علمی و پزشکیکسب و کار برتر ایرانی

عوارض قرص کلاژن اکتیو برای چاقی صورت

بهبود سوخت و ساز بدن با مصرف قرص کلاژن

کلاژن فراوان‌ترین پروتئین موجود در بدن است که به جز در بافت‌های بدن در استخوان، پوست، مو و ناخن نیز یافت می‌شود. برای کمک به حفظ سلامتی بدن و بهبود زیبایی و شفافیت پوست لازم است تا سطوح کلاژن در بدن در حد مطلوب نگه داشته شود. هرچه سن بیشتر می‌شود، کلاژن‌سازی در بدن رو به کاهش می‌رود. برای اینکه این روند را کندتر کنید، می‌توانید از استفاده نمایید یا اینکه از کرم‌های کلاژن‌ساز بهره بگیرید. بسیاری از مصرف‌کنندگان مکمل‌های کلاژن در مورد ارتباط میان قرص کلاژن و چاقی صورت سوال می‌پرسند. برای بررسی این موضوع در ادامه این مطلب همراه ما باشید. جهت دانلود اپلیکیشن رژیم کلیک کنید.

کلاژن برای بدن چه می کند ؟

پروتئینِ کلاژن یک واحد سازنده اساسی در بدن است که رباط‌ها، استخوان‌ها، تاندون‌ها و پوست را به یکدیگر متصل می‌کند. در بدن مانند یک چسب عمل می‌کند و علاوه بر این در متابولیسم نیز نقش دارد. بخشی از مهم‌ترین عملکردهای کلاژن در بدن به شرح زیر است:

  • کمک به ساخت عضلات
  • تقویت استخوان‌ها
  • بهبود سلامت مفاصل
  • کمک به جوان‌سازی پوست
  • حفظ سلامت قلب

همان‌طور که اشاره کردیم کلاژن در سوخت و ساز بدن نیز موثر است. اما آیا باعث چاقی می‌شود؟

چاقی صورت چگونه اتفاق می‌افتد ؟

در نتیجه افزایش وزن و چاقی بدن است که چاقی صورت حاصل می‌شود. هیچ ماده‌ یا دارویی نمی‌تواند به طور موضعی عمل نموده و تنها در چاق شدن صورت موثر باشد و در دیگر قسمت‌های بدن هیچ تاثیری نداشته باشد. حال بیایید بررسی کنیم که صورت چگونه می‌تواند چاق شود:

مصرف کالری اضافی

پیش از بررسی رابطه میان قرص کلاژن و چاقی صورت باید بدانید که چاقی تنها در صورتی پدید می‌آید که مقدار کالری که در روز مصرف می‌کنید از مقدار کالری که از طریق فعالیت می‌سوزانید، بیشتر باشد. وقتی بیش از حد کالری مصرف می‎کنید، بدن شما آن را به عنوان چربی ذخیره می‌کند. مهم نیست که این کالری اضافی از چربی، پروتئین یا کربوهیدرات بدست آید. در هر صورت بدن اگر به آن نیازی نداشته باشد، آن را ذخیره کرده و اضافه وزن بوجود می‌آورد. خوردن تنها ۵۰۰ کالری اضافی در روز موجب می‌شود تا در هر هفته حدود نیم کیلو به وزن شما افزوده شود.

سبک زندگی کم‌تحرک یکی از عوامل مهم ایجاد چاقی است. افراد با مشاغلی که به موجب آن مجبورند ساعت‌ها پشت کامپیوتر بنشینند به شدت در معرض خطر ابتلا به چاقی هستند. کلید حل این مشکل انجام ورزش در ساعات غیر کاری است.

بیماری های زمینه ساز چاقی

در برخی موارد ممکن است یک بیماری زمینه‌ای وجود داشته باشد که مانع از کاهش وزن شما شود. اختلالات تیروئید، عدم تعادل هورمونی و اختلالات خود ایمن گاهی باعث افزایش وزن قابل توجهی می‌شوند که این افزایش وزن در صورت نیز نمود پیدا کرده و آن را چاق‌تر نشان می‌دهد. مصرف برخی از داروها مثل داروهای ضد افسردگی نیز ممکن است زمینه ساز چاقی باشد.

