احترام و پیشرفت؛ عنوان جدید روابط تهران-ریاض

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنلاین باراناخبر، روز گذشته «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان پس از بیش از یک دهه تیرگی روابط ایران و سعودی وارد تهران شد. برنامه‌های بن فرحان در تهران شامل دیدار و گفت‌وگو با «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امورخارجه و آیت‌الله «سیدابراهیم رئیسی»، رئیس جمهور کشورمان بود. براساس گزارش‌های رسانه‌ای در این دیدار که اولین سفر رسمی وزیر خارجه عربستان به تهران پس از توافق دو کشور برای ازسرگیری رسمی روابط در چین بود، موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و همکاری‌های دو کشور در مجامع بین‌المللی بررسی شدند.

سفر بن‌فرحان به ایران محل اهتمام رسانه‌های جهان و به ویژه شبکه‌های تلویزیونی و سایت‌های خبری و تحلیلی در عربستان بود. در گزارش‌های رسانه‌ای منتشر شده از این سفر محورهایی همچون دیدار هیأت سعودی با مقامات وزارت خارجه ایران، کنفرانس مطبوعاتی امیرعبداللهیان و بن‌فرحان و همچنین رایزنی هیأت عربستانی با رئیس‌جمهور، به ویژه پیام دعوت «سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی از آیت‌الله رئیسی بازتاب گسترده‌ای یافت.

شبکه «الاخباریه» عربستان، شب گذشته (۱۸ژوئن) گزارش تلویزیونی مفصلی از برنامه‌های بن‌فرحان در تهران پخش و عنوان جدید روابط تهران و ریاض را «احترام و پیشرفت» نامید. در این گزارش آمده است که دو طرف در این گفت‌وگوها به روابط دوجانبه و راه‌های گسترش آن‌ها پرداخته و دیدگاه‌های دو ملت درباره ماهیت روابط منطقه‌ای تا تحولات بین المللی را مورد بحث و بررسی قرار دادند. وزیر خارجه در این سفر پیام درود ملک سلمان عبدالعزیز، شاه عربستان و «محمد بن سلمان»، ولی‌عهد او را به وزیر خارجه و رئیس‌جمهور ایران رسانده و برای ملت ایرانی آرزوی موفقیت روزافزون کرد.

 

 

در ادامه گزارش الاخباریه سیری از تحولات روابط تهران و ریاض، از پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون نمایش داده شده و گزارشگر می‌گوید: سفر وزیر خارجه عربستان به تهران شاهد بازتاب خبری و تمرکز رسانه‌ای قابل توجهی در جهان بود؛ چرا که این اولین سفر یک مقام سعودی پس از سال‌ها به ایران است. بن فرحان در این سفر به ضرورت همکاری‌های امنیتی تهران و ریاض و همچنین دور کردن منطقه از سلاح‌های کشتار جمعی تاکید کرد. وی در نشست خبری مشترکش با همتای ایرانی تاکید کرد که روابط با تهران بر اساس احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی کشورها شکل گرفته است. بن فرحان در این نشست تاکید کرد که ماهیت روابط ایران و عربستان بر وضعیت منطقه، جایگاه جهان اسلام و تحولات بین‌المللی به صورت مثبت منعکس خواهد شد. وزیر امور خارجه عربستان دعوت‌نامه ملک سلمان را هم به رئیس‌جمهور ایران رساند.

روزنامه سعودی «الریاض» نیز با انتشار گزارش دیگری تحت عنوان «روابط عادی بین پادشاهی و ایران تأثیر مثبتی بر دو کشور و جهان خواهد داشت»، نوشت: شاهزارده فیصل بن فرحان بن عبدالله، وزیر امور خارجه در دیدارهایش در تهران تأیید کرده که روابط طبیعی بین پادشاهی و ایران اصل مهمی است و آن‌ها کشورهای مهم منطقه هستند؛ زیرا براساس پیوندهای برادری اسلامی با یکدیگر متحد شده‌اند. توجه به اصل حسن همجواری، تاکید می‌کند که روابط دو کشور باید بر مبنای احترام کامل و قاطع باشد. علاوه بر این، اصولی همچون استقلال، حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی بر اساس اصول حقوق بین‌الملل، منشور ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی مورد احترام دو طرف خواهد بود.

پایگاه خبری و تحلیلی «عکاظ» نیز در گزارش ویژه خود از سفر وزیر امور خارجه عربستان به ایران تحت عنوان «عربستان سعودی – ایران؛ روابطی برای توسعه و صلح»، ابتدا به پیشرفت روابط ایران و عربستان در مدت زمان سه ماهه گذشته، روند ازسرگیری موفق روابط دیپلماتیک، تلاش‌های مستمر برای بازگشایی اماکن دیپلماتیک دو کشور و توافق صلحی در چین پرداخته و از شرایط و دیدگاه‌های مثبت موجود در ایران درباره این توافق نوشت. این پایگاه خبری سعودی به گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های ایرانی اشاره و به ارزیابی مقامات ایرانی از جمله «علی‌رضا عنایتی» و «مهرداد بذرپاش» از پیشرفت روابط تهران و ریاض پرداخت.

