمانی و طبی ندارند اما میتوانند جلوی وزش باد به داخل چشم را بگیرند.
از قطرههای مرطوبکننده چشم استفاده کنید. هر زمان که احساس میکنید در طول رانندگی چشمهایتان خشک شده است از قطرهای که برای لنز شما مناسب است برای خیس کردن چشمها کمک بگیرید. لازم به یادآوری نیست که این کار را نباید حین رانندگی انجام دهید. چند دقیقه کنار جاده توقف کرده، قطره را بریزید و پس از اطمینان از درست جا گرفتن لنز در چشم، به حرکت خود ادامه دهید.
از گزینههای جایگزین برای لنز تماسی استفاده کنید. لنزهای تماسی در مدلهای نرم و سختِ نفوذپذیر به گاز ساخته و عرضه میشوند. شما برای اینکه بدانید کدام یک از این مدلها با سیستم چشم شما تناسب بیشتری دارد و ناراحتیهای کمتری برایتان رقم خواهد زد، ملزم به سعی و خطا هستید. یعنی باید چندین نمونه لنز مختلف را امتحان کنید تا در نهایت متوجه شوید که کدام یک در طول رانندگی کمترین آزار را به چشم شما میرساند.
حفظ وضوح دید
لنز تماسی را باید با توجه به توصیههای پزشک استفاده کنید. اگر دکتر معالج گفته که میتوانید از لنز هنگام رانندگی هم استفاده کنید، پس همین کار را انجام دهید.
اگر برای داشتن دید واضحتر به تجهیزات اصلاح کننده بینایی نیاز دارید، حتما باید هنگام رانندگی آنها را استفاده کنید. اگر چشمان شما ضعیف است حتما میدانید که طبق قوانین راهنمایی و رانندگی ملزم به استفاده از عینک هستید و در غیر این صورت جریمه خواهید شد.
در این رابطه بد نیست اشاره کنیم که برخی کارشناسان اعتقاد دارند که لنزهای تماسی مونوویژن برای رانندگی مناسب نیستند. دلیلشان هم این است که این لنزها اصالتا برای نمایش واضحتر سوژههای دور طراحی و ساخته میشوند. از اینرو ممکن است در نمایش سوژههای نزدیک با مشکل مواجه شوند. این مساله بهویژه هنگام رانندگی در شب میتوانند برای فرد مشکل ایجاد کند.
اما واقعیت این است که تاکنون هیچ مدرک علمی دال بر صحت این ادعا ارائه نشده است و نمیتوان خیلی به چنین نظریهای استناد کرد.
این نکته را بدانید که برخی اشخاص از نزدیکبینی شبانه رنج میبرند. البته این یک بیماری نیست و فقط فرد به واسطه آن نمیتواند در نورهای ضعیف و فضاهای تاریک، دید واضح و دقیقی داشته باشد. بنابراین لازم است با مراجعه به متخصص توصیههای لازم را از وی دریافت و در زندگی خود اعمال کند.
سوالات رایج در مورد رانندگی با لنز
آیا با لنز طبی میتوان در شب رانندگی کرد؟
با اینکه که اغلب لنزهای تماسی برای رانندگی در شب بسیار کاربردی هستند و به بهبود دید راننده میپردازند. برخی از آنها به هیچعنوان گزینههای مناسبی نخواهند بود. از جمله باید به لنز طبی چند کانونی اشاره کنیم.
با لنز تک دید میتوان رانندگی کرد؟
برخی کارشناسان اعتقاد دارند که لنزهای تماسی مونوویژن برای رانندگی مناسب نیستند. دلیلشان هم این است که این لنزها اصالتا برای نمایش واضحتر سوژههای دور طراحی و ساخته میشوند. از اینرو ممکن است در نمایش سوژههای نزدیک با مشکل مواجه شوند. این مساله بهویژه هنگام رانندگی در شب میتوانند برای فرد مشکل ایجاد کند.
چگونه با لنز چشم طبی رانندگی کنیم؟
پنجرهی سمت راننده را ببندید و کولر ماشین را به حالت غیرمستقیم درآورید. اگر چشمان شما هنگام رانندگی خشک میشود و این حالت برای شما آزار دهنده است، باید جریان هوا، بخصوص جریان هوای مستقیم را به سمت چشمان خود کاهش دهید.
