وضعیت فاجعه بار فرسایش خاک در ایران

آفتاب نیوز :

روز شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ همایش روز جهانی خاک با شعار «مراقبت از خاک سنجش پایش مدیریت» با حضور وزرای جهاد کشاورزی آموزش و پرورش و جمعی از مدیران دولتی در محل این وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.

شینا انصاری رئیس سازمان ملی حفاظت محیط زیست و معاون رئیس جمهور در این همایش اعلام کرد: ما در حوزه حفاظت خاک و مدیریت پایدار منابع خاک اهداف مشترک با وزارت جهاد کشاورزی داریم.  چه بسیار کشاورزانی که به دلیل از بین رفتن کیفیت خاک زمین های خود را رها و به حاشیه شهر ها مهاجرت کرده اند.

وی ادامه داد: شعار روز جهانی خاک مراقبت از خاک سنجش پایش مدیریت تعیین شده که بر اهمیت اندازه گیری و مدیریت تاکید کرده است.

انصاری با بیان این که پایش خاک می تواند مبنای تصمیمات مدیریتی قرار گیرد تصریح کرد: فصل مشترک ما و وزارت جهاد کشاورزی این است که بتوانیم موضوعات مشترک برای مدیریت پایدار خاک داشته باشیم.

معاون رئیس جمهور با بیان این که آنچه در سند بالادستی در قانون حفاظت از خاک در سال ۱۳۹۸ به تصویب رسید در دو محور بود گفت: این دو محور «فرسایش خاک» و «آلودگی خاک» است که تکالیف هر دستگاه در آن مشخص شده است. در موضوع اول وزارت جهاد کشاورزی و در محور دوم سازمان ملی حفاظت محیط زیست مکلف به پیگیری مسائل هستند.

وی افزود: متأسفانه بر اساس گزارش مرکز پژوهش ها در حوزه فرسایش خاک آمده سالانه ۱۶.۵ تن در هر هکتار فرسایش خاک در ایران اتفاق می افتد که ۷ برابر متوسط جهانی است؛ یعنی ۷.۷ درصد فرسایش خاک را به تنهایی به خود اختصاص داده ایم در حالی که سهم کشورمان از منابع خاکی جهان یک درصد است.

رئیس سازمان ملی حفاظت از محیط زیست با تاکید بر این که فرسایش خاک بحرانی است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد ادامه داد: در بخش آلودگی خاک سازمان طی تحقیقاتی که داشت منابع آلاینده مانند مصرف نهاده های شیمیایی پساب ها و… را شناسایی کرده و در ادامه مطالعات موضوع بازسازی و احیا خاک در دستور کار سازمان قرار گرفته است.

انصاری درباره تحقیقات انجام شده در این سازمان به بخشی از آمار های استخراج شده اشاره و عنوان کرد: در مجموع ۱۴۶۲ پایش خاک انجام شده و از این تعداد ۸۰۱ منبع آلاینده شناسایی شد؛ همچنین ۱۰۷۷ اخطاریه صادر و ۲۰۶ بازسازی صورت گرفت.

معاون رئیس جمهور اضافه کرد: تلاش داریم در حوزه آلودگی خاک با تمرکز بر شناسایی آلاینده ها پایش و جبران خسارات با سایر دستگاه ها همکاری مشترک داشته باشیم.

رئیس سازمان ملی حفاظت محیط زیست در پایان گفت: قانون حفاظت خاک ضمن تبادل تجربیات و داده های به دست آمده با همگرایی و آگاهی بخشی آحاد جامعه قرار است مدیریت پایدار خاک محقق شود تا گام های مثبت در راستای کیفیت خاک برداشته شود.

دکمه بازگشت به بالا