پایگاه خبری «الشرق الاوسط» رسانه مهم و تحلیلی دیگر عربستان، گزارشی با عنوان «وزیر خارجه عربستان در تهران؛ گفت‌وگوهای مثبت و روشن» منتشر کرده و به ابعاد مهم‌تری از رایزنی‌های بن فرحان در تهران پرداخت. الشرق الاوسط نوشت: بن فرحان ابراز امیدواری کرد که ازسرگیری روابط تهران و ریاض، بازتاب مثبتی بر دو کشور داشته باشد و افق‌هایی را برای همکاری در زمینه‌های مختلف و در جهت دستیابی به منافع مشترک باز کند. وی تاکید کرد که امیدوار است ازسرگیری روابط عادی دو کشور با تعهد مشترک به امنیت، ثبات منطقه و همکاری دوجانبه برای توسعه اقتصادی، فرهنگی و… بازتاب مثبتی بر منطقه، جهان اسلام و کل دنیا داشته باشد. اهمیت همکاری دو کشور با هدف تامین امنیت منطقه‌ای به ویژه امنیت دریانوردی و آبراه‌ها و گسترش این هماهنگی‌ها بین همه کشورهای منطقه و اطمینان از عاری بودن این محیط جغرافیایی از سلاح‌های کشتار جمعی، محور مهم دیگر اظهارات بن فرحان بود.

پایگاه اینترنتی شبکه «العربیه» هم هب نقل از خبرگزاری رسمی دولت عربستان «واس» در تکمیل اخبار مربوط به این سفر،  گزارش داد: تیم فنی عربستان سعودی که در حال بررسی مکانیسم‌های بازگشایی نمایندگی‌های این کشور در ایران است، هم‌زمان با سفر بن فرحان وارد تهران شده است. اعضای تیم فنی عربستان به ریاست «ناصر بن عوض آل غنوم» با «مهدی هنردوست»، رئیس تشریفات وزارت امور خارجه ایران در مقر وزارت امور خارجه در تهران، دیدار کرده‌اند.

به جز رسانه های عربستانی برخی از سایت‌های خبری منطقه‌ نیز تحلیل‌ها و گزارش‌های مشابهی از سفر وزیر امور خارجه عربستان به تهران منتشر کرده و از قرارگرفتن روابط تهران و ریاض در مسیر جدید و درستش حمایت کردند. پایگاه اینترنتی روزنامه اینترنتی «رای‌ الیوم» چاپ لندن، در گزارشی تخت عنوان «فضای خوب، مثبت و سازنده؛ وزارت امور خارجه ایران جزئیات جدیدی از مذاکرات انجام شده با وزیر امور خارجه عربستان را فاش کرد»، به جنبه‌های همکاری دوجانبه و مناسبات منطقه‌ای تهران و ریاض پرداخت.

پایگاه اینترنتی شبکه لبنانی «المنار» نیز با پرداحتن به دیدار رئیس‌جمهور ایران با هیأت سعودی نوشت: آیت‌الله رئیسی با اشاره به سیاست حسن همجواری دولت خود و تمایل این کشور به توسعه روابط با کشورهای اسلامی، خاطرنشان کرد که ملت‌های اسلامی از ازسرگیری روابط ایران و عربستان سعودی استقبال کردند. رئیس جمهور ایران با بیان اینکه منطقه ما از مشکلات و مسائل مختلفی رنج می‌برد که بر جهان اسلام منعکس می‌شود، تاکید کرد: غلبه بر این مشکلات با همکاری و گفت‌وگو بین کشورهای منطقه بدون نیاز به دخالت خارجی امکان‌پذیر خواهد بود.

پایگاه اینترنتی «روداوو» عراق نیز تحلیلی با عنوان «وزارت خارجه ایران: روابط با عربستان ائتلافی برای صلح است» از دیدگاه‌های ایرانی درباره این همگرایی منتشر کرده و نوشت: علی‌رضا عنایتی، سفیر تهران در ریاض با تاکید بر اینکه تداوم مشکلات بین کشورهای همسایه و تبدیل آن به بحران تنها به نفع قدرت‌های خارج از منطقه است، ابراز امیدواری کرد که توانمندی‌ها و امکانات عظیم کشورهای منطقه در عرصه سیاسی و اقتصادی زمینه رشد قابلیت‌های بسیاری را فراهم کرده و برای دستیابی به توسعه همه جانبه در منطقه مفید واقع شود.

 روز گذشته (شنبه، ۱۷ ژوئن) بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی،، در سفری رسمی و بعد از توافق تهران و ریاض در پکن، برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک وارد تهران شده و با رئیس‌جمهور و همتای ایرانی خود دیدار و گفت‌وگو کرد. وزرای خارجه ایران و عربستان پس از توافق دو کشور برای از سرگیری مناسبات دوجانبه، دو بار با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند؛ یک بار در پکن و دومین بار در کیپ تاون. فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان در دیدار با امیرعبداللهیان در کیپ تاون اعلام کرده بود که بزودی به تهران سفر می‌کند. روزنامه «رأی الیوم» هم، به نقل از منابع سیاسی لبنانی نوشت که بن فرحان‌ پیامی را از طرف ملک سلمان بن عبدالعزیز برای رئیس‌جمهور ایران خواهد آورد که به توسعه روابط دو کشور مربوط می‌شود.

پایان پیام/م




این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

دکمه بازگشت به بالا