رئیس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران گفت: تمام صنعت هستهای درگیر فرایند استانداردسازی شده و مقرر شده است تا نظام استانداردسازی بهصورت یک نظام یکپارچه تشکیل و دنبال شود.
به گزارش باراناخبر، مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردسازی اتمی ایران به عنوان مرجع تدوین استانداردهای سازمانی و ملی هستهای، توسعه و ارتقای مشارکت فعال و موثر در تدوین استانداردهای بینالمللی مرتبط، ارتقای توانمندی کارکنان و آموزش، توسعه و ترویج استانداردهای صنعت هستهای، نظارت بر استقرار استانداردها، ارزیابی انطباق و صدور گواهینامه در سطح محصولات (کالاها و خدمات)، فرآیندها، اشخاص و نهادها، مرجع آزمونهای هستهای و برسنجی، ایجاد قابلیت ردیابی اندازه شناختی و نیز نهاد تایید صلاحیت فعالیتهای ارزیابی انطباق در صنعت هستهای فعالیت خود را آغاز کرده است.
ارزیابی فنی و تایید صلاحیت همه بخشهای دارای فعالیتهای ارزیابی انطباق نظیر بازرسی تولید، فرایندها و خدمات، آزمون مواد، تجهیزات و برسنجی، تصدیق و صحهگذاری مواد و تجهیزات و صدور گواهینامه برای اشخاص، سیستمها و محصولات تولید مواد مرجع و برگزاری آزمونهای مهارت برعهده این مرکز خواهد بود.
«جواد کریمیثابت» معاون سازمان انرژی اتمی و رئیس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران در گفتوگویی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۳ خورشیدی اظهار کرد: آغاز سال جدید و نیز فرارسیدن بهار قرآن را خدمت هموطنان گرامی و همکاران عزیز شاغل در صنعت هستهای تبریک عرض میکنم و امیدوارم طاعات و عبادات همه این عزیزان مقبول درگاه احدیت واقع شده باشد.
معاون سازمان تصریح کرد: مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران، در سطح سازمان انرژی اتمی یک نهاد نوپا محسوب میشود. در دولت سیزدهم و با حضور آقای مهندس اسلامی در سازمان، خلأ وجود نظام استانداردها بهصورت یک نظام یکپارچه بهدرستی احساس و درک شد. پس از این تشخیص، مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران با هدف ایجاد نظام یکپارچه استانداردسازی تشکیل شد.
رئیس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران گفت: تمام صنعت هستهای درگیر فرایند استانداردسازی شده و مقرر شده است تا نظام استانداردسازی بهصورت یک نظام یکپارچه تشکیل و دنبال شود.
او درباره مهمترین اقداماتی که در سال ۱۴۰۲ انجام شده است، عنوان کرد: از مهمترین اقداماتی که در سال ۱۴۰۲ انجام دادیم میتوان به بحث ساختار و معماری سازمانی مجموعه اشاره کرد. فرایندها و چارچوبهای کاری که در قالب معماری نظام استاندارد در چهار رکن تدوین استانداردها، اندازهشناسی، ارزیابی انطباق و تایید صلاحیت طراحی و تعیین شدهاند.
کریمیثابت گفت: از سایر اقدامات صورت گرفته میتوان به بحث جذب نیروی انسانی و فرایند توانمندسازی این نیروها اشاره کرد. این فرایند پویا در حال انجام و پیگیری است و بر اساس آن توانستیم نیروهای مورد نیاز مجموعه را از بین صدها درخواستی که از طریق فراخوان برای ما ارسال شده بود؛ انتخاب کرده و برای انجام مصاحبه دعوت کنیم. در نهایت تعدادی از همکاران مورد نیاز را جذب کردیم و بقیه ظرفیت موردنیاز در حال مصاحبه و جذب هستند.
او اضافه کرد: از سایر اقداماتی که در سال ۱۴۰۲ انجام شد، ساماندهی و ایجاد رویههای نظاممند برای تدوین استانداردهای ملی و مشارکت در استانداردهای بینالمللی بوده است و به همین منظور کمیتههای تخصصی ( ۶گانه) در سطح صنعت هستهای تشکیل شده است؛ به عبارت دیگر میتوان گفت تمام صنعت، درگیر فرایند استانداردسازی شده است. شکلگیری کامل این اقدامات مهم و ریلگذاری آنها در این مجموعه نوپا انجام و وارد فرایندهای سازمان انرژی اتمی ایران شده است.
اولویتهای کاری مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران در سال ۱۴۰۳
کریمیثابت درباره اولویتهای کاری مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران توضیح داد: یکی از موضوعات مهم در نظام استانداردسازی، بحث نیازسنجی استانداردهاست. با اقداماتی نظیر تشکیل کمیتهها که در سطح سازمان انرژی اتمی ایران انجام شده؛ بیش از یکصد نفر از همکاران در کل صنعت هستهای درگیر فرایند استانداردسازی شدهاند.
او با تاکید بر اینکه ظرفیتها و منابع نامحدود نیست، گفت: با توجه به این مساله مهم باید اولویتها را شناسایی کنیم و تمام ظرفیتها و توان خود را بر روی آنها بگذاریم. یکی از اقدامات مهمی که برای سال ۱۴۰۳ هدفگذاری کردهایم؛ نیازسنجی و اولویتبندی تمامی استانداردهای مورد نیاز صنعت هستهای در قالب همین کمیتهها و زیر کمیتههای تخصصی است. این مساله بسیار مهم است زیرا بر اساس آن متوجه میشویم که تمرکز استانداردسازی را بر روی چه بخشهایی باید بگذاریم.
