دبیرکل عفو بینالملل در اظهاراتی از وتوی قطعنامه آتشبس جنگ غزه توسط آمریکا انتقاد کرده و آن را استفاده ابزاری از حق وتو برای اعمال زور به شورای امنیت سازمان ملل و بیاعتنایی سنگدلانه به رنج غیرنظامیان تلقی کرد.
به گزارش باراناخبر، تصمیم آمریکا برای وتو کردن قطعنامهای که خواستار آتشبس فوری در جنگ غزه است، از سوی گروههای فعال در زمینه حقوق بشر، قویا، محکوم شده است.
روزنامه گاردین در این باره گزارش داد که «انییس کالامار» دبیرکل عفو بینالملل گفت که تصمیم آمریکا برای وتو کردن این قطعنامه «از نظر اخلاقی غیرقابل دفاع» است.
کالامار همچنین گفت: «آمریکا با وتو کردن این قطعنامه نسبت به رنج غیرنظامیان در مواجهه با آمار بهتآور تلفات، ویرانیهای گسترده و فاجعه بیسابقه انسانی در نوار غزه اشغالی، بیاعتنایی سنگدلانهای نشان داده است.»
او افزود: «آمریکا، بیشرمانه، از حق وتوی خود به عنوان ابزاری برای اعمال زور علیه شورای امنیت سازمان ملل استفاده کرده و بیش از پیش، اعتبار و توان خود را برای عمل به تعهدش نسبت به برقراری صلح و امنیت بینالمللی تضعیف کرد.»
دبیرکل عفو بینالملل در ادامه انتقادها از این اقدام آمریکا اشاره کرد: «هیچ توجیهی برای ادامه ممانعت از اقدام هدفمند شورای امنیت سازمان ملل به منظور جلوگیری از کشتار گسترده غیرنظامیان وجود ندارد. استفاده از این حق وتو از نظر اخلاقی غیرقابل دفاع و ترک وظایف آمریکا برای جلوگیری از جنایتهای بیرحمانه و رعایت قوانین بینالمللی است.»
این مقام سازمان ملل در ادامه بیان کرد: «آمریکا علاوه بر ممانعت از تصویب آتشبسی که باعث پایان دادن به رنجهای گسترده انسانی در غزه، کمک به بازگشت اسرا، آرام کردن تنشهای رو به افزایش در منطقه، به انتقال مهمات ساخت آمریکا به دولت اسراییل ادامه میدهد که منجر به جان باختن کل اعضای خانواده میشود.»
کالامار همچنین گفت: «واضح است که آمریکا به عنوان تنها کشوری که این قطعنامه را وتو کرده، در قبال بسیاری از نقاط جهان و جمعیت خود به انزوا کشیده شده است. نبود کامل رهبری جهانی را به نمایش گذاشته است و قادر به درک اهمیت تاریخی برهه کنونی نیست.»
شورای امنیت سازمان ملل، شب گذشته برای بررسی قطعنامه پیشنهادی امارات بهمنظور برقراری آتشبس در نوار غزه تشکیل جلسه داد اما با وتوی آمریکا، این اقدام ناکام ماند.
خبرگزاری رویترز نوشته ایالات متحده درخواست شورای امنیت سازمان ملل برای آتشبس فوری انساندوستانه در غزه را در بحبوحه حملات رژیم صهیونیستی به این باریکه، وتو کرد.
این رسانه انگلیسی درباره این وتو نوشت: در حالی که «واشنگتن در حال دفاع از متحد خود است، اما خود را از نظر دیپلماتیک منزوی میکند.»
روزنامه واشنگتنپست نیز نوشته «این برای سومین بار از زمان آغاز حملات گسترده رژیم صهیونیستی به غزه است که آمریکا قطعنامه آتشبس فوری برای پایاندادن به آن را وتو میکند.»
۱۳ عضو شورای امنیت به پیشنویس این قطعنامه که به ابتکار امارات ارائه شد، رأی مثبت دادند اما بریتانیا به آن رأی ممتنع داد و آمریکا هم آن را رد کرد.
در واکنش به این اقدام آمریکا، نماینده چین گفت: «ما از استفاده واشنگتن از وتو برای پیشنویس قطعنامهای که در بحبوحه کشتار ادامهدار، خواستار آتشبس میشد، متاسفیم.»
