علمی و پزشکیکسب و کار برتر ایرانی

شستشوی آکواریوم آب شیرین جهت پیشگیری از بیماری ماهیان

پنج نکته برای دستیابی به آبی شفاف و کریستالی در آکواریوم

بر اساس تجربیات من، در اینجا پنج نکته ای که می تواند به شما برای دستیابی به آب کریستالی با کمک پمپ آب کمک کند، ذکر می شود:

۱- استفاده از فیلتر قدرتمند برای داشتن آب شفاف در آکواریوم:

فیلتراسیون ذاتا موتور آکواریوم است. بعد از مطالعات فراوان و صحبت کردن با افراد مختلف در طی سالیان، برای من مسلم شد که یک فیلتر قوی باید کل آب آکواریوم را در هر ساعت حداقل پنج بار بچرخاند. به عنوان مثال اگر تانک شما ۴۰ لیتر باشد، چرخش آب فیلتر شما باید حداقل ۲۰۰ لیتر بر ساعت باشد. برخی از محاسبات فیلترها بدون در نظر گرفتن مدیای داخلشان گزارش شده است.

بنابراین با اضافه کردن مدیایی که در مقابل چرخش آب مقاومت می کند، سرعت چرخش کاهش میابد. بنابراین اگر در مورد این موضوع مطمئن نیستید، میتوانید با سازنده فیلتر خود تماس بگیرید. مناسب نبودن فیلتر یکی از دلایل اصلی اینست که آکواریوم داران می بایست برای دستیابی به آب شفاف به صورت دایمی در تقلا باشند. استفاده از موج ساز نقش موثری در تلاطم آب خواهد داشت.

۲- حرکت آب و تبادل اکسیژن

برای اینکه فیلتر شما به صورت موثری کار کند، به حرکت موثر آب در تانک تان نیاز دارید. بدون حرکت کافی آب، نقاط مرده ای در تانک خواهید داشت که با سکون آب، مواد زاید در آنجا راکد می شوند که نتیجه آن کاهش کیفیت آب در نتیجه تجزیه پسماندها خواهد بود. در برخی مواقع این موضوع محرک شکوفایی و رشد انفجاری باکتری هاست که منجر به ابری و تیره شدن آب خواهد شد. به منظور حذف نقاط مرده بالقوه در تانک تان، حرکت آب را با اضافه کردن پاورهد، فیلتر اضافی و یا پمپ سیرکولاسیون بیافزایید.

تبادل اکسیژن نیز یکی از فاکتورهای مهم برای دستیابی به آب شفاف است. باکتری های مفید برای شکستن مواد زاید به اکسیژن نیاز دارند، بنابراین نبود اکسیژن کافی به منزله اینست که باکتری ها نمی توانند به صورت موثر مواد زاید را تجزیه نمایند. به منظور اطمینان از تبادل کافی اکسیژن، می توانید تلاطم سطحی را توسط آب برگشتی فیلتر سطلی، فیلتر آویز، فیلتر اسفنجی قدرتمند، پاورهد، پمپ های سیرکولاسیون و یا حتی سنگ هوا افزایش دهید. تلاطم کافی آب، نه تنها می تواند نقاط مرده را ازبین ببرد، بلکه با ایجاد تبادل کافی، اکسیژن زیادی نیز تامین می نماید. هر آنچیزی که با افزایش تلاطم سطحی آب، بر کشش سطحی آن غلبه کند و امکان ورورد مولکول های اکسیژن را به داخل آب افزایش دهد. برای مشاهده دسته و و یا در سایت نسیم یاس کلیک کنید.

۳- استفاده از مدیای فیلتر برای داشتن آب شفاف در آکواریوم

مدیای فیلتراسیون مکانیکی

مدیای فیلتراسیون مکانیکی برای دستیابی به آب کریستالی در آکواریوم یک الزام است. آنها مواد معلق شامل موارد بسیار ریز را به دام می اندازند. بسیاری از فیلترها با اسفنج های درشت عرضه می شوند، اما به عقیده من سلاح مخفی آکواریوم داران در فیلتراسیون مکانیکی الیاف پلی استر است. این الیاف بهترین وسیله برای صید مواد ریزی است که اسفنج های درشت قادر به گرفتن شان نیستند. آنها به صورت لایه ای و یا در کیسه های بزرگ باز در آکواریوم فروشی ها از جمله نسیم یاس وجود دارند و به راحتی با دست قابل جدا کردن هستند. بسیاری از علاقه مندان از آنها به عنوان مدیا مکانیکی استاندارد استفاده می کنند.

