معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ضمن بیان اینکه قرار نیست سازمان منابع طبیعی برای برداشت درختان شکسته و افتاده وارد عرضه جنگلی شود گفت: در حال حاضر با کارشناسان و فعالان محیط زیست در تعامل هستیم تا بر اساس خرد جمعی در زمینه برداشت درختان شکسته و افتاده تصمیم گیری کنیم.
به گزارش باراناخبر سال گذشته مصوبه ای با امضای عباسعلی نوبخت – رییس اسبق سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری کشور- به ادارات کل منابع طبیعی استان های شمالی با هدف بازگشایی و مرمت جاده های جنگلی مبنی بر جمع آوری درختان افتاده در داخل و حریم مسیل ها دستور شناسایی و نشانه گذاری درختان ریشه کن شکسته و افتاده تجمعی و مزاحم مسیر طرفین جاده های جنگلی در شمال کشور ابلاغ شد که این ابلاغیه انتقادات بسیاری را به همراه داشت.
موضوع برداشت درختان شکسته و افتاده به برنامه هفتم توسعه راه پیدا کرد. بر اساس تبصره ۱ماده ۳۶ برنامه هفتم توسعه «برداشت درختان ریشه کن شکسته و افتاده تجمعی ناشی از بروز عوامل طبیعی (طوفان سیل برف سنگین لغزش و رانش وسیع) و آفت زده غیرقابل احیای جنگلها (خارج از مدیریت شهرداری ها) و همچنین درختان خطرساز در حاشیه جاده های جنگلی و پارکهای جنگلی صرفاً توسط سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تأیید رئیس سازمان مزبور انجام می گیرد.»
در این شرایط آبان ماه سال جاری نامه ای از حسن وحید – سرپرست سابق سازمان منابع طبیعی – در مورد برداشت درختان شکسته و افتاده در جنگل های هیرکانی رسانه ای شد که موجب انتقاد فعالان محیط زیست و کارشناسان شد و به تشکیل جلسه بین شینا انصاری – رییس سازمان حفاظت محیط زیست – و غلامرضا نوری – وزیر جهاد کشاورزی – انجامید.
هادی کیادلیری – مدرس دانشگاه و معاون سازمان حفاظت محیط زیست- طرح برداشت درختان شکسته و افتاده حاشیه جاده های جنگلی را فاقد توجیه فنی و کارشناسی دانست.
بیشتر بخوانید:
آخرین وضعیت اجرای طرح نشانه گذاری درختان شکسته و افتاده
چرا سازمان محیط زیست مخالف برداشت درختان شکسته و افتاده است؟
احتمال افزایش قاچاق چوب با صدور اجازه برداشت درختان شکسته و افتاده
نقی شعبانیان در گفت و گو با باراناخبر درباره وضعیت برداشت درختان شکسته و افتاده با توجه به مخالف محیط زیست از سویی با آن و توجه به این موضوع دربرنامه هفتم توسعه از سویی دیگر گفت: در تبصره ۱ برنامه هفتم توسعه به سازمان منابع طبیعی با تایید رییس سازمان منابع طبیعی برای جمع آوری درختان شکسته و افتاده اختیار داده است اما این به معنی برداشت درختان شکسته و افتاده در هر مکانی از جنگل های هیرکانی نیست. ممکن است درختان شکسته و افتاده بی ارزش تلقی شوند اما این طور نیست. درختان شکسته و افتاده و سرپا ارزش برابر دارند و گاهی یک درخت شکسته و افتاده ممکن است ارزش بیشتری از یک درخت سرپا داشته باشد.
وی تاکید کرد: تشخیص برداشت درختان شکسته و افتاده به نظر کارشناسی جنگل شناسی و اکولوژیک نیاز دارد تا در نهایت طرحی با عنوان طرح مدیریت پایدار جنگلداری تدوین برنامه ریزی و اجرایی شود. ما با هر گونه دخالت فنی در جنگل های هیرکانی یا هر جنگل دیگری بدون تهیه طرح مخالف هستیم. این موارد در طرح های مدیریت پایدار که در حال تهیه در عرصه هاست بررسی می شود و در مکان های مورد نیاز دخالت فنی صورت می گیرد. برداشت درختان شکسته و افتاده نوعی دخالت فنی است.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه با بیان اینکه موضوعی که اخیرا مطرح شد جمع آوری درختان شکسته و افتاده از عرصه های جنگلی نبود تاکید کرد: نامه حسن وحید – سرپرست قبلی سازمان منابع طبیعی – در این زمینه کاملا واضح است. بر اساس آن سازمان طبق مصوبه ستاد مدیریت بحران استان ها موظف به برداشت درختانی است که در مسیر جاده ها افتاده یا در بستر رودخانه ها قرار گرفته اند و آسیب زا و یا مانع تردد هستند بنابراین اصلا قرار نیست سازمان منابع طبیعی برای برداشت درختان شکسته و افتاده وارد عرضه جنگلی شود.
وی افزود: همکاران محیط زیست و برخی کنشگران محیط زیست در این زمینه دیدگاه هایی داشتند. نظرات کارشناسان متفاوت است. برخی معتقد به برداشت این گونه ها هستند چراکه به جاده ها خسارت وارد می کنند و بعضی از زاویه دیگری به این موضوع نگاه می کنند و مخالف برداشت این درختان هستند تا طرح نهایی تهیه شود. در این میان ما به هر دوطرف حق می دهیم چون هرچه بیشتر از نظرات کارشناسی استفاده کنیم کار ما کم خطاتر خواهد بود.
شعبانیان در پایان گفت: بازدیدی با حضور محققان کنشگران و استادان از عرصه ها داشتیم و از نزدیک شرایط را دیدند سپس جلساتی برگزار کردیم و مسایل کارشناسی را مطرح کردند و این جلسات تداوم خواهد داشت تا بر اساس خرد جمعی بتوانیم تصمیم گیری کنیم تا با حداقل خطا همراه باشد.
انتهای پیام