تقویم علم؛
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
به گزارش خبرگزاری آنا تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری ها کشف ها و حتی زادروزها و درگذشت های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی گیرد. در این تقویم علم وقایع مهم مصادف با امروز ۲۵ آنلاین برابر ۱۶ اکتبر را ورق می زنیم.
***
جوانترین گیرنده عضو
۱۶ اکتبر ۱۹۸۷ میلادی برابر با ۲۵ آنلاین ۱۳۶۶ خورشیدی پل هولک به جوان ترین فرد در جهان تبدیل شد که که پیوند عضو دریافت کرد. هولک زمانی که قلب جدیدی دریافت کرد فقط ۳ ساعت سن داشت. پیوند قلب را جراحان مرکز پزشکی دانشگاه لوما لیندا در کالیفرنیا انجام دادند. نوزاد در بدو تولد حدود ۳ کیلوگرم وزن داشت و از سندرم قلب چپ هیپوپلاستیک رنج می برد که نقص قلبی کشنده است که در آن طرف چپ قلب از بین رفته یا آتروفی شده است. او با سزارین زود به دنیا آمد زیرا قلب اهدایی از یک نوزاد مرگ مغزی در کانادا در دسترس بود. تا زمانی که پل ۱۰سالگی خود را جشن گرفت صدها پیوند مشابه در لوما لیندا انجام شده بود. پل که درحال حاضر ۳۷ سال دارد پدر فرزندی سالم است.
اولین عکس از سی امین بازگشت هالی
۱۶ اکتبر ۱۹۸۲ میلادی برابر با ۲۵ آنلاین ۱۳۶۱ خورشیدی گروهی از اخترشناسان به رهبری دیوید جوت و جی. ادوارد دانیلسون توانستند با استفاده از تلسکوپ ۵ متری (۲۰۰ اینچی) هیل در رصدخانه کوه پالومار اولین عکس از سی امین بازگشت دنباله دار هالی را ثبت کنند. آنها دنباله دار را آن سوی مدار زحل در حدود ۱۱ واحد نجومی برابر با ۱.۶میلیارد کیلومتری از خورشید یافتند. در حالی که ۵۰میلیون بار کم نورتر از کم نورترین اجرامی بود که چشم ما می تواند ببیند. هالی در سال ۱۹۸۶ از زمین با چشم غیرمسلح رویت شد. ادموند هالی اخترشناس انگلیسی در سال ۱۷۰۵ از نظریه های نیوتن برای محاسبه مدار استفاده کرد و بازگشت این دنباله دار را هر ۷۶ سال به درستی پیش بینی کرد و به دلیل این پیش بینی درست بعد از مرگ او دنباله دار هالی نامیده شد. بازگشت بعدی هالی در جولای ۲۰۶۱ خواهد بود.
بروس پاستل
۱۶ اکتبر ۱۹۹۸ میلادی برابر با ۲۵ آنلاین ۱۳۷۷ خورشیدی جاناتان بروس پاستل دانشمند علوم رایانه ای آمریکایی که نقشی اساسی در خلق و مدیریت اینترنت داشت درگذشت. اواخر دهه ۱۹۶۰ پاستل با نظارت استادش سکار روی پروژه آرپانت را آغاز کرد که اینترنت اولیه برای استفاده در وزارت دفاع ایالات متحده بود. پاستل در این پروژه به عنوان مدیر اداره شماره های اختصاص داده شده اینترنت (IANA) که خودش آن را تشکیل داده بود شد و این اداره درواقع بخش سامانه آدرس اینترنتی بود. پس از خلق وب جهان گستر (www) به دست تیم برنز- لی در شورای تحقیقات هسته ای اروپا (سرن) اینترنت در دهه ۱۹۹۰ به سرعت رشد کرد و نگرانی درباره فقدان مقررات آن وجود داشت. از این رو پاستل مدت کوتاهی قبل از مرگش پیشنهادی به دولت ایالات متحده برای ایجاد یک سازمان غیرانتفاعی بین المللی ارائه کرد که بر اینترنت و نام ها و شماره های اختصاص داده شده به آن نظارت می کند. این سازمان با نام «شرکت اینترنتی برای نام ها و اعداد واگذارشده» با مخفف ICANN و تلفظ آیکان شناخته می شود. درطول زندگی حرفه ای پاستل به او لقب «رب النوع اینترنت» داده بودند. او در سن ۵۵ سالگی بر اثر عوارض جراحی قلب درگذشت.
اولین آزمایش بمب اتمی چین
۱۶ اکتبر ۱۹۶۴ میلادی برابر با ۲۵ آنلاین ۱۳۴۳ خورشیدی چین اولین بمب اتمی کشورش را منفجر کرد و پس از ایالات متحده (۱۹۴۵) انگلستان (۱۹۵۳) اتحاد جماهیر شوروی (۱۹۶۱) و فرانسه به پنجمین کشور دارای سلاح هسته ای تبدیل شد. کمیسیون انرژی اتمی ایالات متحده مشخص کرد که این بمب اتم آزمایشی در مجاورت لٌپ نٌور دریاچه ای در منطقه ای دورافتاده از آسیای مرکزی منفجر شده است و آن را به عنوان یک انفجار کم بازده معمول از یک آزمایش هسته ای اولیه یک بمب شکافت هسته ای با استفاده از اورانیوم ۲۳۵ با قدرت انفجاری معادل ۲۰هزار تن تی ان تی یا کمتر توصیف کرد. دولت چین اعلام کرد که این دستاورد بزرگ مردم چین در مبارزه آنها برای افزایش توان دفاعی ملی خود و مخالفت با سیاست امپریالیستی ایالات متحده در باج خواهی هسته ای و تهدیدات هسته ای است.