نگهداری فرش ابریشم

به طور کلی فرش‌ها جزو گران‌ترین لوازم خانه محسوب می‌شوند و اگر جنس آن‌ها از ابریشم باشد، ارزشمندتر هم خواهند بود. فرش‌های ابریشمی، بسیار زیبا، لطیف و درخشنده هستند. استفاده از در خانه، جلوه کم‌نظیری را برای فضا فراهم می‌کند؛ اما همه چیز در مورد فرش ابریشمی به زیبایی‌های آن خلاصه نمی‌شود.

عوامل زیادی می‌توانند به فرش ابریشمی آسیب بزنند و عمر مفید آن را کاهش دهند. همین مسئله باعث می‌شود نگهداری از فرش ابریشم اهمیت زیادی داشته باشد. اگر شما هم در خانه فرش ابریشمی دارید یا قصد دارید فرش ابریشمی بخرید، با ما همراه باشید. در این مقاله با هم بررسی می‌کنیم تا ببینیم اصول نگهداری از فرش ابریشم کدام است.

چگونه از فرش ابریشمی نگهداری کنیم؟

همانطور که گفتیم، آسیب‌های مختلفی می‌توانند سلامت فرش ابریشمی را تهدید کنند؛ بنابراین اگر بخواهیم روش های نگهداری از فرش ابریشم را مرور کنیم، باید این آسیب‌ها را بشناسیم. قالیشویی خوش قدم  در کرج را هم به عنوان تمیز کننده بشناسیم.کثیفی، رطوبت، بید زدگی، فرسودگی و کمرنگ شدن فرش ابریشمی، از جمله این موارد هستند. سوختگی و پاره شدن نیز می‌توانند صدمات بزرگی به فرش ابریشمی وارد کنند. در ادامه، نکات مهم در مورد نگهداری از فرش ابریشم را بررسی می‌کنیم:

محل مناسب برای پهن کردن فرش ابریشمی را بشناسید

همه ما علاقه داریم فرش ابریشمی خود را در فضایی پهن کنیم که دید کافی به آن وجود داشته باشد. بدون تردید، زیبایی‌های این فرش را باید دید و از آن لذت برد؛ اما اگر بخواهیم به شیوه نگهداری از فرش ابریشمی نیز توجه داشته باشیم، باید دقت بیشتری به خرج دهیم.

فرش ابریشمی در صورتی که در مکان پررفت‌وآمدی پهن شود، عمر مفید کوتاهی خواهد داشت. پا خوردن فرش ابریشمی، به مرور باعث کاهش درخشندگی و ساییده شدن تار و پود آن می‌شود. از همین رو بهتر است فضایی را انتخاب کنیم که چندان شلوغ و پراستفاده نباشد.

اگر باز هم قصد دارید در یک مکان پر رفت‌وآمد از فرش ابریشمی استفاده کنید، بهتر است هرازگاهی آن را جابجا کنید. عوض شدن جهت فرش کمک می‌کند تا فرسودگی آن یکنواخت‌تر اتفاق بیفتد.

وسایل سنگین را روی فرش ابریشمی قرار ندهید

یکی از روش های نگهداری از فرش ابریشم، محافظت از آن در برابر فشار ناشی از وزن اجسام است. وارد شدن فشار بیش از حد به فرش ابریشمی، پرزهای آن را متراکم می‌کند. این مسئله به مرور باعث فرسودگی و آسیب جدی به تار و پود فرش ابریشمی می‌شود.

کمد، بوفه و میزهای سنگین، از جمله وسایلی هستند که نباید روی فرش ابریشمی قرار بگیرند. علاوه‌بر این، پایه‌های مبل و کاناپه هم می‌توانند چنین اثری روی فرش داشته باشند. بهترین راه برای نگهداری از فرش ابریشم در برابر این فشارها، تغییر دکوراسیون منزل است. سعی کنید مبل‌ها را طوری بچینید که پایه آن‌ها خارج از فرش قرار بگیرد. با این حال اگر به هر دلیلی اصرار دارید که مبل و میز را روی فرش قرار دهید، حتماً از پدهای مخصوصی که برای زیر پایه‌ها تولید می‌شوند استفاده کنید.

شیوه صحیح جمع کردن فرش ابریشمی را رعایت کنید

وقتی از اصول نگهداری از فرش ابریشم صحبت می‌کنیم، نباید شیوه جمع کردن آن را از یاد ببریم. بهترین روش جمع کردن فرش‌ها، رول کردن یا همان لوله کردن است. تا زدن فرش، باعث تحت فشار قرار گرفتن تار و پود در محل‌های تا می‌شود و این، فرسایش و پارگی فرش را به دنبال خواهد داشت.