ارتباط قرص کلاژن و چاقی

مصرف کلاژن باعث افزایش وزن نمی‌شود اما متابولیسم را بهبود می‌بخشد. کلاژن یک پروتئین است و از نظر علمی در بعضی مقالات ثابت شده که افراد را به مدت طولانی‌تری سیر نگه می‌دارد. در مطالعه‌ای که روی افراد دیابتی دارای اضافه وزن صورت گرفت مشخص شد که کلاژن هیدرولیز شده ترشح هورمون‌های سیری را در جریان خون تحریک کرده و به بیماران کمک می‌کند تا اشتهایشان کمتر شده و مدت زمان بیشتری احساس سیری کنند.

بنابراین مکمل‌های کلاژن به جای اینکه باعث افزایش وزن و چاقی صورت شوند، تا حدودی نقش سرکوب‌کننده اشتها را داشته و از کاهش وزن سالم حمایت می‌کنند. مکمل‌های کلاژن معمولا حاوی هیچ نوع هورمون، ترکیب چاق‌کننده یا کالری اضافی نیستند که چاقی صورت و بدن را به همراه داشته باشند. کلاژنی که در مکمل‌های غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد معمولا بدون کلسترول است زیرا هیدرولیز می‌شود. در این حالت فقط پپتیدهای کلاژن باقی می‌مانند نه چیز دیگری.

نقش کلاژن در سلامت پوست

مصرف قرص کلاژن و چاقی هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. اما ممکن است برخی از افراد با مصرف این مکمل متوجه پر شدن صورت خود شوند. این مسئله چه دلیلی می‌تواند داشته باشد؟ قرص کلاژن از بروز چین و چروک‌های پوستی جلوگیری می‌کند، سبب نرم و لطیف شدن پوست می‌شود، از افتادگی پوست ممانعت به عمل می‌آورد و به طور کلی موجب می‌شود تا به جوان‌سازی پوست کمک شود. پس از مصرف قرص کلاژن تغییرات فاحشی در پوست حاصل می‌شود. این مکمل حتی در بازسازی سلول‌های پوستی نیز موثر است. به واسطه این تغییرات قابل توجه ممکن است فکر کنید که صورتتان چاق شده است در حالی‌که این مکمل سبب چاقی نمی‌شود.

اگر همزمان با مصرف قرص کلاژن متوجه چاقی اندام یا صورت خود شدید، علت را در عوامل دیگری باید جستجو کنید. زیرا چنانچه شرح دادیم قرص کلاژن و چاقی ارتباطی با یکدیگر ندارند و این مکمل حتی در لاغر شدن نیز می‌تواند مفید باشد.

مصرف قرص کلاژن و کمک به بهبود متابولیسم

افزایش وزن ممکن است در نتیجه متابولیسم کند در بدن اتفاق بیفتد یعنی سوخت و ساز بدن در حد مطلوب صورت نگیرد. در این حالت در کنار رژیم غذایی سالم و انتخاب یک سبک زندگی فعال می‌توانید، از قرص کلاژن نیز بهره بگیرید. کلاژن به بدن کمک می‌کند تا توده عضلانی بدون چربی بسازید. ساخت توده عضلانی بدون چربی موجب می‌شود تا کالری‌سوزی به طور موثرتری صورت گیرد و از متابولیسم مناسب حمایت شود. در این حالت کاهش وزن برای شما راحت‌تر خواهد بود.

راهکارهایی برای کمک به چاقی صورت

به این نکته مهم توجه داشته باشید که هیچ مکملی نیست که بتواند تنها در چاقی صورت شما اثر داشته باشد و در بقیه نقاط تغییری از لحاظ چاقی ایجاد نکند. بنابراین فریب تبلیغات دروغین برخی سازندگان مکمل‌های چاق کننده صورت را نخورید. برای چاقی صورت که البته چاقی دیگر اندام‌ها را نیز به دنبال دارد، می‌توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

یک راهکار دیگر نیز این است که زیر نظر پزشک از تزریق ژل، چربی یا فیلر برای پوست صورت خود استفاده نمایید. در این حالت مسلما صورت پُرتر به نظر خواهد رسید. البته این تغییر موقتی است و پس از حدود ۱ سال دوباره صورت به حالت اولیه باز خواهد گشت.

