اقتصادیکسب و کار برتر ایرانی

بررسی نوسانات بازار آهن و کاهش قیمت آهن

بررسی نوسانات بازار آهن + قیمت آهن کیلویی

اگرچه هنوز هم معاملات بازار تا حدودی غیرشفاف است اما در پی اعلام قیمت میلگرد، اکثر کارخانه‌ها با افزایش ۱۰۰ الی ۵۰۰ تومانی همراه بودند و تعدادی از مبادی نیز کاهش و ثبات قیمت داشتند، به طوری که کف نرخ پیشنهادی میلگرد آجدار دیروز حدود ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان گزارش شد. انواع ورق سرد و گرم نیز به همین ترتیب بود به طوری که قیمت ورق سیاه در چند کارخانه ثابت بود ولی قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه و کاویان افزایش داشت. قیمت روز ورق گالوانیزه، رنگی و روغنی نیز در غالب مبادی فروش اعلام نشد.

قیمت تیرآهن شاخه‌ای روز گذشته عمدتا ثابت اعلام شد ولی چند کارخانه هم بین ۷۰ الی ۱۰۰ هزار تومان اصلاح قیمت داشتند. قیمت روز قوطی پروفیل در شماری از کارخانه‌ها اعلام نشد اما با این حال پروفیل نیکان حدود ۵۰۰ الی ۷۰۰ تومان افزایشی بود و پروفیل صدرا هم کاهش قیمت داشت. انواع لوله‌های داربستی، صنعتی، مبلی و … نیز تغییر قیمت نداشتند.

قیمت روز نبشی، سپری، قیمت ناودانی ایرانی و اروپایی هم در اکثر مبادی فروش ثابت اعلام شدند اما تعدادی از کارخانه‌ها کاهش ۳۰۰ الی ۵۰۰ تومانی را در برخی از ضخامت‌ها اعمال کردند. گزارش‌ها از معاملات بورس کالای روز گذشته حاکی است که دیروز حدود ۸۱ درصد از محصولات عرضه شده به فروش رسیدند. به این صورت که حدود ۱۰۰ هزار و ۳۳۰ تن شمش بلوم با قیمت ۱۸ هزار و ۸۶۹ تومان معامله شد که نرخ پایه آن حدود ۲/۱ درصد افزایش داشت.

امروز نیز حدود ۱۲۱ هزار و ۲۷۰ تن محصول فولادی در بورس عرضه می‌شود که ۳ هزار تن آن به شمش بلوم اختصاص دارد و قیمت آن نیز ۱۹ هزار و ۹۹۳ تومان در نظر گرفته شده است. همچنین حدود ۹۶ هزار و ۳۶۱ تن میلگرد عرضه می‌شود که نرخ پایه آن ۲۱ هزار و ۳۱۸ تومان تعیین شده است.

به نظر می‌رسد با توجه به اینکه نرخ‌های پایه امروز حدود یک درصد افزایش داشته، استقبال چندانی از عرضه‌ها صورت نگیرد اما اگر بیش از ۵۰ درصد محصولات معامله شوند، ممکن است هفته آتی نیز با همین قیمت‌ها مواجه باشیم. چنانچه محصولات عرضه شده زیر ۵۰ درصد به فروش برسد، با توجه به استقبال ضعیف از شمش دیروز، باید در هفته آینده منتظر اعمال دامنه منفی باشیم. در این صورت ممکن است قیمت میلگرد نیز کمی کاهش بیاید و تا کانال ۲۳ هزار تومانی نیز برسد.

نکته قابل توجهی که در بازار آهن داخلی مشاهده می‌شود این است که در شرایطی که نرخ دلار رو به افزایش است بازار تیرآهن عموما پیشگام نوسانات افزایشی سایر مقاطع فولادی است اما هنگامی که قیمت دلار رو به کاهش است، بازار تیرآهن از بازار میلگرد پیروی می‌کند؛ به این صورت که وقتی بازار میلگرد رو به کاهش است بازار تیرآهن با تأخیر و مقاومت وارد فاز اصلاح می‌شود.

