کارشناسان می گویند پدیده اقلیمیِ «لا نینا» هرچند باعث کاهش دمای آب و هوا در ناحیه استوایی اقیانوس آرام می شود اما مانند «ال نینو» می تواند شرایط آب وهوایی شدید در سراسر جهان ایجاد کند.
به گزارش باراناخبر طبق گزارش مرکز پیش بینی آب وهوای اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا «ان اوای ای» احتمال وقوع پدیده لا نینا در پاییز امسال حدود ۶۰ درصد است و احتمالاً تا ماه مارس (اسفند ماه) ادامه خواهد داشت.
هر دو پدیده لا نینا و ال نینو می توانند تأثیرات بزرگی بر شرایط آب وهوایی جهان از جمله در اروپا داشته باشند هرچند این تأثیرات بر اساس مناطق جغرافیایی و شرایط محلی متفاوت است و همین موضوع پیش بینی دقیق پیامدهای آنها بر آسمان اروپا را دشوار می کند.
پدیده لا نینا در زمستان امسال چه تأثیری بر اروپا دارد؟
در اوایل ماه جاری کارشناسان سازمان جهانی هواشناسی اعلام کردند احتمال وقوع پدیده لا نینا بین اکتبر و فوریه بالاست.
به گفته دانشمندان احتمالاً زمستان امسال تحت تأثیر پدیده لا نینا خواهد بود که شدت آن ضعیف تا متوسط پیش بینی می شود و ممکن است در اوایل سال ۲۰۲۵ پایان یابد.
لا نینا غالبا در اروپای غربی باعث کاهش دما نسبت به حد معمول می شود. کارشناسان پیش بینی وضعیت هوا انتظار دارند که با نزدیک شدن به ماه های نوامبر و دسامبر (دو ماه پیش رو) دما در این قاره کاهش یابد.
لا نینا همچنین تمایل به ایجاد شرایط آب وهوایی مرطوب تر و سردتر در کوه های آلپ دارد که می تواند منجر به بارش برف بیشتر و سنگین تر شود. این شرایط ممکن است برای بسیاری از پیست های اسکی که از کمبود برف رنج می بردند مطلوب باشد.
اوایل اکتبر (ماه جاری میلادی) بخش هایی از اروپای غربی و مرکزی تحت تأثیر چندین طوفان از اقیانوس اطلس قرار گرفتند.
فرانسه انگلیس و کشورهای اسکاندیناوی احتمالاً تا پایان اکتبر سردترین مناطق اروپا خواهند بود و پیش بینی می شود که دما در زمستان امسال نسبت به سال گذشته پایین تر باشد.
پدیده لا نینا چیست و هر چند وقت یک بار رخ می دهد؟
به گزارش یورونیوز لا نینا یک پدیده اقیانوسی-اتمسفری است که طی آن آب های مرکزی و شرقی استوایی اقیانوس آرام سردتر از حالت معمول می شوند. این پدیده تقریباً برعکس ال نینو است که باعث گرم تر شدن این مناطق می شود. لا نینا معمولاً هر سه تا هفت سال رخ می دهد و اثراتی مانند تغییرات شدید آب و هوایی در سراسر جهان به همراه دارد.
نام های لا نینا و ال نینو برگرفته از زبان اسپانیایی است؛ در این زبان «لا نینیا» به معنی «دختر» و «ال نینیو» به معنی «پسر» است.
علت شکل گیری لا نینا بادهای قوی هستند که آب های گرم را به سمت غرب می رانند و آب های سرد را از عمق اقیانوس به سطح می آورند. نتیجه آن کاهش دمای اقیانوس ها نسبت به حد معمول در شرق اقیانوس آرام است که «رودباد» یا «جریان جتی» را تحت تأثیر قرار می دهد.
رودباد لایه نازکی از هواست که از غرب به شرق در اطراف جهان می چرخد و به سمت شمال رانده می شود. این جریان بالای اقیانوس قرار دارد و سطح رطوبت آن می تواند بارش ها را افزایش داده و مسیر طوفان ها را تحت تأثیر قرار دهد.
الگوها پیش بینی ناپذیرتر شده اند
در حالی که برخی کارشناسان معتقدند که ارتباط بین تغییرات اقلیمی و پدیده های لا نینا و ال نینو هنوز به وضوح اثبات نشده اما مسلم است که تغییرات اقلیمی وقوع پدیده های ناگهانی آب وهوایی را در مقیاس جهانی تشدید می کند.
در سال های اخیر الگوهای بارش از میانگین های تاریخی و الگوهای معمول فاصله گرفته اند و پیش بینی ناپذیرتر شده اند.
بر پایه گزارشی از کارشناسان هیئت بین دولتی تغییر اقلیم (آی پی سی سی) افزایش گازهای گلخانه ای ناشی از سوخت های فسیلی نیز فراوانی و شدت پدیده های آب وهوایی ناگهانی را افزایش داده است.
به گفته «پائول روندی» اقلیم شناس الگوریتم ها در تشخیص تفاوت بین نوسانات معمول ال نینو و لا نینا و تأثیر گرمایش جهانی بر اقیانوس ها و جو مشکل دارند.
او به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: نمی توانم بگویم که تغییرات اقلیمی باعث تکرار بیشتر ال نینو نمی شود. ممکن است چندین دوره لا نینا رخ دهد و شاید در ۴۰ یا ۵۰ سال آینده شاهد معکوس شدن این روند باشیم.
انتهای پیام