انواع کلاژن

قبل از بررسی عوارض قرص کلاژن، بهتر است از انواع آن مطلع شوید. در بدن هر فرد چهار نوع کلاژن وجود دارد که بنا به کمبود هر یک از این دسته یا کمبود برخی از آن‌ها با هم، نیاز به مصرف محصولات حاوی کلاژنی است که این پروتئین حیاتی را در بدن تامین سازد.

منابع کلاژن

با توجه به اینکه کلاژن طبیعی در گوشت، ماهی، گاو و مرغ وجود دارد، استفاده از آن‌ها در تامین کلاژن توصیه می‌شود. اما بسیاری از مردم به دلایل مختلف قادر به جذب طبیعی کلاژن نیستند. از این رو مصرف قرص‌های حاوی کلاژن برای این افراد توصیه می‌شود. در هر نوع قرص مکمل حاوی کلاژن، یک گرم از این ماده جادویی وجود دارد، که امکان دارد ترکیبی از هر چهار نوع یا تنها یک نوع از این پروتئین را داشته باشد. کلاژن به شکل پودر یا مایع نیز وجود دارد.

پس از آشنایی با این پروتئین و منابع آن، وقت آن رسیده که با موارد احتیاط در مصرف و عوارض قرص کلاژن آشنا شویم. همانطور که می‌دانید تمامی مواد مغذی و مفید در کنار مزایای بی‌شمار خود، می‌توانند مضراتی را به همراه داشته باشند. به صورت کلی کلاژن عوارض حادی ندارد. اما با این حال ممکن است مصرف این قرص افراد را دچار مشکلاتی کند که اطلاع از آنها مفید است.

طعم بد در دهان از عوارض پودر کلاژن

بسیاری از افراد که از قرص‌های کلاژن ساز استفاده می‌کنند از طعم بد آن شکایت کرده‌اند. البته لازم به ذکر است ایجاد طعم بد به علت عوارض این ماده نیست، اما سبب آزار مصرف کننده می‌شود. برای حل این مشکل می‌توانید در زمان استفاده از قرص‌های کلاژن ساز، آب میوه یا شیر مصرف نمایید تا از طعم بد آن در امان باشید. اما از آب میوه‌های اسیدی مثل آب پرتقال استفاده نکنید. آب میوه‌های اسیدی سبب از بین رفتن اثربخشی این ماده می‌شوند.

تحریک پوست و ایجاد حساسیت

افزایش حساسیت‌های پوستی یکی از عوارض استفاده از قرص‌های حاوی کلاژن است. این واکنش‌ها یک پاسخ غیر طبیعی بدن بوده و به منبع تهیه قرص وابسته است. بنا به نوع کلاژن و همچنین به نوع واکنش بدن، حساسیت‌های مختلفی وجود دارد. بعضی از افراد دچار قرمزی، خارش و سوزش شده و برخی دیگر احساس خیسی در صورت داشته‌اند.

توجه داشته باشید چنانچه به ماهی یا تخم مرغ حساسیت دارید، ممکن است دچار حساسیت‌های شدید شوید. در این مواقع از قرص‌ها با دز بسیار کم استفاده کنید. نکته بسیار مهمی که درباره این عارضه گفتنی است، حساس نبودن بدن به خود ماده کلاژن است. این پروتئین پس از آب فراوان‌ترین ماده در بدن است. از این رو هیچکس به کلاژن حساسیت نداشته و این نوع مشکلات به منبع تهیه کلاژن برمی‌گردد.

افزایش کلسیم

یکی دیگر از عوارض قرص کلاژن افزایش کلسیم در بدن و ایجاد هایپرکلسیمی است. بسیاری از محصولات کلاژن ‌ساز از منابع دریایی مانند صدف‌ها و کوسه‌ها تهیه شده است. از این رو دارای کلسیم بسیار بالایی هستند. افزایش میزان کلسیم در بدن سبب ایجاد مشکلاتی مانند درد استخوان، ریتم غیر طبیعی قلب، خستگی مزمن و حالت تهوع می‌شود.

