قراردادهای منعطف رقبایی نظیر آمریکا و امارات انعقاد قراردادهای جدید فروش گاز طبیعی مایع (ال ان جی) را برای قطر دشوار کرده است.
به گزارش باراناخبر قطر زمانی بزرگترین تامین کننده ال ان جی برای ژاپن و کره جنوبی بود اما خریداران اکنون ال ان جی آمریکا امارات عربی متحده و عمان را ترجیح می دهند. این تامین کنندگان همگی قراردادهای کوتاه مدت تری را پیشنهاد می کنند و برخلاف قطر مقصد نهایی محموله ها را محدود نمی کنند.
این امر به خریداران اجازه می دهد چنانچه در آینده دیگری نیازی به این محموله ها نداشتند آنها را به خریدار دیگری بفروشند.
به گفته منابع آگاه مذاکرات میان خریداران ژاپنی و کره ای با قطر بر سر اصرار قطر درباره بند «مقصد» به بن بست رسیده است.
یک منبع بازرگانی ارشد گفت: قطری ها تلاش می کنند در نحوه فروش ال ان جی خود کنترل زیادی را بر بازار حفظ کنند اما ادنوک امارات و عمان از اینکه فقط قیمت فروش خوبی داشته باشند راضی هستند. ادنوک از وضعیت فعلی که خریداران خواهان متنوع سازی تامین کننده هستند سود برده است.
اگر شرکت دولتی «قطر انرژی» توافقنامه های جدید با ژاپن و کره جنوبی (دومین و سومین واردکننده بزرگ ال ان جی در جهان) امضا نکند نقش قطر تضعیف خواهد شد. این کشور در سال ۲۰۲۳ جایگاه خود به عنوان بزرگترین عرضه کننده ال ان جی در جهان را به آمریکا واگذار کرد. قرارداد قطر برای عرضه ۴.۹۲ میلیون تن در سال ال ان جی به شرکت «گاز کره» امسال منقضی می شود. یک قرارداد دیگر برای عرضه ۲.۱ میلیون تن ال ان جی در سال ۲۰۲۶ منقضی خواهد شد.
تقاضای ژاپن برای ال ان جی به دلیل راه اندازی دوباره نیروگاه های هسته ای انرژی تجدیدپذیر بیشتر و کندی رشد اقتصادی کاهش یافته است. طبق آمار گمرکی واردات این کشور از ۸۳ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ به ۶۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت.
سهم بازار قطر در ژاپن از ۱۲ درصد در سال ۲۰۱۸ به چهار درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت. در این بین سهم آمریکا در ژاپن طی همین مدت از سه درصد به هشت درصد افزایش یافت.
طبق آمار شرکت مشاوره «انرژی اسپکتس» سهم قطر از بازار کره جنوبی از ۳۲ درصد در سال ۲۰۱۸ به ۱۹ درصد در سال ۲۰۲۳ کاهش یافت. همزمان سهم استرالیا از ۱۹ درصد به ۲۴ درصد و سهم مالزی از هشت درصد به ۱۳ درصد افزایش یافت.
مذاکرات دشوار
با عرضه جدید از پروژه های توسعه ای که تولید کلی «قطر انرژی» را به میزان ۸۵ درصد افزایش خواهد داد این شرکت سرگرم کار برای امضای قراردادهای فروش به خریداران اروپایی و آسیایی است.
سعد الکعبی مدیرعامل «قطر انرژی» گفت: وی آینده روشنی برای ال ان جی به مدت دستکم ۵۰ سال به خصوص در آسیا می بیند.
«قطر انرژی» در فاصله سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ با یک سری قرارداد ۲۷ ساله برای فروش ال ان جی به خریداران چینی از تولید جدید میدان «نورث فیلد» موافقت کرد.
تایوان و کویت هم از زمان اعلام جدیدترین پروژه توسعه خود خواستار خرید ال ان جی بیشتری شده اند. تحلیلگران برآورد می کنند که حدود ۴۸ درصد از ال ان جی قطر از میدان «نورت فیلد» و پروژه این شرکت در آمریکا قرارداد فروشی ندارد. در این بین ادنوک و عمان قراردادهای بلندمدت با خریداران از ژاپن چین و هند منعقد کرده اند.
یک عامل بازدارنده برای ژاپن این اصرار «قطر انرژی» بوده که خریداران قراردادهایی برای خرید سالانه دستکم یک میلیون تن ال ان جی به مدت ۱۰ تا ۱۵ سال امضا کنند.
چنین قراردادهایی با دورنمای بلندمدت نامعلوم ال ان جی در ژاپن مغایرت دارد زیرا این کشور نیروگاه های هسته ای را راه اندازی کرده و تولید انرژی تجدیدپذیر را افزایش داده و این امر متعهد شدن برای خرید بلندمدت ال ان جی را برای خریداران ژاپنی دشوار کرده است.
به گفته منابع بازرگانی قطر در مذاکرات کمی انعطاف به خرج داده و محموله های کوچک تر را با شرایط منعطف تر و قیمت پایین تر پیشنهاد کرده که اجرای این قراردادها در سال ۲۰۲۸ آغاز می شود و حدود ۱۳ درصد قیمت یک بشکه نفت به ازای هر واحد mmBtu هستند.
شرکت ژاپنی JERA قرارداد خرید ۵.۵ میلیون تن در سال ال ان جی را که در سال ۲۰۲۱ به پایان رسید با قطر تمدید نکرد. یومیکو یائو مدیرکل ال ان جی «توکیو گاز» گفت: شرکت «توکیو گاز» که تامین کننده گاز بزرگترین شهر ژاپن است در صورت مناسب بودن شرایط اقتصادی انعطاف پذیری و زمان قرارداد ممکن است از قطر ال ان جی خریداری کند.
در کره جنوبی قرارداد ۴.۹۲ میلیون تن در سال قطر با شرکت «گاز کره» امسال منقضی می شود و قرارداد سالانه دیگری به میزان ۲.۱ میلیون تن در سال ۲۰۲۶ به اتمام خواهد رسید.
سماجت قطر در برابر تغییر
قطر برای فراهم کردن درآمدهای ثابت قراردادهای بلندمدت حداکثر ۲۷ ساله را ترجیح می دهد. فروشندگان آمریکایی ادنوک و عمان معمولا ال ان جی را بر مبنای تحویل در کشتی عرضه می کنند که به خریداران اجازه می دهد محموله ها را در صورت صلاحدید به خریدار دیگری بفروشند. این قراردادها معمولا بر اساس قیمت گاز طبیعی آمریکا در هاب هنری است که معمولا ارزان تر از قراردادهایی است که قیمت آنها با قیمت نفت مرتبط است.
رقابت میان قطر و آمریکا پس از تصمیم اروپا برای پایان دادن به واردات گاز روسیه از طریق خط لوله در واکنش به جنگ در اوکراین تشدید شد. صادرکنندگان بیشتر خلا به وجود آمده را پر کردند و با سبقت از قطر به بزرگترین صادرکننده ال ان جی در سال ۲۰۲۳ تبدیل شدند.
بر اساس گزارش رویترز به گفته آن سوفی کوربو محقق مرکز سیاست انرژی جهانی دانشگاه کلمبیا در نبود بسیاری از خریداران معتبری که قراردادهای بزرگ و بلندمدت با شرایط مورد نظر قطر امضا کنند یک گزینه برای قطر انرژی می تواند فروش ال ان جی بیشتر در بازار محموله های تک باشد.
انتهای پیام