برخی دیگر از آنها علاوه بر سایر مدیا مکانیکی موجود استفاده می کنند. کیسه الیاف پولی استر من، برای حدود یک سال و نیم دوام آورد. من آنها را در فیلتر آویزم هر دو هفته و در فیلتر سطلی هر چهار هفته یکبار تعویض می کنم. از آنجایی که این الیاف به سرعت دچار گرفتگی شده و سرعت عبور آب در فیلتر را کند می کنند یا می توانند باعث لبریز شدن آب داخل سامپ شوند، باید هر دو تا چهار هفته تعویض شوند. من بعد از شروع به استفاده از آنها در سیستم فیلتراسیون خودم، تفاوت قابل توجهی در وضوح و شفافیت آب یافتم. به اعتقاد من، آنها یکی از مهمترین دارایی های انبار مهمات من برای شفاف کردن آب هستند. تعویض به موقع و استفاده از مدیای مناسب نقش موثری در کریستالی شدن آب خواهد داشت.

مدیای فیلتراسیون شیمیایی

مدیای فیلتراسیون شیمیایی در جمع آوری و حذف مواد آلی که عامل بو و تغییر رنگ آب آکواریوم شما هستند، نقش مهمی را ایفا میکنند. مهمترین و معمول ترین مدیایی که برای این منظور استفاده می شود، کربن فعال است که من در تمام تانک هایم به جز تانک گیاهی جدیدم از آن استفاده میکنم. در بازار، مدیاهای موثر و مفید دیگری هم وجود دارد. برخی از آنها نقش های خاصی را دارند،

پیوریژن (Purigen)

مثلا در کنترل نیترات. یکی از آنها مدیای سیچم با نام است. محصولی که من در زمان های مختلف مورد استفاده قرار داده ام. برتری ویژه این محصول از نظر من، امکان شارژ مجدد و استفاده چندین باره آن است. این در حالی است که کربن فعال این قابلیت را نداشته و باید به صورت دایمی تعویض شود. از برای جذب ترکیبات آلی در آب استفاده میشود و برخی از کاربران تاثیر آن در شفافیت آب را گزارش کرده اند. مدیای فیلتراسیون بیولوژیکی هرگونه متریال بی اثر که سطح مورد نیاز برای رشد کلونی باکتری های مفید را ایجاد کند، شامل می شود.

آنها معمولا در نقاطی قرارداده می‌شوند که حرکت‌آب مواد مغذی (مواد زاید) و اکسیژن را به باکتری‌ها برسانند. این باکتری ها بسیار مهم هستند زیرا آمونیاک مضر را به نیتریت و در نهایت نیترات تبدیل می کنند. پروسه ای که به سیکل نیتروژن یا ازت معروف است و از رشد انفجاری باکتری ها که خود عامل تاری و کدری آب است، جلوگیری مینماید. در زمان تمیز کردن مدیای بیولوژیکی فیلترتان، مراقب باشید که باکتری هایی که در آنها زندگی میکنند را از بین نبرید. معمولترین روشی که علاقه مندان باعث مرگ این باکتری ها می شوند، شستن مدیا با آب شیر است. زیرا کلر یا ترکیبات کلر دار آب شیر به سرعت باکتری ها را ازبین میبرند. به جای آب شیر همواره از آب سیفون شده تانک تان استفاده کنید.

بیوبال

ذغال اکتیو

ابر و اسفنج

۴- کیفیت بالای غذا

کیفیت بالای غذا قدم مهمی در دستیابی به آب شفاف در آکواریوم است. با تغذیه ماهی‌ها با غذایی که به‌صورت تخصصی برای ماهی شما ساخته شده‌است، آنها می توانند غذا را کامل تر هضم کنند. در نتیجه مواد زاید کمتری تولید می شود. از طرفی میزان غذا دهی هم مهم است. به‌عنوان یک قانون برای من، غذا دهی کافی مقداری‌است که ماهی‌ها طی ۳۰تا ۴۵ثانیه آن‌را کامل می‌خورند. لینک و لینک

۵- تعویض آب

به اعتقاد من از آنجایی که میتوان آب آلوده را با تعویض آب تخلیه کرد، تعویض آب مهمترین ابزار همگان برای دستیابی به آب کریستالی است. از طرفی تعویض آب برای حذف نیترات نیز مهم است. به‌طور کلی توصیه‌میشود که تعویض آب به گونه‌ای انجام شود که نیترات به زیر ۲۵ پی‌پی‌ام برسد. اما سطح مطمئن در تانک سیکلیدهای آفریقایی از نظر من ۴۰ پی پی ام یا کمتر است. به نگهدارندگان سیکلیدهای آفریقایی توصیه میکنم که هفته ای یکبار ۵۰ درصد آب را به دلیل بار بیولوژیکی زیاد و به منظور کاهش خشونت، تعویض کنید. برای تانک های دارای گونه ها مختلف، توصیه کلی تعویض ۲۵ تا ۳۰ درصد آب هر دو هفته یکبار است.