کاهش وزن

مصرف قرص کلاژن با افزایش می‌تواند سبب کاهش وزن شود. از این رو این مسئله ممکن است برای برخی از افراد مشکل‌ساز باشد. جهت برطرف کردن این مشکل می‌توانید درباره مقدار مصرفی با پزشک خود مشورت نمایید و یا در صورت استفاده از محصولات حاوی کلاژن، تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد نمایید.

دیگر عوارض محصولات کلاژن ساز

از دیگر نشانه‌هایی که می‌توان به عنوان عوارض قرص کلاژن اشاره نمود عبارتند از:

عواض قرص کوکونات کلاژن

کپسول کوکونات کلاژن مربوط به برند مای ویتامینز و ساخت کشور انگلستان است. به منظور جلوگیری از افتادگی پوست، بهبود سلامت مو و ناخن و جلوگیری از چروک‌های پوستی از این مکمل می‌توان بهره گرفت. به جز کلاژن هیدرولیز شده، پودر روغن نارگیل و ویتامین سی نیز در این محصول به کار رفته است. بعضی از افراد که پوستشان مستعد جوش بوده است، بعد از مصرف این محصول از بروز جوش و آکنه شکایت کرده‌اند اما در حالت کلی اگر از این مکمل، به میزان توصیه شده استفاده کنید، ایمن و بی‌خطر است.

آیا مصرف کلاژن برای گیاهخواران مناسب است؟

حال که از عوارض مصرف این پروتئین صحبت شد، شاید برایتان سوال باشد که گیاهخواران هم می‌توانند از محصولات کلاژن‌ ساز استفاده کنند؟

از آنجایی که بیشتر مکمل‌های کلاژن از استخوان و پروتئین حیوانات تهیه شده‌اند، برای رژیم غذایی گیاهخواری مناسب نیستند. با این حال برخی از محصولات گیاهی این ماده نیز وجود دارد. دسترسی به این نوع شاید اندکی سخت باشد اما نشدنی نیست. همچنین افرادی که رژیم کتو را دنبال می‌کنند می‌توانند از مکمل‌های کلاژن گیاهی و غیر گیاهی استفاده کنند.

قرص کلاژن چند دوره باید مصرف شود؟

گردش کلاژن در بدن یک فرآیند کند است. مطالعات نشان می‌دهند که حداقل ۸ هفته طول می‌کشد تا بتوانید نتایج مصرف قرص کلاژن را در بدن خود ببینید. این زمان، حداقل زمان لازم است اما در بعضی منابع نیز عنوان شده که بهتر است برای اینکه قرص کلاژن به بهترین شکل تاثیر خود را بگذارد، ۱۲ ماه یعنی ۱ سال از آن استفاده کنید. شاید فکر کنید که در این صورت ممکن است با عوارض قرص کلاژن مواجه شوید. اگر چنین است در مورد دوره مصرف قرص یا پودر کلاژن با پزشک مشورت نمایید. به طور کلی قرص کلاژن یک مکمل ایمن و بی‌خطر به شمار می‌آید و اکثر پزشکان توصیه می‌کنند به شکل زیر از آن استفاده شود:

بعد از گذشت ۳ ماه مصرف را به ۲ طریق می‌توان ادامه داد: ۱- به طور مداوم ۱ روز در میان باز هم از آن استفاده کرد. ۲- به مدت ۳ ماه مصرف را قطع کرد و بعد از گذشت این زمان دوباره مصرف را آغاز نمود.

 

منبع:

njha.com

youtube.com

دکتر رضا غیاثوند

تدریس بیش از 300 واحد تغذیه در 10 سال گذشته برای دانشجویان رشته های تغذیه، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، بهداشت عمومی و پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و استاد راهنما 35 دانشجوی کارشناسی ارشد و 10 دانشجو دکتری تغذیه.
دکمه بازگشت به بالا