درباره روند بازار طی روزها و هفته‌های آتی باید گفت همانطور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم عملا نمی‌توان پیش‌بینی دقیقی از اوضاع بازار داشت اما با توجه به عواملی که درحال حاضر در بازار مشاهده می‌شود ممکن است تا حدودی قیمت‌ها کاهشی شود. در واقع اصلاح نسبی قیمت اهن تحت تأثیر سه پارامتر بنیادین است که شامل نرخ صادراتی فولاد، قیمت دلار و معاملات بورس کالا در حوزه ورق و شمش است. با این حال انتظار می‌رود نوردی‌ها اصلاح قیمت‌ها را در محصولات خود اعمال کنند.

ارزیابی نوسانات قیمت میلگرد بازار جهانی

به دنبال کاهش درخواست و کم شدن بهای شمش، قیمت آهن آلات و بهای میلگرد صادراتی سی آی اس هم هفته پیش کاهشی بود و  5 تا 10 دلارکاهش داشته میلگرد 505 تا 515 دلار هرتن فوب ثبت شد. در بازار داخلی چین نیز قیمت آهن آلات روند صعودی داشته و قیمت میلگرد تا 10 دلارافزایش داشته و به 600 تا 624 دلار هر تن درب کارخانه رسید که به دلیل محیط به وجود آمده از برنامه کم شدن تولید بود.

البته درخواست چندان رضایت بخش نیست و این روند افزایشی ادامه نخواهد داشت. از طرفی بهای پیشنهادی صادراتی 6 دلار کاهش داشته 523 دلار هر تن فوب به گوش رسیده است. البته بهای پیشنهادی خریداران از 511 دلار هر تن فوب افزون نبود. قیمت آهن آلات در بازار داخلی ترکیه و در بخش میلگرد 521 تا 535 دلار هر تن درب کارخانه شده که نسبتا شبیه یک هفته پیش بود. شاید به زودی میلگرد ترکیه به 501 تا 505 دلار هر تن فوب برسد چون درخواست پایین است.

در بازار داخلی امریکا میلگرد 561 دلار هر شورت تن جلوی کارخانه وپایدار بود. در بازار اروپا میلگرد تا 14 یورو هر تن افت داشته 545 یورو هر تن درب کارخانه ثبت شد.

تحلیل قیمت میلگرد در بازار ایران طی هفته گذشته

قیمت آهن آلات و بهای میلگرد در هفته پیش با نوسانات شدید مواجه بود. میانگین بهای سایز 14 تا 25 محصول ذوب آهن روز شنبه 22679 ریال بود به علت تعطیلی بازار در هفته گذشته درخواست به بازار فشار آورد و بهای میانگین تا پایان هفته به 22801 ریال رسید. متوسط بهای روهینا در دزفول روز شنبه 21901 ریال بود ولی تا پایان هفته به 21801 ریال رسید.

میانگین بهای تیراهن 14 – 16 – 18 در اصفهان روز شنبه 27218 ریال بود ولی تا اخر هفته به 27151 ریال کم شد هفته پیش بازار با کاهش قیمت آهن آلات و رکود همراه بود و درخواست جدی دیده نمی شد انچه مغرض است اینکه درخواست انبارها به پایین تررسیده و بازار در حالت تعادل ارائه ودرخواست هر تغییری در هر کدام از این دوموضوع عیناً واکنش روی فاکتور دیگر را خواهد داشت.

در حال حاضر قیمت آهن آلات با آزمون های جدی روبروست که سال آینده نشان خواهد داد چون در سال آینده واحدهائی که درحین نصب هستند به تولید خواهند رسید از امروز مهندسان نگران چیدمان آهن آلات شده اند و به دنبال طرح جامع قیمت آهن آلات هستند ولی این طرح هم موفق نخواهد بود. ما باید قبول کنیم که راه های بیرون رفت از بحران اقتصادی است نه فنی مهندسی و برای این موضوع هم باید اقتصاد دانان به کمک بیایدند.

نوسانات قیمت ورق در بازار جهانی

هفته قبل قیمت آهن آلات و ورق صادراتی سی آی اس تا 10 دلار کم شده است و به 516 تا 545 دلار هر تن فوب دریای سیاه شده است. کمترین بهای ورق سی آی اس در امارات و آسیا دیده شده که به ترتیب 546 تا 550 دلار هر تن سی اف آر و 516 تا 520 دلار هر تن فوب دریای سیاه است.