سیفون و تعویض به موقع آب کلیدی ترین روش شفاف نگه داشتن آب است. اما از آنجایی که سیستم بیولوژیکی هر تانکی متفاوت است، استفاده از تسترها ضروری به نظر می رسد. مواردی که میتواند تعویض آب را پشتیبانی کند، استفاده از فیلتر سامپ یا اضافه کردن گیاه است.گیاهان‌سالم، معمولا به کنترل سطح نیترات با جذب آمونیاک و نیتریت و استفاده از آنها به‌عنوان مواد مغذی، کمک‌می‌کند. در حالی که سامپ چرخش آب کلی تانک شما را افزایش می دهد. اگرچه از نظر من بهترین روش برای بالا نگهداشتن کیفیت آب، روش سنتی تعویض آب است!

شفافیت بیشتر، می تواند لذت بردن از آکواریوم و موجودات آن را دو چندان کند. اضافه کردن گیاهان بار بیولوژیکی راکاهش داده به پیشگیری از بیماری ماهیان آب شیرین راهی آسان و کم هزینه تر از درمان آن می باشد. حتما شما جمله معروف پیشگری بهتر از درمان است را شنیده اید. در ادامه به بررسی بیشتر می پردازیم.

شستشوی آکواریوم آب شیرین جهت پیشگیری از بیماری ماهیان

در ابتدا برای جلوگیری از تشکیل خزه بر روی دیواره های آکواریوم باید دیواره ها را با کاغذ سبز تیره و یا کاغذ آلمینیومی ضد خزه پوشاند. در غیر این صورت، باید از فروشگاه های آکواریومی، وسیله ای به نام شیشه پاک کن تهیه کرد. این وسیله دارای دسته بلندی است که در انتهای آن تیغی جاسازی می شود که با کشیدن تیغ بر روی دیواره های داخلی آکواریوم، خزه های تشکیل یافته، تراشیده شده و تمیز می گردد.

البته شستشو و  ضدعفونی کردن در کارگاه های تکثیر و پرورش نیز انجام می گیرد، با این تفاوت که در آنجا، پس از هر بار عرضه ماهیان یک مخزن پرورش به بازار، قبل از آغاز دوره بعدی پرورش و وارد کردن ماهیان جدید به آن، مخزن را شسته و ضد عفونی می کنند تا اگر عامل بیماری وجود دارد از بین رفته و به ماهیان کوچک و جدید آسیبی وارد نسازد. اگر وضعیتی بحرانی و حاد پیش آمده که همه ماهیان آکواریوم را تلف کرده است باید مخزن را ضد عفونی کرد. برای این کار گیاهان آبزی داخل آکواریوم و تمامی وسایل آکواریوم و تزئینات آن را نیز باید ضد عفونی کرد.

روش های ضد عفونی آکواریوم ماهیان آب شیرین

  1. ضدعفونی با پرمنگنات : آکواریوم را از آب پر کرده و سایر وسایل را نیز در آن قرار می دهیم. آنگاه پودر پرمنگنات پتاسیم را به آب اضافه می کنیم. آنچنان که آب به رنگ بنفش تیره در آید. این محلول را 3 روز به همین ترتیب باقی گذاشته و پس از آن آب آکواریوم را تخلیه کرده و آکواریوم و سایر وسایل را قدری با آب تمیز شستشو می دهیم تا هیچ رنگ بنفش دیگری در آب دیده نشود.
  2. ضد عفونی با آب اکسیژن 30% : در این روش، وسایل و سایر تزئینات را داخل آکواریوم گذاشته و آکواریوم را از آب پر می کنیم. سپس برای هر لیتر آب، 50 میلی لیتر آب اکسیژنه 30% به آن می افزائیم. پس از 3 روز آکواریوم را تخلیه کرده و با آب شستشو می دهیم.
  3. ضد عفونی با نمک طعام : ابتدا مقدار 350 گرم نمک را در یک لیتر آب حل کرده، سپس وسایل کوچک و زینتی را در ظرف محتوی محلول نمک برای مدت 24 ساعت قرار می دهیم.برای ضد عفونی کردن آکواریوم، تمام دیواره های آن را شسته و مجددا نمک اندوه می نمائیم. پس از یک روز دیگر آکواریوم و وسایل را شسته و مورد استفاده قرار می دهیم.
  4. ضدعفونی با فرمالین : برای ضدعفونی، 30 میلی لیتر از محلول فرمالین 35 – 40 درصد را در 10 لیتر آب در سطلی ریخته و وسایل و تزئینات مصنوعی را برای مدت 2 ساعت در داخل آن قرار می دهیم.

