همراه با جشنواره فیلم فجر؛
«مرد آرام» درامی اجتماعی است و بر ارائه تصویری واقعی زندگی مهاجران افغان در ایران و مشکلات اجتماعی و فرهنگی که آنها با آن مواجه هستند تمرکز کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا «مرد آرام» فیلمی به کارگردانی بهنوش صادقی و تهیه کنندگی مهدی هاشمی است. این فیلم یک درام اجتماعی است بر ارائه تصویری واقعی زندگی مهاجران افغان در ایران و مشکلات اجتماعی و فرهنگی ای که آن ها با آن مواجه هستند تمرکز کرده است. این فیلم شاید از این حیث که به موضوعی حساس و انسانی پرداخته است به عنوان یکی از فیلم های مهم این دوره از جشنواره مورد توجه قرار بگیرد.
«مرد آرام» دومین ساخته بلند بهنوش صادقی در مقام کارگردان است فیلمی که با نگاهی عمیق و جزئی به موضوع اجتماعی پرداخته است که در نگاه مخاطب ناآشنا نبوده و ذهن ها با آن آشنا است. داستان این فیلم با به اشتراک گذاشتن تصاویری از زندگی مهاجران افغان در ایران داستانی پر تنش و تاثیرگذار را روایت کرده است.
این فیلم روایت گر زندگی دختر نوجوانی است که علی رغم خواسته اش با مرد سالمندی ازدواج می کند؛ ازدواجی که صرفا یک طرفه بود و یک خواهان دارد. داستان فیلم به اتفاقات و چالش های زندگی این زوج می پردازد.
البته نگاهی که در این فیلم نسبت به مهاجرت مهاجران افغان شده است صرف روایت مهاجرت آن ها نیست بلکه بیان تلخی های ترک زادگاه خانواده و خاطرات این مردمان است که در این فیلم به خوبی نشان داده شده است.
محوریت اصلی این فیلم در گام نخست عدم اگاهی زنان و دختران افغان نسبت به موقعیت و شرایطی که می توانند داشته باشند و عدم آگاهی دیگر مردمان نسبت به شرایط زندگی و فرهنگ آن ها است. سپس در لایه های زیر فیلم مسائلی همچون کودک همسری مورد توجه بوده و به آن پرداخته شده است.
دغدغه هایی که در فیلم «مرد آرام» بیان شده است صرف مردم افغانستان نیست بلکه این دغدغه ها فراتر بوده است و شاید در دیگر کشور های مجاور و حتی خود ایران شاهد چنین مسائلی باشیم؛ به این معنا که این دغدغه ها برای مردم ایران دور از ذهن نیست و با آن یا آشنا بوده و یا خود آن را تجربه کرده اند؛ پس می توان گفت چالش بسیاری از هم وطنان ما نیز است.
نکته مهم درخصوص شخصیت های این فیلم بحث تحول است. از زمانی که داستان روایت می شود تا به پایان فیلم شاهد تکامل و تحول در شخصیت های اثر هستیم ترس جای خود را به امنیت می دهد نفرت جای خود را به دوست داشتن می دهد نامهربانی جای خود را به مهربانی می دهد و ندانستن جای خود را به دانستن و آگاهی می دهد.
سکانس هایی که در فیلم نشان داده می شود شاید آیینه زندگی رنج های کشیده شده و نگاه های سطحی به مردم افغان باشد؛ اینکه چطور به دید مهاجر به آن ها نگاه می شود.
مهنوش صادقی تنها کارگردان زن حاضر در این دوره جشنواره فجر است. مهدی هاشمی نیز در این فیلم علاوه بر بازیگری در جایگاه تهیه کننده این اثر نیز قرار دارد.
در پایان می توان گفت تمام حرف فیلم «مرد آرام» برای تماشاگرانش این است که؛ «برای کسانی که انسان های بهتری هستند؛ مرزی وجود ندارد و در هر جغرافیایی کسی نمی تواند برای ادامه زندگی فرد دیگری تصمیم بگیرد یا فکر کند.»
شایان ذکر است چهل و سومین جشنواره فیلم فجر به دبیری منوچهر شاهسواری از دوازدهم تا بیست و دوم بهمن ماه برگزار خواهد شد.