رئیس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران ادامه داد: دومین موضوع در برنامه کاری سال ۱۴۰۳ این مرکز، شامل تکمیل سند راهبردی بر اساس دستور ریاست محترم سازمان است که تمام برنامههای این سازمان باید مطابق اسناد بالادستی که تدوین شده، پیگیری و اجرایی شوند. بنابراین مجموعه نوپای نظام کیفیت و استانداردها نیز باید اسناد راهبردی خود را مطابق اسناد بالادستی تنظیم کرده و موارد را دنبال کند. لذا یکی از موضوعاتی که اکنون در دستور کار این مرکز قرار دارد؛ موضوع اسناد راهبردی است.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران خاطرنشان کرد: سومین اولویت این مرکز در سالجاری، بحث نظام مدیریتی است که جزو موضوعات مهمی است که در سازمان انرژی اتمی ایران به آن توجه فراوانی شده و باید آن را دنبال کنیم. ما اکنون در حال بررسی و پایش نظامهای مدیریتی موجود در سازمان و صنعت هستهای و نیز طراحی و معماری یک نظام جامع برای سازمان انرژی اتمی ایران هستیم. امیدوارم امسال بتوانیم این نظام را تکمیل کرده و مقدمات اجرای آن نظیر معرفی شاخصها و ترویج آنها در سطح صنعت هستهای را دنبال کرده و بتوانیم آن را عملیاتی کنیم.
کریمیثابت تصریح کرد: چهارمین موضوعی که در راستای اجرای برنامههای ریاست محترم سازمان در زمینه سیاست «درهای باز، نوآوری باز» دنبال خواهیم کرد این است که در حوزه «نوآوری باز» باید استانداردها را تدوین و اجرایی کنیم. موضوعی که به این مرکز سپرده شده؛ بحث ایجاد یک نظام یکپارچه نوآوری در سطح صنعت هستهای است که موضوع بسیار مهمی بهشمار میآید. اکنون دغدغه همه همکارانی که در این کمیتهها کار میکنند، این است که بتوانیم با توجه به الزاماتی که در سازمان انرژی اتمی ایران و یا در سازمانهای ملی ماموریتگرا وجود دارد، یک نظام نوآوری را مختص آن سازمان و سیستم، طراحی کنیم تا در نهایت در تمام ارکان صنعت و سازمان بهصورت استاندارد پیادهسازی شود.
او اضافه کرد: به حتم اجرای این نظام باعث میشود که مشارکت همکاران و بهرهوری، سطح نوآوری و همچنین رشد فناوری در صنعت هستهای ارتقای وسیعی یابد.
رئیس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران تاکید کرد: این چهار مورد را باید جزو ابعاد و اولویتهای کلیدی بهشمار آورد. البته در کنار آن موضوعات دیگری نیز وجود دارد که در سال ۱۴۰۳ دنبال خواهیم کرد. از این موارد میتوان به شبکهسازی آزمایشگاههای سازمان اشاره کرد که در صورت تحقق اهداف میتوان بحث های ردیابی دقتی را به شکل صحیح عملیاتی کرد.
اجرای موفق سیاست «درهای باز، نوآوری باز» در سازمان انرژی اتمی
کریمیثابت در پاسخ به این پرسش که در دولت سیزدهم و مدیریت جدید این سازمان سیاست «درهای باز، نوآوری باز» با جدیت و سرعت بیشتری دنبال شد؛ این مساله تا چه میزان جایگاه صنعت هستهای در افکار عمومی داخل و خارج از کشور را ارتقا داده است، گفت: این مساله بسیار مهم است و ریاست محترم سازمان نکته خوبی را به عنوان شعار و استراتژی سازمان انرژی اتمی و صنعت هستهای در اولویت قرار داده است؛ در گذشته نه فقط مردم جامعه بلکه حتی افراد شاغل در صنعت هستهای از دستاوردها و پیشرفتها اطلاعی نداشتند بهطوری که وقتی صحبت از انرژی اتمی و فناوری هستهای میشد شاید معدود مصداقها را میتوانستند متصور شوند.
او افزود: با سیاستی که در پیش گرفته شده، راه بسیار خوبی را در پیش رو داریم و مسیر مطلوبی را نیز طی کردهایم. همینطور آمار بازدیدهایی که منتشر شده و نیز ارتباطی که با محیط دانشگاهی خارج از سازمان دارم، نشان میدهد که فضا در حال تغییر است. یعنی نگاه همه همکاران شاغل در حوزه دانشگاه و نیز افراد جامعه نسبت به صنعت هستهای تغییر کرده و اطلاعات و آگاهیهای فراوانی نسبت به مواهب و فواید فناوری هستهای کسب کردهاند.
رئیس مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی ایران خاطرنشان کرد: همچنین شاهد هستیم موضوعات مرتبط با فناوری هستهای و اهمیت این فناوری در زندگی افراد جامعه بیشتر مطرح و اطلاعرسانی شده است که قبلا اینگونه نبود.
انتهای پیام