البته در مورد لوله کردن، باز هم باید ملاحظاتی را در نظر بگیرید. مثلاً بهتر است فرش لوله شده را روی زمین بخوابانید. در صورتی که قصد تکیه دادن فرش به دیوار را دارید، دقت داشته باشید که فرش نباید از کمر تا شود. فرش‌های با اندازه کوچک را می‌توانید پس از لوله کردن به دیوار تکیه دهید؛ اما فرش‌هایی که طول زیادی دارند، ممکن است با این روش دچار تاخوردگی شوند.

فرش ابریشمی را در معرض آفتاب قرار ندهید

تابش مستقیم نور آفتاب می‌تواند رنگ‌های زیبای فرش ابریشمی را از بین ببرد. البته این مسئله زمان زیادی طول می‌کشد، اما حتی در مدت کم هم می‌توان اثر آن را مشاهده کرد. بهترین راه برای جلوگیری از چنین مشکلی، پهن کردن فرش ابریشمی در فضایی دور از نور مستقیم خورشید است؛ اما اگر چنین شرایطی ندارید و باز هم به شیوه نگهداری از فرش ابریشمی اهمیت می‌دهید، بهتر است هرازگاهی جهت فرش را عوض کنید. به این ترتیب کمرنگ شدن فرش یکنواخت‌تر اتفاق می‌افتد.

لکه‌های فرش را در اسرع وقت پاک کنید

لکه‌های مختلف نیز از مواردی هستند که ظاهر فرش ابریشمی را خراب می‌کنند. اکثر لکه‌ها را می‌توان در همان ابتدای کار از روی فرش پاک کرد؛ بنابراین بهتر است به محض کثیف شدن فرش، برای تمیز کردن لکه‌ها اقدام کنید. البته بدیهی است که هر لکه‌ای روش پاک کردن خود را دارد؛ اما اصل کلی در مورد پاک کردن لکه از روی فرش ابریشمی، شروع کار از قسمت بیرونی لکه است. با این کار از گسترش کثیفی جلوگیری شده و پاک کردن آن آسان‌تر می‌شود. ممکن است راهکارهای مختلفی برای از بین بردن یک لکه به‌خصوص پیدا کنید؛ در این شرایط حتماً راه‌های ساده و کم‌ضررتر را در اولویت قرار دهید.

روش صحیح جارو کردن فرش ابریشمی را یاد بگیرید

یکی دیگر از اصول مهم در نگهداری از فرش ابریشم، طرز صحیح جارو زدن آن است. اولین نکته در مورد جارو کردن فرش ابریشمی این است که نباید از سری‌های زبر یا پرزدار جارو استفاده کنید؛ زیرا این بخش‌های جارو به راحتی می‌توانند به تاروپود فرش آسیب بزنند. نکته بعدی که باید به آن توجه کنید، جهت جارو زدن است. فرش ابریشمی را باید در جهت خواب آن جارو بزنید تا پرزهای آن سالم و مرتب باقی بمانند. ضمناً هنگام استفاده از جارو برقی، باید آن را روی درجه ملایم تنظیم کنید.

اگر می‌خواهید از این هم محتاطانه‌تر عمل کنید، بهتر است گرد و غبار فرش را با ضربه‌های آرام به قسمت پشتی آن بیرون بکشید. البته این روش برای فرش‌های بزرگ چندان عملی نیست.

فرش را در معرض رطوبت قرار ندهید

نکته دیگری که در مورد روش های نگهداری از فرش ابریشم باید به آن اشاره کنیم، محافظت از فرش در برابر رطوبت است. فرشی که در معرض رطوبت قرار می‌گیرد با مشکلات مختلفی مثل پوسیدگی، کپک زدن و حتی پخش رنگ روبرو می‌شود. این رطوبت به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود. مرطوب بودن طبیعی کف اتاق، خیسی ناشی از قطرات باران، پاشیده شدن اتفاقی مایعات روی فرش و حتی استفاده از فرش در مناطق شرجی، از عوامل ایجاد رطوبت هستند.

با این حال محتمل‌ترین علت خیس شدن فرش، برگشتن لیوان حاوی آب روی آن است. در این شرایط ابتدا باید آب روی فرش را با یک قاشق جمع کنید. در مرحله بعد، یک پارچه سفید خشک و تمیز را روی محل خیسی پهن کنید تا رطوبت باقیمانده را جذب کند. این کار را تا خشک شدن رطوبت فرش ادامه دهید. استفاده از سشوار با حرارت ملایم نیز می‌تواند در خشک کردن فرش ابریشمی به شما کمک کند. چنانچه خیسی فرش به کف اتاق سرایت کرده، حتماً باید زیر فرش را هم خشک کنید.

