علائم و نشانه های خرابی بلبرینگ چرخ های خودرو
بلبرینگ یکی از قطعات اصلی چرخ های خودرو و جلوبندی آن می باشد که در صورت خرابی مشکلات زیادی را برای خودرو و سرنشینان ایجاد می کند. خرابی بلبرینگ باعث قفل شدن لاستیک ها، لق زدن چرخ ها و در رفتن چرخ ها می شود که باعث ایجاد حوادث ناگواری خواهد شد. در این مقاله به خرابی این قطعه و نشانه های آن می پردازیم.
بلبرینگ خودرو چه وظیفه ای دارد؟
بلبرینگ ها باعث ایجاد سهولت در چرخش انواع چرخ ها می شود، علاوه بر این باعث کاهش اصطکاک بین سطوح شده و از صدای اضافی چرخ ها می کاهد. همچنین این قطعه باعث ایجاد هماهنگی بین هاب و لاستیک می شود.
علائم خرابی بلبرینگ چیست؟
بلبرینگ ها باعث سهولت در چرخش چرخ ها می شود خراب بودن بلبرینگ باعث خرابی چرخ ها می شود. چرخ های عقب و جلوی خودرو هر کدام دارای بلبرینگ مخصوص به خود هستند. اما زمانی که این قطعات دچار خرابی و فرسودگی شوند باید تعویض شوند. در صورت خرابی یک بلبرینگ تنها باید همان را تعویض کنید و نیازی به تعویض کل آنها نمی باشد. خرابی بلبرینگ دارای علائمی است که گاهی ممکن است خودتان متوجه شوید و گاهی نیز تنها مکانیک می تواند متوجه آن شود. در ادامه نشانه های خرابی این قطعه شرح داده می شود و شما در صورت مشاهده این علائم باید اقدام به تعویض آنها کنید.
صدای غیر عادی چرخ ها
یکی از نشانه های خرابی این قطعه شنیده شدن صداهای عجیبی مانند صدای جیرجیرک از چرخ ها می باشد. که در این صورت باید احتمال دهید بلبرینگ ها خراب شده اند.
لرزش فرمان خودرو
در صورتی که خرابی بلبرینگ ها خیلی شدید باشد فرمان شروع به لرزیدن می کند. این لرزش در سرعت های پایین نیز قابل تشخیص است اما با فشار دادن گاز و شتاب خودرو در سرعت های بالا شدیدتر می شود.
انحراف خودرو به یک سمت
یکی از علائم خرابی این قطعه هنگامی خود را نشان می دهد که در حین رانندگی در یک مسیر مستقیم و با برداشتن دستان خود از روی فرمان، خودروی شما به یک سمت کشیده می شود.
صدای تق تق در پیچ ها
گاهی اوقات در هنگام حرکت در پیچ های تند و یا هنگام گردش به راست یا چپ ممکن است از چرخ ها صدای تق تق شنیده شود، این حالت از نشانه های خرابی بلبرینگ است.
خرابی و فرسودگی نامتقارن لاستیک ها
از دیگر نشانه های خرابی بلبرینگ ها خرابی و فرسودگی چرخ مربوط به آن می باشد به همین علت بلبرینگی که خراب شده است چرخ آن نسبت به بقیه چرخ ها زودتر فرسوده و خراب می شود.
داغ شدن چرخ ها
داغ شدن پشت چرخ ها یکی دیگر از نشانه های خرابی بلبرینگ است. در این حالت بلبرینگ به خوبی عمل نمی کند و فلزات روی هم ساییده می شوند و چرخ ها به علت اصطکاک زیاد داغ می شوند.