اگر موقع رانندگی با لنز چشمها خشک شدند چباورهای اشتباه مرسوم در خصوص استفاده از لنز چشم – متاسفانه بعضی ها بدون اینکه تجربه استفاده از ابزار یا هر چیز دیگری را داشته باشند یا حتی در مورد آن اندکی مطالعه کرده باشند، شروع به شایعه پراکنی می کنند که هیچ پایه علمی ندارن و فقط باعث گمراهی دیگران می شوند.
یکی وسیله است که شاید خیلی ها خود را صاحب نظر در خصوص استفاده از آن می دانند و گاهی متاسفانه توصیه های اشتباهی به دیگران در خصوص استفاده از آن می کنند. در این مقاله می خواهم در خصوص ۷ باور اشتباه در خصوص لنز چشم بپردازم تا کسانی که از لنز چشم استفاده می کنند روش صحیح آن را بیاموزند و با اطلاعات غلطی که دیگران به آن ها می دهند به لنز و چشم خود صدمه ای وارد نکنند. با ما همراه باشید.
1. لنز چشم برای دیابتی ها ممنوع
بحث در خصوص استفاده از لنز چشمی برای بیماران دیابتی مساله ایست که سال هاست به آن پرداخته می شود و کنگره های پزشکی تا حد زیادی منع مصرف بیماران دیابتی از لنز چشم را نقض کرده اند.
مهم ترین علتی که باعث می شود تا پزشک به بیماران دیابتی اجازه استفاده از لنز چشمی را ندهد درمان اشتباه بیماری دیابت است.
اگر بیماران دیابتی رژیم غذایی درستی نداشته باشند قند خون آن ها بالا و پایین می شود و همین امر باعث می شود تا رگ های خونی شان منقبض شده و پاره شود که این فرآیند در عملکرد چشم اختلال ایجاد می کند و تنها ربطی به استفاده لنز های تماسی ندارد. در نتیجه افراد دیابتی که مشکلات بینایی آن ها شدید است نباید تا هنگام درمان و بهبودی بیماری شان از لنز چشم
2. می توانیم با لنز چشم بخوابیم
خیلی از افرادی که حتی از لنز چشمی استفاده نمی کنند به دیگران توصیه می کنند که می توانند با لنز چشم بخوابند که این کاملا اشتباه است.
البته در حال حاضر شرکت های تولید کننده برخی از لنزهای تماسی مدعی هستند که خوابیدن با لنزهایی که از جنس است مانعی ندارد و هیچ مشکلی برای چشم ایجاد نمی کند اما با توجه به اینکه چشم، اکسیژن مورد نیاز را از هوا دریافت می کند بهتر است در هنگام خواب لنز ها را از چشم خارج کنید.
علاوه بر این چشم پزشکان و اپتومتریست ها معتقدند خوابیدن با لنز در دراز مدت آسیب های جدی به چشم وارد می کند در نتیجه پیشنهاد می کنیم حتی با لنزهایی که خوابیدن با آن ها از سوی تولید کنندگان آن ها بدون مشکل اعلام شده حتی المقدور نخوابید مگر در موارد خاص و ضروری.
3. لنز چشمی را می توان با آب لوله کشی تمیز کرد
یکی از پرتکرار ترین اشتباهات افرادی که از لنز چشمی استفاده می کنند شستن لنز با آب شیر و یا سرم شستشو است و فکر می کنند مایع یا همان یک وسیله درآمد زا برای تولید کنندگان و فروشگاه های لنز است.
املاح موجود در آب و کلراید شاید به ظاهر آسیبی به چشم نرساند اما مانع عملکرد صحیح لنز می شود و در پی آن به چشم هم صدمه وارد می کند. تهیه یک مایع لنز مناسب و چند منظوره برای شستشوی لنز چشم یک امر ضروریست و بر خلاف باورهای اکثر مردم یک وسیله پولساز برای فروشندگان نمی باشد.
