نحوه مدیریت انرژی برق

توصیه هایی درخصوص مدیریت مصرف برق

مدیریت مصرف برق شامل مجموعه أی از فعالیتهای به هم پیوسته بین صنعت برق و مشترکین آن به منظور منطقی کردن مصرف برق است تا بتوان با کارآیی بیشتر و هزینه کمتر به مطلوبیت یکسانی در زمینه برق دست یافت . بدین ترتیب هم عرضه کننده برق و هم مصرف کننده آن به سود بیشتری دست خواهند یافت البته این نکته را باید متذکر شد که هدف از مدیریت مصرف برق کاهش میزان تولید و کاستن از رفاه جامعه نیست بلکه کاربرد منطقی وبخردانه انرژی الکتریکی و استفاده صحیح از آن است که نتیجه آن حفظ و حتی افزایش تولید و رفاه جامعه خواهد بود.

روند مصرف در ساعات شبانه روز و تعیین اهمیت زمانی آن

معمولا” میزان مصرف مشترکان در تمام ساعات شبانه روز یکنواخت بوده و در بعضی ساعات بیشتر و در ساعات دیگر کمتر است معمولا” بیشترین مصرف در ساعات اولیه شب به خصوص در فصل تابستان اتفاق می افتد که اصطلاحا” ساعات پیک بار یا ساعتهای اوج بار نامیده می شود و دلیل این افزایش مصرف وارد مدار شدن وسایل روشنایی و سایر وسایل برقی خانگی می باشد.

در اوقات دیگر مانند نیمه شب به دلیل خاموش شدن بسیاری از وسایل برقی مصرف به صورت قابل ملاحظه أی کاهش می یابد از طرف دیگر از ویژگیهای برق این است که در هر لحظه باید تولید آن با مقدار تقاضا متناسب باشد لذا برنامه ریزیهای تامین برق باید به گونه أی باشد که پاسخگوی بیشترین نیاز مصرفی باشد تا اختلالی در تامین برق مطمئن برای مشترکین ایجاد نشود.

اما با توجه به عدم یکنواختی مصرف برق در ساعات مختلف شبانه روز ، بخشی از ظرفیت تجهیزات نصب شده در ساعات کم بار شبکه بی استفاده می ماند که خود باعث ضرر و زیان برای سرمایه های ملی کشور است بنابراین رعایت صرفه جویی در مصرف برق در ساعات اوج مصرف از اهمیت ویژه أی برخوردار است .

احتمالا همه شما کنتور برق را دیده باشید چون در قسمت ورودی تمام ساختمان‌ها نصب می‌شود و یا تابحال برای خرید کنتور برق اقدام کرده باشد. میزان انرژی الکتریکی یا همان جریان برقی که به خانه‌ها وارد می‌شود را به خوبی اندازه گیری می‌کند. تولید کنتورهای برقی به صورت تک فاز یا سه فاز است که مدل تک فاز را برای برق تک فاز شهری و مدل سه فاز را برای اندازه گیری جریان سه فاز استفاد می‌کنند.

ساعات اوج بار و برخی نکات قابل توجه

ساعات اوج بار برحسب فصول سال و مناطق مختلف متفاوت است اما می توان این مدت زمانی را با توجه به ساعت رسمی کشور در شش ماهه اول ساعت حدودا” از ساعت 19 تا 23 و در شش ماهه دوم سال از ساعت 18 تا 22 در نظر گرفت یعنی حدودا” 4 ساعت بعداز غروب آفتاب که بیشترین مصرف روشنایی و وسایل برقی به وقـــــــوع می پیوندد .

در این راستا توصیه می شود که مصرف تا حد ممکن از ساعات پربار شبکه به ساعات کم بار شبکه منتقل شود و به مسئله افزایش بازده مصرف برق نیز توجه شود در این زمینه تغییر ساعات شبانه روز و صنفی و ذخیره سازی انرژی گرمایی و سرمایی می تواند موثر واقع شود .

توصیه هایی پیرامون شرایط صحیح استفاده از برق

ابتدا بهره وری روشنایی و توصیه هایی در زمینه روشنایی فنی ، اقتصادی و بهداشتی :

1- استفاده هر چه بیشتر از نور خورشید ( روشنایی طبیعی روز )

2- در صورت امکان استفاده از پرده های نازک وتور و عدم جلوگیری از نور روز

3- پاکیزه نگه داشتن شیشه های پنجره ها برای عبور نور طبیعی

4- چیدن وسایل در اتاق به گونه أی که بازدارنده نور روز نباشند

5- با استفاده از پنجره های بلند و شیشه أی ، در دیوارهای اتاقهای اداری و مانند آن می توان فضاهای میانی ساختمان را از روشنایی کافی برخوردار کرد .