دیپلمات چینی با انتقاد از رویکرد دوگانه آمریکا گفت که «تایید ادامه درگیری با ادعای نگرانی از جان و امنیت مردم غزه، در تضاد است.»
نماینده چین در ادامه انتقاد از آمریکا گفت که تایید ادامه درگیری درحالیکه خواستار جلوگیری از گسترش آن هستیم، نوعی «خودفریبی» است.
نماینده روسیه نیز گفت: «ممانعت از اجرای آتشبس، اعمال حکم اعدام آمریکایی برای هزاران و شاید دهها هزار فلسطینی است.»
نماینده فلسطین در سازمان ملل هم با انتقاد از وتوی آمریکا گفت: «این فاجعه است که شورای امنیت بار دیگر از نقش خود برای متوقفکردن جنگ غزه برای محافظت از جان میلیونها فلسطینی باز ماند.»
دیپلمات فلسطینی همچنین گفت بیش از ۱۰۰ کشور خواستار آتشبس در غزه هستند اما وتوی آمریکا همه چیز را خراب کرد.
نماینده فرانسه نیز در توضیح رای مثبت کشورش به پیشنویس قطعنامه گفت: «ما از تراژدی انسانی در غزه نگران هستیم. ما مصمم هستیم برای به هم پیوستن صفوف شورای امنیت به منظور اقدام برای آنچه در غزه اتفاق میافتد، تلاش کنیم.»
اما نماینده رژیم صهیونیستی از اقدام آمریکا در وتوی قطعنامه شورای امنیت تمجید و از «ایستادگی قاطع» دولت آمریکا در کنار اسرائیل تشکر کرد.
«گلعاد اردان» سفر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل بار دیگر ۲ شرط تلآویو باری آتشبس در غزه را تکرار کرد و مدعی شد: «آتشبس ممکن است؛ تنها با بازگشت تمام گروگانها و نابودی حماس.»
پیش از رأیگیری، «رابرت وود» معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل در سخنرانی خود در جلسه شورای امنیت پیرامون نوار غزه مدعی شد: «ایالات متحده قویا از یک صلح پایدار حمایت میکند، که در آن هم اسرائیلیها و هم فلسطینیها بتوانند در صلح و امنیت زندگی کنند، اما از درخواست برای آتش بس فوری حمایت نمیکنیم.»
نماینده آمریکا با حمایت صریح از تلآویو، گفت که «با وجود درد جنگ، واشنگتن آمادگی حمایت از قطعنامه امارات را ندارد.» او ادعا کرد که حماس از آتشبس برای تجدید حملات استفاده خواهد کرد.
وود با ادعای حمایت واشنگتن از «صلح پایدار» در منطقه، گفت: «حماس هیچ تمایلی برای صلح پایدار ندارد. حماس همچنان تهدیدی برای اسرائیل و مسئول شرایط کنونی غزه است.»
نماینده آمریکا با ادعای تلاشهای دیپلماتیک کشورش برای کاهش رنج در غزه، حماس را به تضعیف وقفه در درگیریها متهم و ادعا کرد که بین بحثهای شورای امنیت و وضعیت میدانی «عدم ارتباط اساسی» وجود دارد.
این ادعاهای نماینده آمریکا در حالی مطرح شده که حماس و دیگر گروههای فلسطینی در مدت آتشبس یک هفتهای، به مفاد توافق از جمله آزادی زندانیان صهیونیست و دیگر اتباع خارجی عمل کرد و این صهیونیستها بودند که آن را نقض و حملات به غزه را از سر گفتند.
طبق گزارشها، تاکنون بیش از ۱۷ هزار نفر از مردم فلسطین در پی حملات رژیم صهیونیستی در ۲ ماه گذشته به شهادت رسیدهاند که بیشتر آنها کودکان و زنان هستند.
«پاول اوبراین» مدیرعامل دفتر عفو بینالملل در آمریکا نیز در انتقاد از این وتو گفت: «دولت آمریکا با این وتو به طور بیشرمانهای به رنج بیاندازه غیرنظامیان، آمار بهتآور تلفات و فاجعه انسانی بیسابقه در غزه پشت کرد که غیرنظامیان با از دست دادن جان خود بهای آن را میپردازند.»
انتهای پیام