غزال زیاری: چینی ها درزمینه نظامی حوزه ای که معمولاً تحت سلطه آمریکا تلقی می شود نیز در حال نوآوری های چشمگیری هستند. محققان مؤسسه تحقیقاتی سی وهشتم از شرکت گروه فناوری الکترونیک چین (China Electronics Technology Group Corporation) اخیراً اعلام کرده اند که دستگاه دستی جدیدی را با موفقیت توسعه داده اند که به گفته آنان می تواند جنگنده های رادار گریزی که در حالت استتار هستند را شناسایی کند.

این دستگاه جدید با ترکیب فناوری های ارتباطات از راه دور غیرنظامی و حساسیت های راداری در سطح نظامی ساخته شده است. طبق ادعای پژوهشگران این دستگاه می تواند سیگنال های مربوط به هواپیماهای رادار گریز را با نرخ شناسایی صددرصدی تشخیص دهد.
نحوه عملکرد دستگاه
وسایل نقلیه نظامی پنهان کار آمریکا از سامانه ای به نام رادار با احتمال ره گیری پایین ((Low-Probability-of-Intercept Radar یا (LPIR) استفاده می کنند تا تقریباً بدون شناسایی وارد عمل شوند. این فناوری باعث می شود تا تجهیزات نظامی تقریباً غیرقابل ردیابی شوند؛ چراکه از روش هایی مثل پخش هم زمان سیگنال های بسیار ضعیف رادیویی در طیف گسترده ای از فرکانس ها و تغییر سریع آن ها استفاده می کنند.
طبق ادعای پژوهشگران دستگاه جدید چینی ها می تواند این سیگنال های به سرعت در حال تغییر را با حساسیت و سرعتی بسیار بالا و در گستره وسیعی از فرکانس ها از ۵ کیلوهرتز تا ۴۴ گیگاهرتز شناسایی کند. حتی در شرایط جنگ الکترونیک که دستگاه های شناسایی در معرض پارازیت های شدید و سیگنال های پرقدرت قرار می گیرند این تبلت می تواند سامانه های LPIR را با دقتی بین ۰.۴ تا ۰.۵ اینچ مکان یابی کند.
اگر این دستگاه در عمل نیز به اندازه آزمایش ها موفق ظاهر شود نقطه عطفی در رقابت تسلیحاتی میان آمریکا و چین خواهد بود. چرا که آمریکا در دامنه وسیعی از تجهیزات نظامی اش از فناوری LPIR استفاده می کند: از بمب افکن های پنهان کار گرفته تا پهپادهای بدون سرنشین و زیردریایی های هسته ای.
ابزار دستی ساخته شده توسط چینی ها اساساً یک تبلت بازطراحی شده است که می توان آن را از عمده فروشان خریداری کرد بنابراین نسبت به تجهیزات تخصصی نظامی بسیار ارزان تر تمام می شود.
دستگاهی که برای ساخت این آشکارساز طراحی شده قیمتی کمتر از ۶۸٬۶۰۰ دلار دارد. این بدان معناست که ارتش چین به راحتی می تواند چنین تجهیزاتی را در مقیاس گسترده میان نیروهای خود توزیع کرده و به این ترتیب خطر حمله اولیه از سوی دشمنان را کاهش دهد. این در حالی است که تولید تجهیزاتی که این دستگاه به شناسایی شان می پردازد (از جمله بمب افکن پنهان کار B-۲) بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه خواهد برد.
البته تمام این سناریوها در صورتی تحقق می یابند که این دستگاه واقعاً به همان خوبی که پژوهشگران ادعا کرده اند عمل کند. از سوی دیگر همیشه این احتمال وجود دارد که ارتش آمریکا یا یکی از پیمانکاران فناوری آن راهکار جدیدی برای گریز از شناسایی پیدا کنند.
اگرچه این دستگاه به ظاهر هیچ کاربرد تهاجمی ندارد اما می تواند به عنوان ابزاری دفاعی بسیار مهم تلقی شود؛ به ویژه با توجه به اینکه ارتش آمریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ حضور پررنگی در اطراف چین داشته است.
منبع: futurism
۵۸۳۲۱