باراناخبر/خراسان رضوی عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: قلمرو زبان فارسی بر نام بلند بیهقی تجسم و تبلور یافته است و بخشی عمده ارتباط فارسی زبانان مرهون زحمات ابوالفضل بیهقی است.
دکتر محمدجعفر یاحقی یکم آبان در آیین سیزدهمین همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و بازشناخت پیوند نثر فارسی و هویت ملّی که در سبزوار برگزار شد، افزود: ابوالفضل بیهقی در تقویت اشتراکات فرهنگی و اجتماعی سرزمینهای فارسی زبان و اتصال بین ایران، افغانستان و بخش عظیم قلمرو زبان فارسی در شبه قاره هند و آسیای مرکزی نقش مهی دارد.
وی تصریح کرد: یکی از دستاوردهای همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی تحکیم ارتباطات فرهنگی کشورهای منطقه و فارسی زبانان بوده است.
نجیب بارور، شاعر برجسته اهل کشور افغانستان نیز در این همایش گفت: شاهنامه فردوسی و تاریخ بیهقی بیان نامههای ملی هستند که در عنصر مشترک جغرافیای فرهنگی شکل گرفته است.
او با بیان اینکه شیوه بیان خاصی در تاریخ وی بکار رفته چنانکه این نثر از حالت عادی به نثر ماندگاری تبدیل شده است، افزود: آهنگ پنهانی در نثر ابوالفضل بیهقی مشاهده میشود و متن تاریخ بیهقی همچون بیان شاعرانه و قابل توجه است.
رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ایران هم با اشاره به اینکه زبان و ادب فارسی وامدار نثر فاخر و وزین ابوالفضل بیهقی است، افزود: کوشش برای ارج نهادن به زبان ادب فارسی و توجه به شعر و نثر که استوانههای وزین آن به شمار میرود، اقدامی شایسته است.
محمود شالویی اظهار کرد: در شرایطی که زبان و ادب فارسی در معرض خطر و تهاجم زبانی از سوی بیگانگان و خارج از مرزها واقع شده، همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی امری نیکو و شایان تقدیر است.
وی ادامه داد: سرزمین گرانقدر ایران در جهان به زبان و ادب خویش شناخته میشود که در این بین شعر و نثر بسان گوهرهای ارجمندی هویت خویش را نمودار میکند.
معاون استاندار و فرماندار ویژه سبزوار نیز در ادامه گفت: امروز بیش از هر دورهای تهاجم فرهنگی سرعت گرفته و گسترده شده است و فرهنگ، زبان و ادبیات فارسی مورد هجوم فرهنگهای مختلف قرار گرفته است.
حسین ابراهیمی کردیانی توجه به هویت ملی را ضرورت دانست و بیان کرد: زبان، فرهنگ و ادبیات فارسی مؤلفههای هویت ایران اسلامی هستند و پاسداشت بیهقی که ادیبی نامدار است تکریم و پاسداشت زبان و ادب فارسی محسوب میشود.
وی گفت: از طریق این همایش بینالمللی که با همت دانشگاه حکیم، پژوهشگران اساتید و با حضور چهرههای شاخص علم و ادب کشورهای منطقه در حال برگزاری است مفاهیم و اندیشه زبان فاخر فارسی به اشتراک گذاشته میشود.
دبیر سیزدهمین همایش بینالمللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و بازشناخت پیوند نثر فارسی و هویت ملّی در ادامه گفت: در این همایش دو روزه که به همت دانشگاه حکیم سبزواری برپا شده است، علاوه بر سخن شناسان و استادان ایرانی شماری از پژوهشگران کشورهای منطقه از کشورهای پاکستان، افغانستان، ارمنستان، عراق و اقلیم کردستان عراق به صورت حضوری و یا مجازی شرکت دارند که به موضوع بسیار ضروری و مهم «هویت» میپردازند.
مهیار علوی مقدم افزود: افتتاح موزه نثر فارسی، به صدا درآمدن زنگ بیهقی در مدارس سبزوار، قرائت پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، سخنرانی عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی از جمله برنامههای اصلی این رویداد فرهنگی است.
وی تصریح کرد: برگزاری آییننامه اسب چوبی، اهدای نشان عالی سربداران و خوانش شعر توسط ۲ شاعر بلندآوازه افغانستان نجیب بارور و عبدالغفور آرزو از دیگر برنامههای این مراسم است.
علوی مقدم یادآور شد: در قالب این همایش دو روزه کارگاههای پژوهشی در زمینههای پیوند نثر کلاسیک فارسی و نثرهای پهلوی و اوستایی با هویت ملّی، جنبههای دراماتیک و نمایشی نثر فارسی، مطالعات حقوقی نثر فارسی، آشنایی با نسخههای خطی تاریخ بیهقی و جایگاه موزه نثر فارسی در پیوند با هویت ملی، توسط استادان بارز و برجسته دانشگاهی برگزار میشود.
دبیر همایش بیهقی گفت: یکی از برنامههای جنبی این همایش بینالمللی برگزاری سه کارگاه تخصصی در حوزه تئاتر با حضور قطبالدین صادقی، کارگردان برجسته تئاتر کشور است.
علوی گفت: همچنین در پایان این همایش از کتاب دار و ندار حسنک به نویسندگی دکتر حسن دلبری و کتاب از لونی دیگر (بازنویسی متن کامل تاریخ بیهقی) به کوشش دکتر عبدالرضا مدرس زاده رونمایی شده است.
انتهای پیام