پیشگیری بیماری ماهیان بهتر و ارزان تر از درمان آن می باشد. مدتی پیش در سایت FAO ( سازمان جهانی غذا و دارو ) ، مطالبی برای پیشگیری درج شده بود که با ترجمه و اندکی بومی سازی و اضافات در ادامه خواهد آمد، از چند نکته بسیار ساده برای جلوگیری از بیماری های خطرناکی که گاه روز ها را به اجرای روش های درمان و صرف زمان بسیار زیاد برای تیمار ماهیانتان مشغول می کند :

  1. آب آکواریوم تمیز و شفاف و عاری از گاز کلر باشد.
  2. سایر شاخص های شیمیایی آب از جمله PH و سختی در کنترل دایمی باشند. ( همیشه از یک نوع آب تمیز استفاده کنید )
  3. دمای آب دارای نوسانات شدید و ناگهانی نباشد.
  4. همیشه تهویه در حد عالی باشد
  5. تعداد ماهی ها متناسب با حجم مخزن باشد
  6. ماهی ها از نظر جثه با هم، همخوانی داشته باشند.
  7. ماهی های گوشتخوار و مهاجم، همراه ماهی های صلح جو در یک مخزن قرار داده نشوند.
  8. ماهیان خریداری شده، نخست قرنطینه شده و پس از حصول اطمینان از سالم بودنشان به آکواریوم منتقل گردند.
  9. گیاهان خریداری شده را ضد عفونی کرده و سپس به خوبی شست و شو دهید.
  10. سیفون کردن پس مانده های غذایی و فضولات بسیار پر اهمیت است.
  11. از کارکرد صحیح فیلتر ها اطمینان حاصل کنید.
  12. تعویض آب آکواریوم یک بار در ماه برای سلامت ماهیان مفید است.
  13. رژیم غذایی متنوعی را برای ماهیان خود اجرا کنید.
  14. گنجاندن غذا های زنده در رژیم تغذیه ای برای چند روز در هفته بسیار سود مند است.
  15. میزان تغذیه بیش از حد نباشد.
  16. یک روز روزه در هفته، برای سلامت ماهیان شما بسیار مفید است.
  17. قطر و اندازه ذرات غذایی متناسب با اندازه دهان ماهیان مصرف کننده باشد.
  18. میزان تابش نور در حد کافی باشد.
  19. از دست زدن به ماهی ها جدا خودداری کنید.
  20. به محض مشاهده کسالتی در یک ماهی، فورا آن را با یک تور از آکواریوم خارج کرده و در ظرف یا مخزن قرنطینه قرار دهید.

از وارد آوردن شوک، در هر صورتی اکیدا ممانعت به عمل آوریدآکواریوم های خانگی آرامش عجیبی با خود به همراه می آورند اما مشکلاتی هم دارند که البته به سادگی قابل حل است. یکی از دغدغه های اصلی کسانی که آکواریوم دارند تمیز کردن و نگهداری از آن است به نحوی که اگر با روش نگهداری آن و مواظبت از ماهی ها آشنا نباشید پس از مدت کوتاهی کثیفی زیادی آکواریوم را فرا می گیرد. در این مطلب شما را با روش های نگهداری از آکواریوم های خانگی (آب شور و آب شیرین) آشنا می کنیم.

استفاده از وسایل ضدعفونی شده برای تمیز کردن آکواریوم

وسایلی که به طور مستقیم با داخل آکواریوم در ارتباط هستند مانند تور دستی (ساچوک)، لوله های باریک، بخاری، فیلتر، لوازم تزئینی و شیشه پاک کن باید همیشه تمیز و ضد عفونی شده باشند. بهترین راه ضدعفونی کردن آن ها استفاده از محلول آب نمک است. برای این کار ظرفی از محلول آب و نمک (۳۰ گرم در لیتر) را تهیه کرده و تورهای دستی، شلنگ ها و سایر وسایل را در آن قرار دهید. همچنین اگر تعداد آکواریوم ها زیاد باشد بهتر است برای هر آکواریوم یک تور دستی تهیه شود.

از مواد شیمیایی دیگری مانند جوهر نمک، با غلظت بسیار کم هم برای ضدعفونی وسایل استفاده می شود. اما باید در نظر داشت که باقیمانده این گونه مواد، برای ماهی های زینتی خطر آفرین هستند لذا توصیه می شود پس از استفاده، وسایل ضدعفونی شده را با آب معمولی و تمیز شستشو دهید تا بقایای حاصل بر روی آن ها به حداقل ممکن برسد.

منبع:

ترب

هوشمل

دکمه بازگشت به بالا