قفل شدن چرخ ها
قفل شدن چرخ ها و از حرکت ایستادن آنها نیز از علائم خرابی این قطعه می باشد. در صورتی که هنگام رانندگی با سرعت بالا این حالت رخ دهد باعث ایجاد حادثه می شود. توصیه می شود پس از هر 500 هزار کیلومتر چرخ ها را بررسی کرده و از سالم بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
لق بودن بیش از حد چرخ ها
سائیدگی لاستیک ها از علائم خرابی بلبرینگ چرخ ها است. در صورت ایجاد این حالت اتومبیل سست شده و فرمان خودرو تحرک کافی ندارد. در چنین حالتی باید چرخ ها را جک زده و خودرو را بر روی یک بالابر قرار دهید و تک تک چرخ ها را بررسی کنید. برای این کار باید چرخ ها را به عقب و جلو حرکت دهید و ببینید چگونه حرکت می کنند. در صورتی که یکی از چرخ ها دارای حرکت و نوسان بیشتری نسبت به بقیه بود باید احتمال دهید که بلبرینگ آن خراب شده است.
شنیده شدن صدای سنگ زنی از لاستیک ها
یکی از نشانه های خرابی بلبرینگ ها شنیده شدن صدای سنگ زنی از لاستیک ها می باشد که به علت نداشتن روغن کاری کافی برای جلوگیری از اصطکاک است. با شتاب گرفتن خودرو، این صدا شدیدتر می شود. گاهی اوقات نیز ممکن است صدایی مانند آسیاب از چرخ ها شنیده شود که البته این صدا معمولا مربوط به یک چرخ می باشد. همچنین ممکن است به علت شکسته شدن یاتاقان در مونتاژ توپی، صدای کلیک نیز شنیده شود.
سائیدگی لاستیک ها
برای تشخیص مشکل در یاتاقان ها باید لاستیک ها بررسی شوند. در صورت از بین رفتن یک تایر به صورت نا موزون باید احتمال دهید که چرخ متحرک آسیب دیده است. علامت سایش لاستیک ها به مرور زمان نشان داده می شود. اما در صورت ساییدگی و فرسودگی تایر ها به صورت متفاوت، ممکن است یکی از بلبرینگ ها خراب شده باشد.
سفت و سخت شدن چرخ ها
همان طور که چرخ های سست از نشانه های خرابی یاتاقان ها است، برعکس آن یعنی چرخ های سفت نیز از نشانه های خرابی این قطعه می باشد. برای تشخیص اینکه کدام یاتاقان ها باعث بروز مشکل شده است باید چرخ های عقب و جلو را بررسی کنید. باید لاستیک ها را بالا گرفته و چرخ ها را بچرخانید. اگر به راحتی چرخیدند یعنی هیچ مشکلی وجود ندارد اما در صورت سفت بودن باید احتمال داد که بلبرینگ خراب شده است.
علائم خرابی در ساختار بلبرینگ
سفت و سخت شدن چرخ ها از نشانه های خرابی بلبرینگ است
در صورت ایجاد خرابی در ساختار بلبرینگ این علائم را مشاهده خواهید کرد:
- پوسته شدن و ایجاد حفره
- ساییدگی
- ترک و لب پر شدن
- دندانه شدن و برینل
- خزش
- به وجود آمدن حفره الکتریکی
- گیرپاژ
- خرابی قفسه
- زنگ زدگی و خوردگی
- تغییر رنگ
- لکه دار شدن
بلبرینگ ها از جمله قطعاتی هستند که در صورت کار کردن طولانی مدت دچار استهلاک می شوند و باید تعویض شوند از این رو باید روغن کاری شوند. عدم گریس کاری مناسب این قطعات باعث کاهش طول عمر آنها می شود.
در صورت نازک شدن لایه روغن یا گریس در قسمت هایی از بلبرینگ، سطوح ساچمه با رینگ ها دچار سایش بیشتر می شوند که این امر باعث خوردگی سطح رینگ و سپس آسیب سطح ساچمه می شود. با کاهش قطر ساچمه بلبرینگ با ضربات کلیکی کار می کند و هنگامی که تنش در نقاط خاصی تمرکز می کند، راندمان آن کاهش می یابد.