فاصله بین دفعات شستشوی فرش ابریشمی را رعایت کنید

همه فرش‌ها هرازگاهی نیاز به شستشو پیدا می‌کنند و فرش ابریشمی هم از این قاعده مستثنی نیست. با این وجود نباید این کار را به دفعات زیاد و با فاصله کوتاه از هم تکرار کنید. اگر در تمیز نگه‌داشتن فرش ابریشمی خود دقت کافی داشته باشید، می‌توانید شستشوی آن را هر سال یک بار یا حتی هر دو سال یک بار انجام دهید.

خود شست‌وشوی فرش نیز باید به روش صحیح و اصولی انجام شود. استفاده از مواد شوینده غیراستاندارد یا محلول‌های اسیدی می‌تواند باعث صدمه به رنگ یا تاروپود فرش شود. به‌کارگیری ابزار اشتباه نیز یکی دیگر از مواردی است که سلامت فرش را به خطر می‌اندازد. برای همین توصیه می‌کنیم شستن فرش دستباف قم را به یک قالی‌شویی معتبر بسپارید.

فرش را روی سطح صاف و تمیز پهن کنید

اطمینان از پاکیزگی کف اتاقی که فرش را روی آن پهن می‌کنید نیز یک شیوه نگهداری از فرش ابریشمی است. پیش از پهن کردن فرش، کف اتاق را به خوبی جارو کرده و با دستمال خیس یا طی، پاک کنید. سپس اجازه دهید رطوبت کف کاملاً خشک شده و همه‌چیز برای میزبانی از فرش ابریشمی زیبایتان آماده شود.

فرش را هرگز روی سطح خاکی، گچی یا آهکی پهن نکنید زیرا این مواد به بافت فرش آسیب زده و عمر آن را به شدت کاهش می‌دهند. اگر در خانه با معضل مورچه روبرو هستید، باید حواستان به خاک‌هایی که مورچه‌ها از لانه بیرون می‌ریزند هم باشد. برای جلوگیری از چنین مشکلی، هر چند وقت یک بار اطراف و زیر فرش را بررسی کرده و خاک‌ها را تمیز کنید.

صاف بودن کف اتاق نیز یکی از مسائلی است که به نگهداری از فرش ابریشم کمک می‌کند. وجود هرگونه برآمدگی یا فرورفتگی در کف اتاق باعث وارد شدن فشار غیرطبیعی به تاروپود فرش شده و به آن آسیب می‌زند. در ادامه میتوانید با مراجعه به مقاله اطلاعات جامعی در مورد فرش ابریشم کسب نمائید.

چند نکته مهم در مورد شیوه نگهداری از فرش ابریشمی

  • اگر روی فرش یا نزدیک به آن گلدان وجود دارد، هنگام آب دادن به گلدان نهایت دقت را داشته باشید. کم‌ترین رطوبت هم می‌تواند به مرور باعث آسیب جدی به فرش ابریشمی شود.
  • در صورتی که فرش شما دچار آسیب جدی مثل سوختگی‌های وسیع یا پارگی شده است، سرخود اقدام به رفع مشکل نکنید. مشورت با یک متخصص، اولین و بهترین کاری است که باید در چنین مواقعی انجام دهید.
  • استفاده از روفرشی، یکی دیگر از روش های نگهداری از فرش ابریشم است. بهتر است روفرشی را در مواقعی که نیاز چندانی به نمای فرش ابریشمی خود ندارید، روی آن پهن کنید. این کار، فرش شما را از آسیب‌هایی مثل لکه شدن و رنگ پریدگی حفظ می‌کند.

جمع‌بندی

نگهداری از فرش ابریشم به دلیل قیمت بالا و ظرافت این فرش، اهمیت زیادی دارد. عوامل مختلفی می‌توانند به فرش ابریشمی آسیب بزنند؛ اما با کمی دقت می‌توان از اکثر آن‌ها جلوگیری کرد. شستشوی اصولی، رعایت نظافت و جلوگیری از مرطوب شدن فرش، از جمله روش های نگهداری از فرش ابریشم هستند.

البته هرقدر هم که مراقب فرش باشید، باز هم احتمال اتفاقاتی لکه شدن یا ریختن مواد غذایی روی آن وجود دارد. در این شرایط باید در اسرع وقت نسبت به تمیز کردن فرش ابریشمی اقدام کنید. در صورتی که مشکل پیش آمده با روش‌های خانگی و ساده قابل حل نبود، بهترین راه مشورت گرفتن از متخصصان ما در است.

دکمه بازگشت به بالا