در املاح آب تعداد زیادی میکرو ارگانیزم وجود دارد که فقط برخی از آن ها برای سلامت چشم خطر زا نیست که از خطر ناک ترین میکرو ارگانیزم ها می توان به آمیب اشاره کرد که در آب گرم کن ها و مخزن های آب گرم به وفور وجود دارد و باعث عفونت و یا کوری چشم می شود.
به همین علت است که توصیه می کنیم برای خرید لنز چشم حتمن از یک متخصص یا اپتومتریست مشاوره بگیرید و از فروشگاه های معتبر، لنز مورد نظرتان را تهیه نمایید. همچنین برای اطلاع دقیق از قیمت لنز دهب میتوانید با ما تماس بگیرید.
4. هرچه در صئ محتوای آب لنز بیشتر باشد، لنز با کیفیت تر است
همانطور که می دانید بخشی از ساختار لنز ها را آب تشکیل می دهد و هر چه میزان آب لنز بیشتر باشد سطح چشم مرطوب تر است و استفاده از لنز نیز راحت تر خواهد بود و فرد کمتر دچار التهاب و تحریک چشم می شود.
یکی از مشکلاتی است که کاربران لنز اغلب با آن درگیر هستند که باعث سوزش و خارش چشم می شود و استفاده از لنز هایی که درصد آب بیشتری دارند برای این افراد راحت تر است اما مشکلی که وجود دارد گاهی هر چه میژان آب لنز بیشتر باشد میزان نفوذ پذیری اکسیژن آن کاهش می یابد و چشم به عنوان یک عضو زنده باید نفس بکشد و به قرنیه چشم اکسیژن کافی برسد.
به همین خاطر انتخاب بین لنزهای با اکسیژن بالا و درصد آب بالا یک دغدغه برای مصرف کنندگان و متخصصان است.
در نتیجه درصد محتوای آب بالا به تنهایی کیفیت لنز را تضمین نمی کند و پارامترهای دیگری هم تاثیر گذار هستند.
بهترین راه برای خرید لنز مناسب مراجعه به پزشک و اپتومتریست می باشد تا با بررسی وضعیت چشمهایتان بهترین لنز را به شما معرفی نماید.
5.با لنز چشمی نباید رانندگی کرد
اول از همه در خصوص این مساله باید بگوییم که هر کشوری قوانین مخصوص به خود را دارد به طور مثال اگر فردی چشم های ضعیفی داشته باشد در هنگام اخذ گواهینامه رانندگی وی لزوم استفاده از عینک درج می گردد ولی اگر فرد پس از چندی بخواهد به جای عینک از لنز طبی استفاده نماید بایستی با مراجعه به نهادهای مربوطه اقدامات لازم را انجام دهد تا بتواند با لنز رانندگی کند.
اما در خصوص محدودیت استفاده از لنز باید گفت هیچ مشکلی در استفاده از لنز در هنگام رانندگی وجود ندارد و حتی لنز چشم نسبت به عینک عمق میدان بیشتری دارد و فرد به راحتی می تواند رانندگی کند.
6. نگاه کردن به تلویزیون و موبایل با لنز چشم ممنوع
در حال حاضر استفاده از گوشی های هوشمند و کامپیوتر و وسایل الکترونیکی بسیار زیاد شده است که استفاده مداوم از آن ها به چشم آسیب می رساند اما همه دستگاه های الکترونیکی برای چشم خطر زا نیست و مشکلی برای استفاده از لنز چشم در هنگام استفاده از آن ها وجود ندارد.
اما توصیه می شود افرادی که از لنز چشمی استفاده می کنند و کارشان ایجاب می کند بیش از ۵ ساعت به صفحه نمایشگر لب تاپ، گوشی تلفن و … نگاه کنند حتمن از لنز چشم استفاده نمایند تا کمبود آب در ساختار لنز را جبران نماید که دچار خشکی و سوزش چشم نشوند.
در آخر باید بگوییم تمامی باورهای اشتباه در مورد استفاده از لنز چشم هیچ پایه علمی ندارد و ممکن است برخی از افراد بر اساس تجربه و یا گفته های دیگران از گذاشتن لنز چشمی هراس داشته باشند اما ما به شما این اطمینان را می دهیم استفاده از لنز در هیچ کدام از موارد مذکور مشکلی را برای شما به وجودa نمی آورد و باعث آسیب به چشم نخواهد شد.