 در بازار داخلی امریکا ورق 4 دلار پایین آمده و به 607 دلار هر شورت تن جلوی کارخانه رسید.  بهای پیشنهادی وارداتی در 556 دلار هر شورت تن سی آی اف ثبت شده بود. در بازار داخلی اروپا ورق در حدود 539 یورو هر تن درب کارخانه ثابت بود.

در بازار داخلی چین بهای ورق کمتر از 2 دلار رشد  داشته 619 تا 627 دلار هر تن درب کارخانه ثبت شد. ورق گرم صادراتی سی آی اس نیز در راستای رشد قیمت آهن آلات در بازار داخلی تا 10 دلار افت داشته و 515 تا 545 دلار هر تن فوب دریای سیاه شد.

بهای ورق در بازار داخلی ترکیه 5 تا 10 دلار افت داشته به565  تا 565 دلار هر تن درب کارخانه رسید.

ارزیابی قیمت ورق در بازار ایران

ورق ضخامت 2 میلیمتر رول در انزلی روز شنبه هر کیلو 3025  تومان پیشنهاد میشد ولی از روز یکشنبه روند کاهشی بها شروع شد تا آخر هفته که به 2975 تومان پایین آمد . علت کم شدن قیمت آهن آلات وارداتی زیاد ارائه همزمان آن توسط چند واردکننده بود میزان واردات مهر ماه 34781 تن بوده در حالیکه در 20 روز اول آبان بیش از 50 هزار تن از این کالا وارد شده است . ورق های ضخامت 2.5 تا 15 میلیمتر محصول مبارکه روز شنبه 24945 ریال بها داشت که تا پایان هفته به 25264 ریال رسید.

ورق ضخامت 10 میلیمتر به بالا محصول اکسین روز شنبه 22939 ریال بها داشت و تا روز سه شنبه بازار در سکوت بود از روز چهارشنبه فروشنده ها دست از ارائه کشیدند و بها را تا حدود 120 تومان هر کیلو افزایش یافت در صورتیکه خریداری نبود اعتقاد اکثر دست اندرکاران این است که این هیاهوست چون موجودی انبارها بالا است و مصرف محدود و کارخانه هم فعال. میانگین بهای ورق کاویان روز شنبه 22568 ریال بود که روز چهارشنبه به 23000 ریال رسید. این بالا رفتن قیمت آهن آلات به تبعیت از اوج گرفتن بهای اکسین بود.

تحلیل قیمت آهن آلات بازار داخلی

میانگین بهای ورق اول هفته 32364 ریال بود ولی بازار این کالا با رکود همراه بود وبهای روند کاهشی داشت مصرف پایین تر بود در حالیکه واردات این کالا طی 20 روز آبان به 39 هزار تن رسیده در حالیکه کل ورودی مهرماه 33134 تن بوده است از جهت دیگر محصولات مبارکه در بازار به زیاد یافت میشود. بالا رفتن بهای پایه ورق مبارکه در بورس و رسیدن آن به هر کیلو 25998 ریال همراه با بالا رفتن بهای پرمیوم ها آرام آرام به تعطیلی واحدهای جنبی که تغییر ضخامت این محصولات را میدادند سبب میشود.

در واقع مبارکه مثل مادری باشد که قسمت غذای فرزندانش را می خورد انعکاس این رفتار تا قبل از پایان سال واضح خواهد شد این هم مسئله دیگری است از مهندسان که به سر اقتصاد این کشور می آید و سیاست مدارها خوشحال از تراز نامه مبارکه و بی خیال از تعطیل شدن واحدهای جانبی. ورق گالوانیزه با بالا رفتن قیمت آهن آلات در حد 25 تومان هر کیلو روبرو شد متوسط بهای روز شنبه 38117 ریال هر کیلو بود ولی با توجه به بالارفتن بهای محصولات کاشان و بالا رفتن بهای ارز بها روند افزایشی گرفت با اینکه موجودی کافی است و بازار فعالیت جدی ندارد.

دکمه بازگشت به بالا