6- کاربرد صحیح لامپهای فلورسنت

7- استفاده کمتر و سنجیده تر از لامپهای رشته أی ( به سبب تولید گرمای زیاد(

8- در فصل تابستان ، بهتر است تا حد امکان لامپهای رشته أی را خاموش نگهداریم زیرا روشن کردن یک لامپ رشته أی به مترله روشن کردن یک بخاری برقی کوچک است .

9- استفاده از روشهای پرتوافشانی فنی ، اقتصادی و بهداشتی

10- توجه به استانداردهای روشنایی

11- چنانچه محل کار یا موضع کار نور بیشتری نیاز داشته باشید ، مقدار نورعمومی ( روشنایی سقف اتـــاق ) را می باید کمتر در نظر گرفت و از نور موضعی استفاده کرد .

12- نور موضعی بدون نور عمومی بهداشتی نیست و برای سلامتی چشم مضر است ، زیرا در چنین حالتی چشم به سبب اجبار در انطباق خود با روشنایی زیاد موضع کار و تاریکی اطراف خسته می شود لذا استفاده از هر دو ضروری است .

13- تمیز کردن مرتب لامپها و پاکیزگی حبابها و پرتوافشان ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است ، براثر غبارگرفتگی لامپها حبابها و پرتوافشانها ، روشنایی موثر از 15 تا 25 درصد کاهش می یابد . از این رو غبارزدایی لامپها در کارخانه ها و مراکز تجاری اهمیت بیشتری دارد .

14- استفاده از رنگ آمیزی روشن برای دیوارها ، سقف و چارچوب در و پنجره

15- کاربرد فراوان لامپهای فلورسنت و کم مصرف در مراکز تجاری

16- استفاده از کلیدهای زمان دار در راهروها و محلهای عبور و خاموش نمودن چراغ فضای بلااستفاده

17- استفاده از لامپهای با توان الکتریکی مناسب در فضاهای بسیار کوچک نظیر راه پلکان ، دستشویی و حمام و مانند اینها

18- تعویض حبابهای شکسته و فرسوده لامپهای فلورسنت درساختمانهای اداری ، تجاری و مانند آن

توصیه هایی درخصوص مدیریت مصارف صنعتی ( موتورهای الکتریکی)

1- امکان استفاده از موتورهای با دور قابل تنظیم مورد بررسی قرارگیرد .

2- دقت شود که موتورهای الکتریکی با ولتاژ نامی کار کنند . از تنظیم کننده های ولتاژ نامی تغذیه استفاده به عمل آید ، زیرا گاهی تغییر 3% در ولتاژ تغذیه باعث افزایش تلفات انرژی به میزان25% خواهد شد .

3- سعی شود بارموتورها به اندازه توان نامی آنها باشد و در صورتی که به قدرت کمتری نیاز است از موتورهای با قدرت کمتر استفاده شود زیرا موتورهای بزرگ به راحتی موتورهای کوچک قابل مانورکردن نیستند و تلفات آنها در حالت کم باری زیادتر است .

4- با توجه به اینکه موتورها در محیط خنک بهتر کار می کنند باید محیط کار آنها طوری در نظر گرفته شود که گرمای ایجاد شده توسط موتورها به راحتی تهویه گردد . قابل ذکر است در صورتی که گرمای محیط کار موتور از 27 درجه سانتیگراد به 32 درجه سانتیگراد افزایش یابد به مقدار 2% به تلفات انرژی موتور افزوده گردد .

5- دقت شود که موتورها با بار نامی کار کنند و با برنامه ریزی مناسب چه از لحاظ توان و چه از لحاظ زمان از خاموش و روشن کردن بیش از حد موتورها جلوگیری به عمل آید .

6- کاهش اصطکاک در سیستمهای مکانیکی که به وسیله موتورها به گردش در می آیند مثل چرخ دنده ها ـ غلطکها ، بلبرینگها ، زنجیرها و … مد نظر قرار گیرد .

7- در صورت امکان ، حمل و نقل مواد با تسمه نقاله برقی به ساعات کم باری شبکه منتقل شود .

توصیه های عمومی

1- در زمان احداث کارخانه در صورت امکان از ولتاژ بالاتری برای برقرسانی استفاده شود .

2- با نصب ترانسفورماتور مناسب از تلفات اضافی جلوگیری شود.