چه عواملی باعث خرابی بلبرینگ ها می شود؟
نصب کردن نادرست
اگر بلبرینگ ها را به تازگی تعویض و نصب کردید اما باز هم زود خراب شدند احتمالا به دلیل این است که بلبرینگ ها به درستی و طبق دستورالعمل تولید کننده نصب نشده است.
رانندگی در آب های عمیق
رانندگی در مسیرهای ناهموار باعث خرابی بلبرینگ چرخ ها می شود نشت بند بلبرینگ توسط مهندسان به گونه ای طراحی شده است که فشار از آن خارج شود. آنها با یک روان کننده بر پایه نفت در کارخانه نصب می شوند. اما روان کننده نمی تواند جلوی ورود آب به داخل را بگیرد.
بنابراین هنگام عبور از یک مسیر پر از آب بلبرینگ ها در معرض رطوبت قرار می گیرند و در نتیجه رطوبت با روان کننده ترکیب می شود و اثر آن را از بین می برد و بلبرینگ ها را در معرض اصطکاک زیاد و خرابی قرار می دهد. از آنجایی که بلبرینگ ها قابل تعمیر و سرویس کردن نیستند باید آنها را تعویض کنید.
رانندگی در مسیرهای ناهموار
به علت اینکه بلبرینگ ها تمام فشار وزن خود را تحمل می کنند، هنگام رانندگی در مسیر های ناهموار به راحتی آسیب می بینند. هنگام برخورد با یک مانع، ساچمه های بلبرینگ به داخل حلقه فشار داده می شود و در نتیجه در این قطعه ایجاد خرابی می شود. در هر کجای مسیر به کمک نیاز داشتید با امداد خودرو تهران تماس حاصل نمایید.
در صورت رانندگی با بلبرینگ های معیوب گرما و اصطکاک زیادی ایجاد می شود و این گرمای ایجاد شده سبب جدا شدن تکه هایی از آن می شود و روان کننده را آلوده می کند و بلبرینگ سریع تر خراب می شود، اما این خرابی ممکن است تا چند ماه بعد خود را نشان دهد.
تایرهای نامتوازن
از آنجایی که سیستم چرخ به بلبرینگ ، تایر ، سگ دست ، پلوس و … بستگی دارد، در صورت نا متوازن بودن تایر ها، ممکن است برخی از قطعات آسیب ببینند و ایجاد سر و صدا کنند.
وارد شدن ضربه شدید به ماشین
همان طور که می دانید بلبرینگ ها مدام در حال حرکتند و با اجزایی که قبلا اشاره به هم متصل اند. در نتیجه در صورت تصادف و آسیب چرخ ها، بلبرینگ ها نیز دچار آسیب می شوند و ایجاد سر و صدا می کنند.
رعایت برخی از نکات برای جلوگیری از خرابی بلبرینگ ها
توصیه می شود برای جلوگیری از خرابی این قطعه نکات زیر را رعایت کنید:
- هنگام رسیدن به دست انداز ها از سرعت خود بکاهید. زیرا با عبور از دست انداز ها با سرعت زیاد ممکن است بلبرینگ ها خرد شوند.
- هنگام تعویض بلبرینگ ها از بلبرینگ های با کیفیت استفاده کنید. انواع بی کیفیت آنها زود خراب شده و باعث ایجاد آسیب به خودرو می شود. لازم است پس از خرید ماشین مورد علاقه خود شیوه صحیح مراقبت از آن را بیاموزیم. یکی از این مسائل مربوط به خرابی بلبرینگ چرخ است. احتمالا تاکنون به نحوه کار لاستیک های خود فکر نکرده اید. آن ها زیر ماشین شما قرار گرفته و به شما کمک می کنند تا به جایی که می خواهید، بروید. اما، اجزای زیادی برای کارکرد درست چرخ های خودرو مشغول به فعالیت هستند که یکی از مهم ترین آن ها بلبرینگ چرخ می باشد.