3- با طراحی مناسب سیستم توزیع داخلی ، سعی شود تلفات شبکه توزیع به حداقل ممکن کاهش یابد .

4- با نصب خازن مناسب نسب مدیریت انرژی چیست؟

مدیریت انرژی عبارتی است که برای تمام افراد با هر تخصصی معانی متفاوتی دارد ولی از دیدگاه، مدیریت انرژی به معنای روش ها و راهکارهایی است که منجر به صرفه جویی انرژی در خانه ها، ساختمان های مسکونی ، اداری و تجاری می شود. مراحل اندازه گیری، پایش، کنترل و حفظ انرژی در ساختمان ها و سازمان ها را شامل می شود.

در نتیجه در زمان طراحی و اجرای و انتخاب تجهیزات باید به این نکته توجه داشته باشند.

  1. مراحل مدیریت مصرف انرژی چیست؟

چهار گام زیر برای مدیریت مصرف انرژی پیشنهاد می شود:

  1. اندازه گیری مصرف انرژی و جمع آوری اطلاعات
  2. بررسی داده ها و پیدا کردن فرصت های صرفه جویی
  3. هدف قرار دادن فرصت های صرفه جویی انرژی و اعمال تغییرات در سیستم
  4. پیگیری پیشرفت خود در صرفه جویی های انرژی
  5. چگونه می توان سیستم روشنایی را مدیریت نمود؟
  1. به طور کلی پنج روش کنترل و مدیریت سیستم روشنایی وجود دارد.
  1. کنتــرل دستی (کلیـد)
  2. استفاده از سنسورهای حرکتی و تشخیص حضور
  3. استفاده از سنسورهای زمانی
  4. استفاده از سنسورهای تشخیص نور مانند فتوسل ها که بر اساس میزان نور محیط فرمان قطع و یا کاهش نور را صادر می کند.
  5. استفاده دیمرها جهت کاهش یا افزایش

به طور کلی از ابزار فوق جهت مدیریت و کنترل مصرف انرژی در سیستم استفاده می نمایند.

  1. چگونه می توان مصرف انرژی را مدیریت و هزینه ها را کاهش داد؟

پس از استفاده از هر وسیله الکترونیکی آن را خاموش کنید.

در صورت عدم استفاده از هر وسیله الکترونیکی دوشاخه را از پریز جدا نمایید.

کنترل دما را در دست بگیرید: نصب و تنظیم ترموستات ها در خانه ، استفاده درست از تابش خورشید در زمستان و تابستان، نظیم ترموستات آبگرم کن و دیگ های بخار

به سیستم توجه کنید: پس از خروج از اتاق چراغ ها را خاموش کنید، از لامپ های ال ای دی و یا کم مصرف استفاده نمایید

در هنگام خرید، به برجسب انرژی لوازم خانه توجه نمایید، و آن ها را مرتباً سرویس نمایید.

در صورتیکه که بیش از یک دهه از عمر تلویزیون منزلتان گذشته است، آن را تعویض نمایید.

  1. هزینۀ سرمایه گذاری برای احداث نیروگاه های تجدیدپذیر چگونه است؟ آیا دولت تسهیلات خاصی برای احداث این نیروگاه ها ارائه می نماید؟

هزینۀ سرمایه گذاری برای احداث تجدیدپذیر بسته به نوع دستگاهها و تکنولوژی مورد استفاده متفاوت می باشد ولی برایهای بادی حدود ۱۵۰۰ دلار به ازای هر کیلووات و برای نیروگاه خورشیدی حدود ۱۲۰۰ دلار برای هر کیلووات تخمین زده می شود.

امکان استفاده از تسهیلات بانک ها و صندوق ذخیره ارزی فراهم می باشد و دولت خرید ۲۰ سال برق را تضمین می نماید.

  1. حمایت مالی دولت از طرح های بهینه سازی مصرف انرژی در صنایع چگونه و از چه طریقی انجام می شود؟

این طرح ها از محل اعتبار طرحی تحت عنوان”یارانه سود تسهیلات و وجوه اداره شده برای کاهش شدت انرژی و بهینه سازی مصرف انرژی” مصوب مورخ ۱۵/۱۱/۸۷ جهت اجرای طرحهای اصلاح الگوی مصرف انرژی در فرایندهای تولید و همچنین تولید فرآورده­های انرژی­بر با راندمان بالا حمایت مالی می شوند. ارائه طرح توجیهی ضروری می باشد. تسهیلات نیز به دو صورت یارانه سود تسهیلات و وام به متقاضی اعطاء می­گردد.

دکمه بازگشت به بالا